Στο τραπέζι «σκληρότερο lockdown» για κάποιες περιοχές - Αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας για τα Χριστούγεννα

7:41 π.μ. - Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020
07:12 π.μ. - Πέμ, 17/41/2020
Image: Στο τραπέζι «σκληρότερο lockdown» για κάποιες περιοχές - Αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας για τα Χριστούγεννα

Σενάριο για «σκληρότερο lockdown» φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση για ορισμένους νομούς, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα όπου ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται στο κόκκινο

Σε αυτούς τους νομούς θα απαγορευτεί η μετακίνηση σε σπίτια. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμα και το απόγευμα της Τετάρτης στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ενώ το έδαφος έχουν ήδη προετοιμάσει με τις δηλώσεις τους οι κύριοι Πέτσας και Χρυσοχοΐδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών και ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια χαλάρωση των μέτρων μέσα στην περίοδο των γιορτών, απάντησε:

«Έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα της εφαρμογής μέτρων τύπου Lockdown σε διάφορες περιοχές της χώρας ότι σε κάποιες περιφερειακές ενότητες είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά ή εχουμε κα μικρές αναζωπυρώσεις. Δυστυχώς αυτό το βλέπουμε τις τελευταίες μέρες σε συγκεκριμένες περιοχές, σε τέτοιες περιπτώσεις αν επιμείνουν τα κρούσματα υψηλά, η πίεση στο σύστημα υγεία ψηλά τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά ενδεχομένως να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Σε τοπικό επίπεδο πιο αυστηρό (lockdown)».

Πρώτος στη λίστα είναι ο νομός Κοζάνης γι αυτό και την περιοχή θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Αναφερόμενος στις «κόκκινες» περιοχές, ο Στ. Πέτσας είπε: «Υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που μας ανησυχούν. Βλέπουμε στα νοσοκομεία της, Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ότι αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται Άρα, ενδέχεται κάποιες περιοχές, στις οποίες δεν θα έχουμε μία διόρθωση, να μπούν σε ολικό lockdown. Γι’ αυτό, το σήμα είναι όχι χαλάρωση, ενδεχομένως σκλήρυνση σε τοπικό επίπεδο, αν χρειαστεί. Μακάρι να μη χρειαστεί. Αυτό, όμως, θα αποδειχθεί από την συμπεριφορά μας».

Αυστηρή προειδοποίηση προς όσους δεν συμμορφώνονται στα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού απηύθυνε από την Ελευσίνα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου συγκάλεσε σύσκεψη με τους φορείς της περιοχής για τη διαχείριση του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου στη Δυτική Αττική.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Αμέσως μετά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγιστούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι - σπίτι…Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί».

Στο πλαίσιο αυτό στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει αύριο Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, για να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων σχετικά με την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή.

Για το ρεβεγιόν με 9 άτομα

Αναφορικά με το ρεβεγιόν με 9 άτομα και τις αντιδράσεις των ειδικών, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Η διάσταση έχει να κάνει με την εμπειρία που έχουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από την κόπωση που υπάρχει στον πληθυσμό, από την ανάγκη κοινωνικής συναναστροφής έστω και περιορισμένης για ένα χρονικό διάστημα και από την εμπειρία και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για παράδειγμα στην Γερμανία είναι μια ανάλογη πολιτική σαν αυτή που ακολουθούμε και εμείς με τα μέχρι 9 άτομα και δύο οικογένειες. Στην Ισπανία μεγαλύτερος αριθμός. Στη Γαλλία κανένας περιορισμός όσον αφορά το ζήτημα αυτό, σε άλλες χώρες καμία οδηγία για το ζήτημα αυτό άρα βλέπετε ότι δεν υπάρχει μια αλήθεια την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε, υπάρχει μια στάθμιση πολλών παραγόντων για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Ποιο είναι αυτό το οποίο είναι σίγουρα αληθές;

Ότι πρέπει να έχουμε έναν στενό κύκλο ανθρώπων με τους οποίους θα συναναστραφούμε μέσα στις γιορτές. Όταν λέμε για μια οικογένεια ακόμη, αν για παράδειγμα είναι 4μελης η δική μας οικογένεια και έρθει ακόμη μια 4μελής οικογένεια με αυτή να περάσουμε τα Χριστούγεννα με αυτή ενδεχομένως και την Πρωτοχρονιά, όχι με περισσότερες γιατί αυτό θα ανοίξει τον κύκλο πάρα πολύ. Για αυτό επιμένουμε στο στενό κύκλο των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε ώστε να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Αυτό που έχει σημασία, και είναι μια έκκληση προς όλους, είναι να δώσουμε την έμφαση στο στενό κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή αυτές τις γιορτές και όχι αυτό καθεαυτό στον αριθμό αν είναι 5 ή 7».

tvxs.gr