Το κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν οι έντονοι μετασχηματισμοί που υφίστανται οι αγορές ενέργειας στην Ελλάδα προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή και στη χώρα μας του ενεργειακού «μοντέλου – στόχου» που θα εφαρμόζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι θεματικές του συνεδρίου αφορούσαν στην αναζήτηση μιας νέας κατεύθυνσης για την Ελληνική αγορά ενέργειας, τον μετασχηματισμό των διεθνών αγορών ενέργειας, τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στον Ελλαδικό χώρο, στο κρίσιμο ρόλο του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον μετασχηματισμό της ενεργειακής αγοράς, την κρίσιμη μετάβαση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και το «μοντέλο – στόχος», τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την ενέργεια ως μοχλό ανάπτυξης και επενδύσεων.
Στο συνέδριο συμμετείχαν και έκαναν παρουσιάσεις ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο Γενικός Γραμματέας Βερροιόπουλος, οι Πρόεδροι της ΔΕΗ, των Ελληνικών Πετρελαίων, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, καθηγητές Πανεπιστημίου, Έλληνες και Αλλοδαποί εμπειρογνώμονες, στελέχη Δημοσίων οργανισμών και ιδιωτικών Εταιρειών.
Οι αναφορές στην Κρήτη ήταν πολλές, σ’ ότι αφορά την «μικρή» διασύνδεση του νησιού με τη Πελοπόννησο αναφέρθηκε ότι προχωρά κανονικά μετά από μία μικρή τροποποίηση της όδευσης στην Λακωνία που δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα του έργου. Για την «μεγάλη» διασύνδεση που αποτελεί και τμήμα του Euro Asia Interconnector που συνδέει την Κύπρο και το Ισραήλ με την Ελλάδα, μέσω Κρήτης, τονίστηκε ότι υπάρχουν επιπλέον θετικές συμφωνίες για την πραγματοποίηση της με ορίζοντα το 2023.
Σ’ ότι αφορά τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης αναφέρθηκε το θετικό κλίμα που υπάρχει με το έκδηλο ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών και τις προοπτικές ανάπτυξης και αναβάθμισης της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας και της Κρήτης.
Για τον σχεδιαζόμενο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου East Med που θα ενώνει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης τονίστηκε η γεωπολιτική σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης και τον πολλαπλό του ρόλο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποδομές φυσικού αερίου στη χώρας μας.
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις πρόκειται να αναβαθμίσουν και το ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί μας όπου αναμένεται να εφαρμοστούν τεχνολογίες «έξυπνων δικτύων» και συμμετοχής των πολιτών ως καταναλωτών – παραγωγών και ως ενεργών μελών των νέων δραστηριοτήτων των «ενεργειακών κοινοτήτων». Η εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αποδοτικότητα υποστηρίζονται με την υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «εξοικονομώ στις κατοικίες», η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, «ενεργειακός συμψηφισμός» και η δημιουργία και στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων και συνεταιρισμών, μέτρα που συγχρόνως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της «ενεργειακής φτώχειας» και στη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας.
Στο συνέδριο συμμετείχε ο Νίκος Ζωγραφάκης διευθυντής Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης.
Πηγή: zarpanews.gr