Στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Αγίου Νικολάου ο Αργύρης Πανταζής

10:17 π.μ. - Τετάρτη, 3 Μαΐου 2023
10:05 π.μ. - Τετ, 03/17/2023
Image: Στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Αγίου Νικολάου ο Αργύρης Πανταζής

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘’Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα’’ ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου από την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων

Άνοιξε τις πύλες του μετά από πολλές προσπάθειες το νέο αρχαιολογικό μουσείο Αγίου Νικολάου. Τη δυνατότητα να παρευρεθεί στις εγκαταστάσεις του νέου μουσείου είχε το Σάββατο 29/04/23 (πρώτη μέρα για το κοινό) ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘’Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα’’ κος Αργύρης Πανταζής, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιεράπετρας, ‘’Ιεράπυτνα’’ κο Γιάννη Ροβιθάκη και κο Μανουσάκη αντίστοιχα. Την ξενάγησή τους στους εξαιρετικούς χώρους του μουσείου ανέλαβε η ίδια η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Λασιθίου κα. Χρύσα Σοφιανού.

hxonews

Το νέο μουσείο προϋπολογισμού εννέα εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα και το ΠΕΠ Κρήτης βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης του Αγίου Νικολάου ενώ στις εγκαταστάσεις του βρίσκονται πλειάδα αρχαιοτήτων που έχουν ανευρεθεί στην την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας (Φούρνου κορφή Μύρτος, Αζοριάς Καβούσι, Νήσος Χρυσή, Γρά Λυγιά, Οικόπεδο Καπαράκη Στόμιο, Αγιά Φωτιά κ.α.) Το εμβληματικού χαρακτήρα έργο επιμελήθηκε σε όλα τα στάδια του η ομάδα των συνεργατών της κυρίας Σοφιανού με συντονίστρια την ίδια, ενώ το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειες της. Η ανάδειξη των ευρημάτων, ο φωτισμός και η μουσειολογική μελέτη τους καθώς και η αρχιτεκτονική του χώρου και των προθηκών είναι μερικά από τα σημεία που δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση προκειμένου να επιτευχθεί το μοναδικό αυτό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας τυγχάνει το αγγείο (αγαλματίδιο) της θεάς της Μύρτου που ανευρέθηκε στη Φούρνου κορφή στην Κοινότητα Μύρτου.

hxonews

Εντυπωσιακή επίσης είναι η αίθουσα των ευρημάτων από τη νήσο Χρυσή όπου το δάπεδο έχει επικάλυψη από υαλοπίνακες ενώ κάτω από αυτούς έχει τοποθετηθεί άμμος και κοχύλια, αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το περιβάλλον της νήσου. 

hxonews

Είναι επιτακτική η ανάγκη αντίστοιχου μεγέθους έργο να δρομολογηθεί και στην Ιεράπετρα έτσι ώστε οι πολλές και διάσπαρτες αρχαιότητες που έχουν ανευρεθεί στην Ιεράπυτνα να επιστρέψουν στην περιοχή προέλευσης τους. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε ‘’μπαλωματικού’’ χαρακτήρα δράσεις όπου σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στο αρχαιολογικό αποτύπωμα, στην ιστορία και στα ευρήματα της Ιεράπετρας. Παράλληλα μένουμε παρατηρητές των εγκαινίων νέων μουσείων όπως αυτό της Μεσσαράς προϋπολογισμού οκτώ εκ. ευρώ με έκταση 2.900 τ.μ. με χρηματοδότηση που διασφάλισε η Περιφέρεια Κρήτης από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ όπου άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό τη προηγούμενη εβδομάδα αλλά και το μουσείο το Αγίου Νικολάου για το οποίο γίνεται λόγος. Η Ιεράπετρα, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης αξίωνε πάντα ένα μουσείο αντάξιο της ιστορίας της και της πληθώρας αξιόλογων ευρημάτων που κατά καιρούς έφερε η αρχαιολογική σκαπάνη στο Γεραπετρίτικο φως. Για την παράταξή μας είναι υψίστης προτεραιότητας οι αρχαιολογικές ανασκαφές, η ανάδειξη των έως τώρα ευρημάτων καθώς και η διεκδίκηση των αυτονοήτων για την ανέγερση μουσείου στην πόλη της Ιεράπετρας. Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, η πληθώρα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων απέδωσαν τα καλύτερα, αλλά για άλλες περιοχές της Κρήτης. Εμείς έως και σήμερα με πρόσχημα τη γραφειοκρατία δεν έχουμε καταφέρει τα ευρήματα της περιοχής μας να βρουν το σπίτι τους και να στεγαστούν στο χώρο που πραγματικά τους αξίζει. Τέλος ο κος Πανταζής κατά την αποχώρησή του από το μουσείο ευχαρίστησε την κα Σοφιανού για την ουσιαστική ξενάγηση καθώς και για το εκπληκτικό αποτέλεσμα που κατάφερε η ίδια και η ομάδα των συνεργατών της. Της ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο της με δεδομένη την καλή μεταξύ τους συνεργασία.

hxonews

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πανεπιστημίου κο Νίκο Σταμπολίδη και Γενικό Διευθυντή του μουσείου της Ακρόπολης, «τα μουσεία είναι σχολεία της κοινωνίας»

Για τη δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Ο Επικεφαλής

ΑΡΓΥΡΗΣ Θ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ