Στις 30 Ιουνίου η δίκη για τη μικρή Μελίνα λόγω αναβολής λειτουργίας των δικαστηρίων

10:10 π.μ. - Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023
10:06 π.μ. - Παρ, 16/10/2023
Image: Στις 30 Ιουνίου η δίκη για τη μικρή Μελίνα λόγω αναβολής λειτουργίας των δικαστηρίων

Μία εβδομάδα πίσω λόγω εκλογών η εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου του 4χρονου κοριτσιού μετά από επέμβαση για “κρεατάκια”

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα εκδικαστεί τελικά η υπόθεση θανάτου της μικρής Μελίνας Παρασκάκη από τη Νεάπολη Λασιθίου, που είχε αφήσει την τελευταία της πνοή στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015, μετά από χειρουργική επέμβαση ρουτίνας (“κρεατάκια”).

Όπως είχε γράψει πριν από λίγες εβδομάδες το neakriti.gr, μετά την αναίρεση από τον Άρειο Πάγο της - προ μηνών - αθωωτικής για τη γιατρό-αναισθησιολόγο απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, η αρμόδια Εισαγγελία Εφετών προσδιόρισε τη δικάσιμο της υπόθεσης για την Παρασκευή 23 Ιουνίου.

Ωστόσο, μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων σε όλη τη χώρα το διάστημα από 21 έως 28 του μήνα. Τελικά, τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, ορίστηκε έκτακτη δικάσιμος για την υπόθεση της μικρής Μελίνας στις 30 Ιουνίου.

Εξάλλου, σε υπουργική απόφαση προβλέπονταν κάποιες εξαιρέσεις αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων. Εντούτοις, η επίμαχη υπόθεση δεν υπαγόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές.

Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος παραγραφής της πράξης (ανθρωποκτονία από αμέλεια), στις 28 Δεκεμβρίου του 2023 (τότε συμπληρώνεται η 8ετία), η εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης αιτήθηκε στην πρόεδρο Εφετών Αν. Κρήτης τον ορισμό έκτακτης δικασίμου για την υπόθεση. Όντως, η πρόεδρος, με πράξη της, όρισε έκτακτη δικάσιμο για την Παρασκευή 30 Ιουνίου, ήτοι μία εβδομάδα μετά την αρχικώς προσδιορισμένη δικάσιμο.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων έγινε τον περασμένο Ιανουάριο από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η αίτηση είχε συζητηθεί από το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου τον περασμένο Φεβρουάριο και έγινε τελικά δεκτή στις αρχές Μαΐου.

Εξάλλου, πριν από μερικές εβδομάδες, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου είχε εκδώσει απόφαση μέσω της οποίας υποχρεώνει το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 460.000 ευρώ ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη στην οικογένεια του άτυχου παιδιού. Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση, ο θάνατος της 4χρονης συνδέεται αιτιωδώς με λάθη και παραλείψεις των οργάνων του νοσοκομείου.

Αθώα πρωτόδικα

Υπενθυμίζεται ότι η αναισθησιολόγος είχε αθωωθεί πρωτόδικα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου το 2021. Ωστόσο, ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο να κηρυχθεί ένοχη η κατηγορούμενη.

Εξάλλου, η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για την αναισθησιολόγο είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην πλευρά της οικογένειας της μικρής Μελίνας. Μετά την απαλλακτική για τη γιατρό πρωτόδικη απόφαση, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση.

Ένσταση

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης) προσδιορίστηκε να γίνει τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και η πλευρά της υπεράσπισης έκανε ένσταση απαραδέκτου της έφεσης του εισαγγελέα ως αόριστης.

Η εν λόγω ένσταση έγινε δεκτή από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, το οποίο απέρριψε την έφεση του εισαγγελέα κι έτσι παρέμεινε η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η οποία είχε κρίνει αθώα την αναισθησιολόγο.

Εντούτοις, όπως προειπώθηκε, τον περασμένο Ιανουάριο, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αίτηση αναίρεσης κατά της δικαστικής απόφασης του περασμένου Νοεμβρίου. Η εν λόγω αίτηση συζητήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο κι έγινε δεκτή το αμέσως προηγούμενο διάστημα από τον Άρειο Πάγο.

Τι είχε υποστηρίξει η γιατρός: «Έκανα τα πάντα για να τη σώσω»

Η ίδια η γιατρός είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, κατά την απολογία της στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2020: «Καταλαβαίνω απόλυτα και δικαιολογώ τον πόνο των γονιών. Αυτός ο πόνος δεν αντισταθμίζεται από κανέναν άλλο. Θέλω να τους πω ότι έκανα τα πάντα για να τη σώσω».

Μεταξύ άλλων, η γιατρός είχε πει κατά την απολογία της ενώπιον του δικαστηρίου ότι το επίμαχο περιστατικό έχει σημαδέψει τη ζωή της. Η αναισθησιολόγος είχε αναφέρει τότε ότι προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να αποτρέψει «το μοιραίο, το οποίο τελικά δεν αποφεύχθηκε», καθώς ήταν «τέτοιας έντασης η αλλεργική επίδραση του φαρμάκου στον οργανισμό του παιδιού, που έβλαψε συστηματικά και ταυτόχρονα την καρδιά και τους πνεύμονες και προκάλεσε αιμοδυναμική κατάρρευση» στο παιδί.

Ας σημειωθεί ότι η αναισθησιολόγος είχε υποστηρίξει πως την ώρα της αιμοδυναμικής κατάρρευσης του παιδιού εκείνο που προείχε ήταν να σώσει το παιδί και όχι να γράψει το διάγραμμα αναισθησίας, το οποίο συνέταξε εκ των υστέρων.

neakriti