Συμβόλαια με νόμο... για το γάλα

11:48 π.μ. - Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019
11:03 π.μ. - Κυρ, 10/48/2019
Image: Συμβόλαια με νόμο... για το γάλα

Νομοθετική ρύθμιση για να γίνει υποχρεωτική η σύναψη συμφωνητικών για την πώληση γάλακτος ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Νομοθετική ρύθμιση για θέσπιση υποχρεωτικής σύναψης συμφωνητικών κατά τη διαδικασία πώλησης γάλακτος ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
 
Έστειλαν γραπτώς το σχετικό τους αίτημα, με τη δημόσια τοποθέτηση και υποστήριξη από πλευράς του προηγούμενου υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη.
 
«Να γίνει νόμος, αλλά όχι μόνο για το γάλα. Για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της χώρας», απαντούν μέσω της “Ν.Κ.” οι κτηνοτρόφοι του νομού Χανίων, που επιμένουν ότι «μονόδρομος για τη σωτηρία του Έλληνα παραγωγού και της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας ήταν, είναι και θα είναι η καθιέρωση της κατώτερης εγγυημένης τιμής»!
 
Συγκεκριμένα, η επιστολή των κτηνοτρόφων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρει: «Κύριε υπουργέ, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΥΚ Ξάνθης την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, συνυπογράφουμε την πρόταση προς το ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, που να υποχρεώνει τους κτηνοτρόφους και τις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος να συνάψουν συμφωνητικά στην πώληση γάλακτος.
 
 Συμφωνητικά με συγκεκριμένους όρους, που θα προβλέπονται στη νομοθετική σας παρέμβαση.
 
Οι όροι αυτοί θα πρέπει να προβλέπουν τουλάχιστον τα παρακάτω: Διάρκεια συνεργασίας των δύο μερών, ποσότητα που προβλέπει ότι θα παραδώσει ο κτηνοτρόφος με ανοχή πρόβλεψης τουλάχιστον 30%, πρόβλεψη αθέτησης της συμφωνίας λόγω ανωτέρας βίας σε σχέση με το ζωικό κεφάλαιο, χωρίς επιπτώσεις, και αναγραφή της τιμής συμφωνίας. Σε περίπτωση συμφωνίας τιμολόγησης του γάλακτος με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά (λιπαρά, πρωτεΐνες, μικροβιακό φορτίο), αναγραφή τιμής βάσης και προκαθορισμένη αύξηση ή μείωση αυτής, σε περίπτωση μεταβολής των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Προκαθορισμένος χρόνος εξόφλησης της αξίας του προϊόντος που παραλαμβάνει ο μεταποιητής, βάσει του Ν. 4492/2017, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν. 4587/2018, το αργότερο εντός 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου, ποινική ρήτρα για αθέτηση της συμφωνίας και για τους δύο συμβαλλόμενους, σύμβαση σε τρία αντίγραφα (αγοραστής, πωλητής και εφορία), καταχώριση της σύμβασης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το ΥΠΑΑΤ, αναδρομική ισχύ του νόμου για όσα συμφωνητικά έχουν υπογραφεί πριν τη δημοσίευσή του»...
 
Τι ισχύει σήμερα
 
Παρακάτω οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν: «Σήμερα ισχύει η σύναψη συμφωνητικών με μονομερείς και λεόντειους όρους, οι οποίοι περιγράφουν τις υποχρεώσεις και τις επιπτώσεις που έχει η αθέτηση της συμφωνίας μόνο για την πλευρά του κτηνοτρόφου. Δεν αναγράφεται, επίσης, η τιμή που συμφωνούν προφορικά τα δύο μέρη και στις περισσότερες περιπτώσεις στον κτηνοτρόφο δε δίνεται ούτε αντίγραφο.
 
Επίσης, οι δειγματοληψίες του προϊόντος γίνονται με τη μέριμνα του μεταποιητή, αφού ο ΕΛΟΓΑΚ είναι ουσιαστικά διαλυμένος, από τις πολιτικές που ακολουθεί το ΥΠΑΑΤ τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα.
 
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο κτηνοτρόφος να δέχεται - θέλει δε θέλει - τα αποτελέσματα που ανακοινώνει ο μεταποιητής, ο οποίος εντέλει αποφασίζει και την τιμή που θα αγοράσει το προϊόν!
 
Στην ποσότητα που παραλαμβάνει ο μεταποιητής υπάρχει ογκομέτρηση, μέσω της άντλησης από το βυτίο μεταφοράς και, με εξαίρεση τους κτηνοτρόφους που έχουν τοποθετήσει ζυγαριά στην παγολεκάνη τους, όλοι οι υπόλοιποι δέχονται υποχρεωτικά τη μέτρηση του αγοραστή!
 
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές ο κτηνοτρόφος να είναι το υποχείριο της κατάστασης, για να μη χρησιμοποιήσουμε πιο βαριά έκφραση, κι όχι ισότιμος συνεργάτης με τους μεταποιητές.
 
Εκτός από τη νομοθετική σας παρέμβαση στο θέμα της υποχρεωτικής σύναψης συμφωνητικών για την πώληση του γάλακτος, ζητάμε την επαναλειτουργία του ΕΛΟΓΑΚ, που τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα είναι σε αργία. Με ένα αδιάβλητο κι αντικειμενικό σύστημα εξέτασης της ποιότητας αλλά και της ποσότητας του προϊόντος, βάσει του οποίου θα πληρώνεται ο κτηνοτρόφος. Είναι υποχρέωσή σας να θέσετε τους όρους λειτουργίας της αγοράς.
 
Ξεκάθαρα συμφωνητικά με ξεκάθαρους όρους! Χωρίς κανένας να μπορεί να εκμεταλλευτεί κανέναν! Γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»!
 
Στο πλευρό τους ο Αραχωβίτης
 
Υπέρ της πρότασης των κτηνοτρόφων για τις συμβάσεις στο γάλα τάχθηκε ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης. Ο πρώην υπουργός, βουλευτής Λακωνίας και υπεύθυνος Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση των κτηνοτρόφων.
 
«Η πρόταση των κτηνοτροφικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στις πωλήσεις γάλακτος από τους κτηνοτρόφους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος, έρχεται με εμφατικό τρόπο σαν φυσική και αναγκαία συνέχεια του Ν. 4492/2017, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4587/2018, με τον οποίο θεσπίστηκε η πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Αραχωβίτης.
 
«Ναι, αλλά για όλα τα προϊόντα»
 
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης τόνισε ότι «η προσωπική μου θέση για το θέμα, αφού δεν έχουμε πάρει απόφαση ως οργάνωση, είναι ότι οι συνάδελφοι στην υπόλοιπη Ελλάδα καλά κάνουν και διεκδικούν νομοθετική απόφαση για την υποχρέωση των εταιρειών να υπογράφουν συμβόλαια με κλειστή τιμή στο γάλα. Αλλά εγώ θα έλεγα πως δεν πρέπει αυτή η απόφαση να είναι μόνο για το γάλα. Πρέπει να είναι για όλα τα αγροτικά προϊόντα της χώρας».
 
Ωστόσο, επαναφέρει το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας των Χανίων αλλά και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, λέγοντας πως σήμερα η ελεύθερη αγορά ως οικονομικό σύστημα δεν επιτρέπει μια τέτοια εξέλιξη, που όμως είναι μονόδρομος για τη διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών.
 
Σε λίγες μέρες, εξάλλου, ή στη Λάρισα ή στη Νίκαια θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, για να τεθούν επί τάπητος όλα αυτά τα ζητήματα και να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις διεκδίκησης.
 
 
neakriti.gr