Στις δικαστικές αίθουσες επανέρχεται σήμερα η πολύκροτη υπόθεση εξαπάτησης Κρητικών, οι οποίοι έχασαν σημαντικά χρηματικά ποσά, επενδύοντάς τα σε διεθνή επενδυτικά προγράμματα. Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, αναμένεται να καθίσουν σήμερα δύο συντοπίτες μας, οι οποίοι το περασμένο καλοκαίρι είχαν καταδικαστεί - σε πρώτο βαθμό - σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για την επίμαχη υπόθεση.
Πρόκειται για έναν ντόπιο πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα, καθώς και έναν - επίσης - ντόπιο πρώην τραπεζικό. Αμφότεροι είχαν δικαστεί - και καταδικαστεί - πέρυσι τον Ιούλιο, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Μετά από μια μαραθώνια δίκη, η οποία διήρκεσε ουκ ολίγες συνεδριάσεις από το Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2017, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τόσο τον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα, όσο και τον πρώην τραπεζικό.
Ειδικότερα, η Έδρα επέβαλε ποινή κάθειρξης 9 ετών στον πρώτο, ο οποίος, παριστάνοντας τον ειδήμονα στις επενδύσεις κεφαλαίων, έκανε αρκετούς συντοπίτες μας να του εμπιστευτούν σημαντικά ποσά, τα οποία και “έχασαν”. Εξάλλου, βαριά “καμπάνα” είχε επιβληθεί πέρυσι και στον πρώην τραπεζικό, τον οποίο το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών.
Σημειώνεται πάντως ότι κανείς από τους δύο καταδικασθέντες δεν οδηγήθηκε στη φυλακή μετά την ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου το περασμένο καλοκαίρι: Κι αυτό καθώς η Έδρα έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στις εφέσεις τους, κάτι που σημαίνει ότι παραμένουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Το χρονικό
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το οποίο έστειλε στο εδώλιο του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου τους κατηγορούμενους, ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας φέρεται να αποκόμισε περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ, ποσό το οποίο δεν επιστράφηκε ποτέ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παριστάνοντας ότι είχε πρόσβαση σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατάφερε να ξεγελάσει αρκετούς Κρητικούς, οι οποίοι του εμπιστεύτηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά.
Ειδικότερα, ο εν λόγω κατηγορούμενος φέρεται να παρουσιαζόταν ως αξιόπιστος οικονομικός σύμβουλος, με μεγάλη εμπειρία στον επενδυτικό τομέα. Εν συνεχεία, φέρεται να πρότεινε στα υποψήφια θύματά του διάφορα επενδυτικά προγράμματα, τα οποία - σύμφωνα με τον ίδιο - θα τους πρόσφεραν εγγυημένες αποδόσεις από 4% έως 5%, ή και περισσότερο, επί του αρχικού κεφαλαίου επένδυσης, σε μηνιαία βάση.
Μέσα στη διετία 2006-2007, ο βασικός κατηγορούμενος φέρεται να κατάφερε να ξεγελάσει αρκετά άτομα, τα οποία του κατέβαλαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Όπως αναφέρεται και στο σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ο τότε πρόεδρος γνωστής ποδοσφαιρικής ομάδας του νομού Ηρακλείου παρουσιαζόταν - ήδη από το 2002 - ως επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική ευρωστία, χωρίς να διστάζει μάλιστα να προβαίνει σε υπέρογκα έξοδα.
Απέσπασε από 15.000 έως 300.000 ευρώ
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πιο... τυχερός - μέσα στην ατυχία του - από τους παθόντες έχασε μόνο 15.000 ευρώ. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις άλλων θυμάτων του φερόμενου επιτήδειου, οι οποίοι στάθηκαν λιγότερο τυχεροί και έχασαν 150.000, ακόμη και 300.000 ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα εν λόγω χρηματικά ποσά φέρονται να καταβάλλονταν στον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα τμηματικά. Για παράδειγμα, ο συμπολίτης μας που έχασε 300.000 ευρώ φέρεται να έδωσε στον κατηγορούμενο 350.000 ευρώ σε πέντε δόσεις. Ο τελευταίος, πάντως, φέρεται να επέστρεψε σταδιακά στο θύμα του, ως απόδοση κεφαλαίου, το ποσό των 50.000 ευρώ.
neakriti.gr