Στον απόηχο της αντιφασιστικής αντιρατσιστικής συγκέντρωσης στην Ιεράπετρα

9:13 π.μ. - Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020
09:06 π.μ. - Δευ, 01/13/2020
Image: Στον απόηχο της αντιφασιστικής αντιρατσιστικής συγκέντρωσης στην Ιεράπετρα

Η απάντηση των Γεραπετριτών ενάντια στον φασισμό και ρατσισμό για την επίθεση σε ένα από τα μέλη της πρωτοβουλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Την Κυριακή 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα μια Αντιφασιστική-Αντιρατσιστική Συγκέντρωση που, παρά τη μικρή προετοιμασία, είχε σημαντική συμμετοχή και έδωσε την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να εκφράσει την αντίθεση του τόσο στην εθνικιστική -"πατριωτική" συγκέντρωση που έλαβε χώρα, το ίδιο πρωινό στην κεντρική πλατεία της πόλης, όσο και γενικότερα στην εντεινόμενη προσπάθεια εκφασισμού της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, την εθνικιστική υστερία και τη στοχοποίηση των προσφύγων-μεταναστών που, δυστυχώς, κερδίζει έδαφος.

Τις μέρες που ακολούθησαν, ωστόσο, υπήρξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια προσωπική επίθεση σε ένα από τα μέλη της πρωτοβουλίας που οργάνωσε αυτή τη συγκέντρωση, επειδή έτυχε να μεταφέρει στα ΜΜΕ τις απόψεις των διοργανωτών και των συμμετεχόντων, οι οποίες είχαν άλλωστε δημοσιευτεί τις μέρες που προηγήθηκαν. Θεωρούμε, λοιπόν, πως η επίθεση μας αφορά όλους. Παρόλα αυτά, δεν θα απαντήσουμε ούτε με τον τρόπο, ούτε στο επίπεδο των συμπολιτών μας που παρακολουθήσαμε να χυδαιολογούν και να διαστρεβλώνουν όχι μόνο τις απόψεις μας, μα και την ίδια την πραγματικότητα και την ιστορία.

Είναι κατανοητή και δικαιολογημένη η αγωνία όλων μας που η "επιστροφή στην κανονικότητα" μας φέρνει αντιμέτωπους/ες με μια πραγματικότητα πιο ασφυκτική από πριν, εν όψη της νέας επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης. Ο καταιγισμός των αντεργατικών μέτρων, τα απαράδεκτα νομοσχέδια για την παιδεία και το περιβάλλον, η συνεχιζόμενη διάλυση της υγείας πριν προλάβουν να σιγήσουν τα χειροκροτήματα, τα νέα κατασταλτικά μέτρα απαγόρευσης συγκεντρώσεων, απεργιών, συνελεύσεων, μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια νέα βαρβαρότητα. Δίπλα σε αυτά, η πλήρης υποτέλεια της ελληνικής κυβέρνησης (όπως και των προηγούμενων) στις επιταγές της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε μια απέραντη φυλακή ανθρώπινων ψυχών και φέρνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου όλο και πιο κοντά μας.

Όμως αυτή η αγωνία δεν μπορεί να στρέφεται ενάντια στους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου. Το ότι γεννηθήκαμε σε ένα τόπο που έτυχε να μην πλήττεται τώρα από πόλεμο δε μας καθιστά ανώτερους από τους λιγότερο τυχερούς∙ μας καθιστά όμως υπεύθυνους να δημιουργήσουμε το έδαφος για να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια ο/η κάθε κυνηγημένος/η. Δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστικό, αλλά και επικίνδυνο να βλέπει κανείς στα δικά τους πρόσωπα τον εχθρό και όχι σε κείνους που έχουν φέρει και τους πρόσφυγες-μετανάστες και εμάς στη σημερινή κατάσταση. Στη θέση τους βρέθηκαν στο παρελθόν πρόγονοι και συγγενείς μας, βρίσκεται σήμερα μεγάλο μέρος της νεολαίας της χώρας μας. Όσο για το αφήγημα περί αλλοτρίωσης της ταυτότητας και του πολιτισμού μας από την άφιξη των προσφύγων-μεταναστών στέκει μόνο για εκείνους που υποβιβάζουν τον πολιτισμό ταυτίζοντάς τον με σύμβολα και σημαίες, με πρώτες και καλύτερες τις κυβερνήσεις που θυμούνται την εθνική ενότητα όταν θέλουν να μας σύρουν πίσω από τις επιλογές τους. Γιατί άραγε δεν απειλούν την εθνική μας ταυτότητα οι Ευρωπαίοι, Ρώσοι, Αμερικάνοι ή Σαουδάραβες παραθεριστές και "επενδυτές" που αγοράζουν τα χωριά μας και αρπάζουν τις επιχειρήσεις και τους φυσικούς μας πόρους;

Δεν μπορεί, επίσης, να αλλοιώνεται η ιστορία, να διαστρεβλώνονται ιδεολογίες και να καθυβρίζεται το εργατικό κίνημα, όπως βολεύει ορισμένους. Στο εργατικό κίνημα και τους μαρξιστές πρωτεργάτες του χρωστάμε το 8ωρο, την ασφάλιση, τη σύνταξη, τη θέσπιση κατώτερου μισθού, τη δωρεάν υγεία και παιδεία και πολλά άλλα που σήμερα θεωρούμε (ή θεωρούσαμε) δεδομένα. Δική τους και δική μας αρχή είναι πως οι εργάτες και οι εκμεταλλευόμενοι αυτού του κόσμου έχουμε τα ίδια συμφέροντα και ενωμένοι, παλεύοντας για ίδια δικαιώματα μπορούμε να φτιάξουμε ένα κόσμο καλύτερο και δικαιότερο για τους πολλούς, χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους. Γι αυτό αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε από όποιο μετερίζι χρειαστεί.

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΕΣ/ΙΣΣΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ