Συγκρατημένα αισιόδοξοι για αποζημιώσεις πληγέντων μετά τις επαφές στην Αθήνα

11:24 π.μ. - Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018
11:03 π.μ. - Πέμ, 15/24/2018
Image: Συγκρατημένα αισιόδοξοι για αποζημιώσεις πληγέντων μετά τις επαφές στην Αθήνα

Εμμ. Θραψανιώτης, Π. Πετράκη, Εμμ. Μιχαλάκης μιλούν στον Ηχώ Fm 99,8

Σειρά επαφών είχαν  φορείς του Λασιθίου με συναντήσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών  διεκδικώντας την αποζημίωση των πληγέντων από ανεμοθύελλα. Στις συναντήσεις συμμετείχαν  ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Εμμ. Θραψανιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης κα Πελαγία Πετράκη, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης και οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων Ιεράπετρας και Σητείας κ.κ. Εμμ Μιχαλάκης και Γ. Τσιφετάκης αντίστοιχα.
 
 
Σε  δηλώσεις του στον Ηχώ fm 99,8  ο κ. Θραψανιώτης ανέφερε ότι υπάρχει η διάθεση από μεριά της κυβέρνησης - που αναγνωρίζει το μέγεθος της καταστροφής και της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες - να εξευρεθεί τρόπος έτσι ώστε να ενισχυθούν οι πληγέντες και να μπορέσουν να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους.   Έμπρακτα όμως θα πρέπει να δούμε  πώς θα γίνει αυτό καθώς  κάθε ποσό που εκταμιεύεται πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένο. Εξετάζονται λοιπόν όλες οι πιθανότητες για αποζημιώσεις. Οι πιέσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα θα σταλούν επιστολές που ζητήθηκαν από τα Υπουργεία. Ειδικότερα  θέματα που έχουν να κάνουν με τον ΕΛΓΑ θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη, στην Ιεράπετρα , του προέδρου του ΕΛΓΑ πιθανότατα στις 24 Μαρτίου, τόνισε ο Βουλευτής. Σε ότι έχει να κάνει με την προσαγωγό διώρυγα ο κ. Θραψανιώτης ήταν αρκετά αισιόδοξος , σημείωσε οτι υπάρχει κινητικότητα και πως σε σύντομο χρονικό διάστημα τα νέα θα είναι θετικά.  
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Θραψανιώτη:
 
 
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης κα Πελαγία Πετράκη ήταν συγκρατημένα αισιόδοξη κατά τις δηλώσεις της λέγοντας ότι δέσμευση του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης είναι να συνταχθεί γρήγορα ο φάκελος από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να σταλεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή να εγκριθεί και μετά το υπουργείο να ζητήσει από το λογιστήριο του κράτους αποζημιώσεις για τους δικαιούχους.   Κάτι όμως που χρειάζεται χρόνος για να γίνει. Σε ότι έχει να κάνει με τους μη ασφαλισμένους αυτό που εξετάζεται είναι η δυνατότητα να ασφαλιστούν τώρα που δεν έχουν γίνει ακόμη οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και σε αυτή την περίπτωση να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση ούτε για αυτό. Αυτό θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ στην Ιεράπετρα.   Όσο για τη δυνατότητα μιας έκτακτης αποζημίωσης δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση από το Υπ. ΑΑΤ και ήταν κάτι που τέθηκε στην Υφυπουργό οικονομικών κα Παπανάτσιου. Έκτακτο βοήθημα τύπου Μάνδρας δεν μπορεί να δοθεί όπως διευκρινίστηκε. Αυτό που ζήτησε ήταν μια καταγραφή αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο και να εξεταστεί εάν υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης. Ειδικότερα θα εξεταστεί η δυνατότητα αποζημίωσης  μέσω του Υπουργείου Υποδομών από   κονδύλια που αφορούν σε φυσικές καταστροφές. Τους μετέφερε ωστόσο ότι έχει υπογραφεί  από τις  8 Μαρτίου η απόφαση παράτασης καταβολής εισφορών με ισχύ μέχρι τις 27 Αυγούστου  και αναμένεται η δημοσίευση στο ΦΕΚ. Στη συνέχεια η κα Πετράκη αναφέρθηκε στην προσαγωγό διώρυγα λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που έχει τεθεί σε προτεραιότητα, ήταν ένα ζήτημα που συζητήθηκε στο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και οι απαντήσεις ήταν αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρχουν καλά νέα για το συγκεκριμένο έργο. Τέλος ανέφερε ότι τέθηκε και το θέμα του λαγοκέφαλου  που δημιουργεί πολλά προβλήματα στους αλιείς.
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Πετράκη:
 
 
Ο κ. Μιχαλάκης φάνηκε αρκετά ικανοποιημένος από τις συναντήσεις και τη διάθεση που εκφράστηκε μέσα από τις συναντήσεις για να στηριχτούν οι πληγέντες. Το ζητούμενο βέβαια είναι πως θα εξευρεθούν τα χρήματα. Αυτό που τους μεταφέρθηκε όπως είπε ο πρόεδρος  είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης χρημάτων μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.   Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση  όπως στην περίπτωση Μάνδρας δεν μπορεί να δοθεί καθώς τα χρήματα αυτά είχαν προέλθει από το κοινωνικό μέρισμα το οποίο όμως από τα τέλη του Δεκέμβρη 2017 δεν είναι σε ισχύ. Και από τα δυο Υπουργεία ζητήθηκαν να τους σταλούν συγκεκριμένα στοιχεία και επιστολές προκειμένου να γίνουν επόμενα βήματα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων. Ειδικότερα τώρα σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον ΕΛΓΑ αναμένεται να συζητηθούν εκτενέστερα κατά την επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ στην Ιεράπετρα.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Μιχαλάκη: