
Οι κάτοικοι να οργανωθούν και να παλέψουν για να διεκδικήσουν τα αιτήματα τους
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Μανουσάκη μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και Περιφερειακό Σύμβουλο Κρήτης με την «Λαϊκή Συσπείρωση» βρέθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές της Ιεράπετρας. Κατά την διάρκεια της περιοδείας το κλιμάκιο του ΚΚΕ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου και τον Δήμαρχο της περιοχής, όπου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και τις ζημιές στην περιοχή, ενώ έθεσαν στους εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης το αίτημα των κατοίκων για 100% αποζημίωση, άμεση αποκατάσταση των υποδομών της περιοχής και απαίτηση επαρκούς χρηματοδότησης από το κράτος για την αντιπυρική προστασία και πρόληψη της περιοχής. Στην συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε πυρόπληκτα χωριά και συνομίλησε με κατοίκους.
Ο Νίκος Μανουσάκης αμέσως μετά δήλωσε:
«Η χώρα μας καίγεται από άκρη σε άκρη το ίδιο και η Κρήτη. Για άλλη μια χρονιά αποδείχθηκαν κενό γράμμα οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των στελεχών της κυβέρνησης για μέτρα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών. Ακόμα μια χρονιά καίγονται λαϊκές περιουσίες, σπίτια, ζωϊκό κεφάλαιο και οτιδήποτε έχει σχέση με την ζωή των κατοίκων.
Εμείς απαιτήσαμε από την περιφέρεια με ερώτηση που είχαμε καταθέσει ως Λαϊκή Συσπείρωση να παρθούν μέτρα πρόληψης. Να δοθούν κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση. Φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται αλλά ενδιαφέρονται βεβαίως πώς θα δώσουν ζεστό χρήμα στον τουρισμό, στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο με τις διαφημίσεις και ότι άλλο συνεπάγεται αυτό. Εδώ και τώρα εμείς και οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να απαιτήσουν από την κεντρική εξουσία αλλά και από τις τοπικές αρχές να σκύψουν πάνω στα προβλήματα αυτά.
Εδώ και τώρα να διατεθούν χρήματα για τις αποζημιώσει που χρειάζονται οι άνθρωποι για να επιβιώσουν στη συνέχεια. Η Περιφέρεια θα πρέπει να σκύψει πάνω σε αυτά τα προβλήματα, πρέπει να στηρίξει υποδομές που χρειάζονται και είναι απαραίτητες γιατί απ' ότι φαίνεται θα έχουμε μια συνέχεια πάρα πολύ δύσκολη όλο το καλοκαίρι. Ακόμα εκκρεμούν αποζημιώσεις εδώ και 4,5 χρόνια για άλλες πυρόπληκτες περιοχές. Εδώ και τώρα απαιτούμε να περικοπούν κονδύλια από το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο και να δοθούν στην αντιπυρική προστασία. Αποτελεί πρόκληση για τον λαό της περιοχής σε σύσκεψη σήμερα στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι μεγαλοξενοδόχοι, το γεγονός ότι αποτελεί προτεραιότητα του κράτους τα κέρδη των ξενοδόχων και όχι οι λαϊκές ανάγκες. Θα πρέπει λοιπόν οι κάτοικοι να οργανωθούν και να παλέψουν για να διεκδικήσουν τα αιτήματα τους και να μην στηρίζονται στις τοπικές και κεντρικές διοικήσεις που υπόσχονται και δεν υλοποιούν τίποτα.»
Το Γραφείο Τύπου
4 Ιούλη 2025