Στον ανακριτή οι εννέα συλληφθέντες για το ναυάγιο στην Πύλο

9:56 π.μ. - Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023
09:06 π.μ. - Δευ, 19/56/2023
Image: Στον ανακριτή οι εννέα συλληφθέντες για το ναυάγιο στην Πύλο

Συνεχίζονται οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας όπου βυθίστηκε το αλιευτικό

Στον ανακριτή οδηγούνται σήμερα Δευτέρα 19/6 οι εννέα Αιγύπτιοι φερόμενοι ως οι διακινητές στο πολύνεκρο ναυάγιο με τους 78 νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοούμενους μετανάστες που σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Οι εννέα βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας στις 11:00 για να βρεθούν ενώπιον της ανακρίτριας, όπου και αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για τις απολογίες τους, επικαλούμενοι αδυναμία επικοινωνίας με τους δικηγόρους που ανέλαβαν την υπεράσπισή τους, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Εν τω μεταξύ, σε συλλήψεις προχώρησαν και οι Πακιστανικές αρχές. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, συνέλαβαν 10 άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα δουλεμπορίας, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 200, ίσως και 300 άνθρωποι από το Πακιστάν επέβαιναν στο πλοίο.

Χθες, Κυριακή 18/06 αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες καταθέσεις που έδωσαν οι 9 διασωθέντες που ήρθαν από τη Μαλακάσα. Πρόκειται για μάρτυρες κλειδιά και είχε ζητηθεί να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση και αρνούνται ότι σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων θα συνεχιστούν και σήμερα, για έκτη μέρα, με τη συμμετοχή μιας φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού, τριών παραπλέοντων σκαφών, και ενός ελικοπτέρου, ωστόσο βαίνουν σιγά σιγά προς το τέλος τους, καθώς θεωρείται πλέον απίθανο να βγήκε κάποιος ζωντανός από το πλωτό φέρετρο που μετέφερε τους μετανάστες.

«Φως» ρίχνουν οι καταθέσεις των διασωθέντων

Οι Αρχές που ερευνούν την τραγωδία με το ναυάγιο της Πύλου, μοιάζει να φτάνουν ολοένα και πιο κοντά στην άκρη του νήματος, καθώς με βάση τις καταθέσεις διασωθέντων μεταναστών λίγο πριν τη βύθιση σημειώθηκαν ακόμη και μαχαιρώματα με νεκρούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι επιζώντες έχουν αναφέρει σε μαρτυρίες τους ότι λίγη ώρα προτού αρχίσει να παίρνει κλίση το αλιευτικό, η ένταση μεταξύ των δουλεμπόρων και ορισμένων επιβαινόντων, είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Οι καταθέσεις για το αιματηρό επεισόδιο έγιναν στις λιμενικές Αρχές και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό συνέβη λίγο πριν το πλοίο μπει στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης, στα διεθνή χωρικά ύδατα. Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο και για επιπλέον νεκρούς από άλλες κακουχίες, όπως αφυδάτωση και ασιτία.

Η πρώτη αναφορά σε ακριβές νούμερο

Μία άλλη πολύ σημαντική λεπτομέρεια που αναφέρθηκε σε κατάθεση επιζώντα, αφορά στον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων. Σύμφωνα με τον μάρτυρα που βρισκόταν στο πλοίο, ο ίδιος άκουσε τον καπετάνιο να κάνει λόγο για 747 άτομα εκ των οποίων τα 560 Πακιστανοί υπήκοοι.

Αυτή είναι η πρώτη και η μόνη μέχρι στιγμής αναφορά σε συγκεκριμένο αριθμό και όπως γίνεται αντιληπτό, εφόσον επιβεβαιωθεί, τότε ο αριθμός των αγνοουμένων φτάνει σε πολλές εκατοντάδες άτομα, αν αναλογιστεί κανείς ότι 78 άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί και άλλοι 104 έχουν διασωθεί.

Διακινητές με ξύλα και λοστούς στα χέρια

Σύμφωνα με τις ίδιες καταθέσεις στις Λιμενικές Αρχές, στο πλοίο επικρατούσε «στρατιωτικός νόμος», τους φέρονταν σκληρά, ενώ οι διασωθέντες λένε ότι ένας εκ των διακινητών κυκλοφορούσε με ένα ξύλο και χτυπούσε τους μετανάστες όταν αυτοί αντιδρούσαν για τις απάνθρωπες συνθήκες. Όπως είπαν, ακόμη και για λίγο νερό, έπρεπε να πληρώσουν έξτρα.

Επισημαίνεται ότι τα αίτια του ναυαγίου θα διερευνηθούν από επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα ζητήσει όλες τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί μεταξύ του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης με τους λιμενικούς που επιχειρούσαν στο σημείο, αλλά και με τα παραπλέοντα πλοία. Επίσης, θα ζητηθεί και όλο το οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει καταγεγραμμένο.

Ανατριχιαστικές καταθέσεις

Την ίδια ώρα, μακάβριες λεπτομέρειες έχουν προκύψει για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο κατάστρωμα του αλιευτικού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εκατοντάδες άτομα πακιστανικής υπηκοότητας, αναγκάστηκαν να βρεθούν στα αμπάρια, ενώ άλλες εθνικότητες επιτράπηκε να ανέβουν στο πάνω κατάστρωμα, όπου είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε περίπτωση ανατροπής.

Οι μαρτυρίες δείχνουν ότι οι γυναίκες και τα παιδιά ουσιαστικά «κλείστηκαν» στο αμπάρι, δήθεν για να «προστατεύονται» από τους άνδρες του υπερφορτωμένου σκάφους.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Observer, Πακιστανοί υπήκοοι κρατούνταν επίσης κάτω από το κατάστρωμα, με τα μέλη του πληρώματος να τους κακομεταχειρίζονται όταν εμφανίζονταν για να αναζητήσουν φρέσκο νερό ή τροφή. Τοπικά ΜΜΕ του Πακιστάν αναφέρουν ότι τουλάχιστον 298 Πακιστανοί έχασαν τη ζωή τους, 135 από την πακιστανική πλευρά του Κασμίρ.

Συνέχεια στις έρευνες

Εν τω μεταξύ συνεχίστηκαν και χθες οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας στην Πύλο όπου βυθίστηκε αλιευτικό γεμάτο μετανάστες, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί καμία νέα διάσωση, όπως προκύπτει από νεότερη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος.

Στην περιοχή επιχείρησαν μία φρεγάτα Π.Ν., τρία παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

cnn.gr