Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας για το αιολικό πάρκο στην Επισκοπή

11:56 π.μ. - Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020
11:08 π.μ. - Τετ, 19/56/2020
Image: Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας για το αιολικό πάρκο στην Επισκοπή

Κατέθεσε την αίτηση ακύρωσης

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας, σχετικά με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το αιολικό πάρκο στην Επισκοπή.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφύγαμε κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Ιεράπετρας για την ακύρωση σειράς διοικητικών πράξεων που αφορούν στο Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Αιολικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) δυτικά του Κάτω Χωριού στην κορυφογραμμή Σμαϊλογγόσι, εντός του αρχαιολογικου χώρου του Ισθμού της Ιεράπετρας.

Την προσφυγή συνυπογράφουν –και τους ευχαριστούμε γι αυτό- ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης και η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου.

Κεντρικό επιχείρημά μας, ότι η χωροθέτηση αιολικών σταθμών μέσα σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους είναι εντελώς ασύμβατη σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 24). Ταυτόχρονα υπάρχει και ασυμβατότητα χωροθέτησης κατά παράβαση των διατάξεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο οποίο προβλέπονται αποστάσεις από από αρχαιολογικούς χώρους και κηρυγμένα πολιτιστικά μνημεία .

Στην αίτηση ακύρωσης επισημαίνουμε ειδικότερα την ασυμβατότητα του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού των 4 ανεμογεννητριών με τον αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού καθώς υπάρχει οπτική επαφή σε τεράστια απόσταση και βέβαια οπτική και ακουστική όχληση, όπως και βίαιη ανατροπή της κλίμακας, του τοπίου και της προοπτικής ανάδειξής του, στο σύνολο του αρχαιολογικού χώρου.

Στην προσφυγή καταγράφουμε ότι πολύ σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις του αρχαιολογικού χώρου ΙΣΘΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον αιολικό σταθμό. Από αυτές άμεση γειτνίαση με τον αιολικό σταθμό έχουν: το «Τουρλωτό Κεφάλι» στα 0,00 μ (βρίσκεται εντός του πολυγώνου), ο «Καλαμάτης» στα 179,30 μ (από το όριο του πολυγώνου), ο «Πάνω Καλαμάτης και Φραμένα» στα 114,00 μ (από το όριο του πολυγώνου), το «Αφροδίτης Κεφάλι» στα 450,00 μ (από το όριο του πολυγώνου) και ο «Κουδουμάς» στα 700,00 μ (από το όριο του πολυγώνου).

Αντικείμενο της δίκης θα είναι και το κατά πόσον η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου (ΕΦΑΛΑΣ) μπορούσε να άρει μόνο μερικώς την Έγκρισή της για την Εγκατάσταση του έργου, ενώ οι εργασίες οδοποιίας του έργου – αποδεδειγμένα – έλαβαν χώρα κατά παράβαση της ανωτέρω Έγκρισης, ή αν ήταν υποχρεωμένη να προβεί σε ολική άρση μη επιτρέποντας οποιαδήποτε συνέχιση των εργασιών. Η ισονομία των πολιτών δεν επιτρέπει διαφορετική αντιμετώπιση των μεγάλων εταιρειών. Ισχυριζόμαστε,επίσης, ότι δεν είναι νόμιμη η αιτιολογία της άρσης σήματος διακοπής εργασιών της ΕΦΑΛΑΣ η οποία στην εισήγηση της προς το ΚΑΣ αναφέρει, πως δεν έχει παραβιαστεί η έγκριση εγκατάστασης του αιολικού.

Προσβάλλουμε, τέλος και την Άδεια Λειτουργίας του έργου, η οποία δεν έχει ακόμα εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δυνατότητα που μας παρέχεται δικονομικά, ώστε αν τελεσίδικα κριθούν παράνομες οι παραπάνω προσβαλλόμενες πράξεις, να πραγματοποιηθεί η απεγκατάσταση του αιολικού σταθμού.

Είναι παράδοξο ότι η πατρίδα μας που επικαλείται και προβάλλει συνεχώς τον φυσικό και πολιτιστικό της πλούτο να επιφυλάσσει τέτοιου είδους μεταχείριση στους αρχαιολογικούς χώρους, στα φυσικά και ιστορικά τοπία.

Με την προσφυγή μας επιδιώκουμε να συμβάλουμε ώστε η πολιτική αυτή να ακυρωθεί. Η οποιαδήποτε απόφαση θα επηρεάσει την τύχη όλων των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας.