Στο "μικροσκόπιο" η παράταση των μέτρων προστασίας στη νήσο Χρυσή

9:37 π.μ. - Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023
09:11 π.μ. - Τετ, 15/37/2023
Image: Στο "μικροσκόπιο" η παράταση των μέτρων προστασίας στη νήσο Χρυσή

Στο πλαίσιο της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης

Συνεδρίασε στο Ηράκλειο η Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή, πραγματοποιώντας την 11η κατά σειρά συνεδρίασή της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο συντονιστής και τα τακτικά μέλη της Επιτροπής.

Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν, για ενημέρωση και συζήτηση, και ειδικότερα, ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, οι εκπρόσωποι της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Κρήτης, Έλενα Τιμοθεάτου και Σωτήρης Τσιτσιλώνης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ιεράπετρας, Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ιεράπετρας, Μιχαήλ Μπαχλιτζανάκης, οι Εκπρόσωποι της ομάδας μελέτης του ΜΑΙΧ, Χριστίνα Φουρναράκη και Μιχαήλ Χορευτάκης, ο Εκπρόσωπος της ομάδας μελέτης του ΜΦΙΚ, Μιχαήλ Δρεττάκης, η Εκπρόσωπος της ομάδας μελέτης του ΕΛΚΕΘΕ, Γιολάντα-Παναγιώτα Κουλούρη, ο Εκπρόσωπος της ομάδας μελέτης του Σχεδίου Φύλαξης/Φέρουσας Ικανότητας, Βασίλης Σαμαριτάκης.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες που αφορούν την Παράταση ισχύος της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ ΔΔΦΠΒ/79116/2511/17.09.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Νήσου Χρυσή και έγκριση Σχεδίου Δράσης» (ΦΕΚ 738/Δ΄/18-09-23).

Σε συνέχεια της ενημέρωσης, παρουσιάστηκαν από τους μελετητές συνοπτικά τα αποτελέσματα και οι προτάσεις των μελετών που εκπονούν και συζητήθηκε η ενεργοποίηση όλων των δράσεων που μπορούν να υλοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα (ημερίδες ενημέρωσης για το κοινό από τους εμπλεκόμενους φορείς, παρουσίαση σταθμού κλιματικής αλλαγής, άμεση ογκομέτρηση και απομάκρυνση απορριμμάτων από το νησί, συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ για υλοποίηση δράσεων κ.ά.).