Στο έλεος της πανδημίας οι Σητειακοί

9:33 π.μ. - Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021
09:01 π.μ. - Τρί, 12/33/2021
Image: Στο έλεος της πανδημίας οι Σητειακοί

Σοβαρές καταγγελίες από την Ομάδα Γυναικών Σητείας

Με αφορμή τις εξελίξεις της πανδημίας στο Δήμο Σητείας η Ομάδα Γυναικών Σητείας μέλος της ΟΓΕ, συγκάλεσε έκτακτη – διαδικτυακή – σύσκεψη με τα μέλη και φίλες της ομάδας όπου τέθηκαν διάφορα ζητήματα σχετικά με το πως γίνεται η διαχείριση μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή του Παλαικάστρου. Η κα Ρεμουντάκη Γεωργία πρόεδρος της Ομάδας μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι δεν υπάρχει έλεγχος διασποράς των κρουσμάτων. Στο Παλαίκαστρο ήταν εγγεγραμμένοι στη λίστα για rapid test περίπου 800 άτομα αλλά έγιναν περίπου 370. Αλλά και η διαδικασία για τα τεστ έγινε χωρίς την απαιτούμενη οργάνωση. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν περισσότερα τεστ αλλά και να ενισχυθεί το νοσοκομείο λόγω και της έξαρσης που παρατηρείται. Ακόμα και τα τεστ μέσα από το αυτοκίνητο που είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνουν δεν έγιναν λόγω καιρού. Δεν υπήρχε άραγε άλλος τρόπος για να γίνει η ιχνηλάτηση, έθεσε το ερώτημα η κα Ρεμουντάκη. Πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν σε ένα κάλεσμα για να στηριχτεί η επιτροπή κατοίκων και φορέων Παλαικάστρου που ζητά τα αυτονόητα, ιχνηλάτηση και τεστ, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κ.α.

-

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών Σητείας - μέλος της ΟΓΕ

Με αφορμή τις εξελίξεις της πανδημίας στο Δήμο Σητείας και τις επικίνδυνες πλέον ελλείψεις στο σχεδιασμό αντιμετώπισης αλλά και στις υποδομές του δήμου, η Ομάδα Γυναικών Σητείας μέλος της ΟΓΕ, συγκάλεσε έκτακτη – διαδικτυακή – σύσκεψη με τα μέλη και φίλες της ομάδας. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης και συζήτησης ειπώθηκαν μαρτυρίες μελών και φίλων από το Παλαίκαστρο και τα γύρω χωριά αλλά και εκπαιδευτικούς που αποδεικνύουν την εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων φορέων.

Εργαζόμενη και μέλος της Ομάδα Γυναικών Σητείας, κάτοικος Παλαικάστρου, που είχε υποβληθεί σε rapid test με θετικό αποτέλεσμα, επανέλαβε μοριακό τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα και προσπαθούσε 2 μέρες να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ για να ενημερώσει. Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν έλαβε κάποια εναλλακτική οδηγία αλλά την υποχρέωσαν να παραμείνει στην 14ήμερη καραντίνα ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν δικαιούται άδεια ασθενείας από τον ΕΦΚΑ(ΙΚΑ), εφόσον το μοριακό της τεστ είναι αρνητικό.

Αυτοαπασχολούμενη μητέρα ανηλίκων μαθητών Α'θμιας, κάτοικος Παλαικάστρου, που ενώ είχε γραφτεί στη λίστα για να υποβληθεί σε τεστ αλλά δεν πρόλαβε καθώς η διαδικασία κρίθηκε «χωρίς νόημα», με δική της πρωτοβουλία προχώρησε σε μοριακά τεστ όπου και βρέθηκε θετική. Ακόμα και σήμερα, 3 μέρες μετά, δεν έχει κληθεί από κανέναν αρμόδιο έστω και για μία τυπική ιχνηλάτηση αλλά ούτε και για να τους δοθεί ιατρική βοήθεια ή επιπλέον οδηγίες. Μάλιστα, και εφόσον η Α΄θμια εκπαίδευση είναι σε λειτουργία, είναι στην διακριτική της ευχέρεια και ευθύνη αν θα πάνε τα παιδιά της στο σχολείο καθώς δεν υπάρχει καμία οδηγία ή μέριμνα.

Εκπαιδευτικοί φίλες και μέλη της Ομάδας Γυναικών Σητείας, μας ανέφεραν πως αν και τα δημοτικά και νηπιαγωγεία ανοίγουν και όλοι οι εκπαιδευτικοί ήταν υποχρεωμένοι να βρίσκονται από σήμερα Δευτέρα 11/01 στις θέσεις τους, δεν είχε προηγηθεί η διαδικασία των rapid τεστ και δεν είχε γίνει καμία απολύμανση στους χώρους των σχολείων. Θυμίζουμε ότι η ανακοίνωση του δήμου για την διεξαγωγή των τεστ σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προβλήθηκε το σαββατοκύριακο 9-10/01 για την Δευτέρα 11/01 που τα σχολεία είναι πλέον ανοιχτά με απόφαση της κυβέρνησης.

Σήμερα 11/01 δεν υλοποιήθηκε ποτέ ο σχεδιασμός για drive-through rapid test που διαφήμιζαν όλο το σαββατοκύριακο ΕΟΔΥ, 7η ΥΠΕ και Δήμος λόγω καιρικών φαινομένων όμως το άφησαν να "παίζει" στην υπόλοιπη Κρήτη και Ελλάδα για τις εντυπώσεις παρόλο που ήξεραν για την αναβολή απτό Σάββατο. Είναι προφανές ότι καμία εναλλακτική διαχείριση δεν υπάρχει ώστε να ολοκληρωνόταν έστω με άλλο τρόπο αυτός ο σχεδιασμός.

Αυτός, ο ατελείωτος φαύλος κύκλος χωρίς αποτέλεσμα αλλά με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και την ζωή όλων των κατοίκων του δήμου, αυτή η εγκληματική αδιαφορία ακόμα για τους επιβεβαιωμένα νοσούντες αλλά και για τους οικείους τους – αφού δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια απομόνωσης των κρουσμάτων – αλλά και το συνεχόμενο «κρυφτό» όλων των αρμόδιων φορέων για το ποιος φέρει την ευθύνη, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, πρέπει να μας βρει απέναντι, ενωμένες/ ους και έτοιμες/ έτοιμους να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.

Προσυπογράφουμε τα αυτονόητα και αναγκαία αιτήματα της επιτροπής κατοίκων και φορέων του Παλαικάστρου. Δυναμώνουμε την αγωνιστική διεκδίκηση σε όλο το δήμο Σητείας για τα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας" καταλήγει η Ομάδα Γυναικών Σητείας.