Στο Παρίσι η κρίσιμη Σύνοδος των 27 της Ε.Ε για τη «φωτιά» στην ενέργεια – Τι προσδοκά η Αθήνα

8:31 π.μ. - Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022
08:03 π.μ. - Τετ, 09/31/2022
Image: Στο Παρίσι η κρίσιμη Σύνοδος των 27 της Ε.Ε για τη «φωτιά» στην ενέργεια – Τι προσδοκά η Αθήνα

H αγωνία στην κυβέρνηση έχει χτυπήσει «κόκκινο» για την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, της βενζίνης

Και μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοίνωσε χθες ένα σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά πρόκειται για μία μακρά διαδικασία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δώσει τις άμεσες λύσεις που χρειάζονται οι χώρες μέλη για να στηρίξουν τους πολίτες τους.

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να δράσει η Ε.Ε. άμεσα και με τρόπο ουσιαστικό» λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που παραδέχονται ότι η εξίσωση που καλούνται να λύσουν είναι η δυσκολότερη από την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από τον Κ. Μητσοτάκη.

Το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει με αγωνία αλλά χωρίς μεγάλες προσδοκίες την αυριανή έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε στις Βερσαλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, με τις τελευταίες πληροφορίες από το Bloomberg να φέρουν τους ηγέτες να προσανατολίζονται στην έκδοση ενός ευρωομολόγου πολλών δεκάδων δισ. για την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια και ένοπλες δυνάμεις.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, πρόκειται για δάνεια προς τις χώρες μέλη για τη χρηματοδότηση τόσο του κόστους ενέργειας, που εκτοξεύθηκε στα ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όσο και των αμυντικών δαπανών.

Υπενθυμίζεται ότι προ έτους, η Ε.Ε. δρομολόγησε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης, ύψους 1,8 τρις ευρώ που επίσης βασίστηκε στην έκδοση κοινών ομολόγων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Επιπρόσθετα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να οριστικοποιήσουν το σχέδιό τους για την σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, με βασικό σενάριο τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για κοινή παραγγελία φυσικού αερίου και εντατικοποίηση των επαφών με τους προμηθευτές LNG ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη.

Η πρόταση για κοινές παραγγελίες από τις χώρες μέλη της Ε.Ε περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή που έχει ήδη αποστείλει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν την οποία είναι πιθανό να την παρουσιάσει στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στην επιστολή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει γενναία ευρωπαϊκή λύση – ανάλογη με αυτές που δόθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας – προκειμένου να αντέξουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες τις αβάστακτες αυξήσεις.

Η κυβέρνηση ελπίζει οι «27» να δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα που έδειξαν και με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία και να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής χαλάρωσης για το 2023, ενώ μια σειρά από χώρες, όπως η Ελλάδας ζητούν να υπάρξει εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου

τουλάχιστον ως το καλοκαίρι.

Άπαντες αντιλαμβάνονται, ωστόσο, ότι αν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις από τις ηγεσίες της Ε.Ε, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την ελληνική οικονομία και κατ επέκταση για τους πολίτες της.

Επιπρόσθετα, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, αποκωδικοποιούν τα νέα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών, τα οποία είναι τα εξής:

Δυνατότητα ρύθμισης των τιμών σε εξαιρετικές περιστάσεις

Τα κράτη-μέλη να μπορούν να αναδιανέμουν στους καταναλωτές, τα έσοδα από τα υψηλά κέρδη του ενεργειακού τομέα και την εμπορία εκπομπών

Υπό διαβούλευση νέο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σε εταιρίες που έχουν πληγεί (κυρίως ενεργοβόρες)

Για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές, μεταξύ άλλων, έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της μεταδοτικής επίδρασης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προσωρινά όρια τιμών (δηλαδή πλαφόν)

ieidiseis.gr