Στην «τσιμπίδα» της εφορίας οι γιατροί

5:21 π.μ. - Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017
05:10 π.μ. - Δευ, 23/21/2017
Image: Στην «τσιμπίδα» της εφορίας οι γιατροί

Νέοι έλεγχοι

Σαφές εντολές για σαρωτικούς ελέγχους σε γιατρούς έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους ελεγκτές της εφορίας.
 
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει διατάξει την «κατασκήνωση» των ελεγκτών έξω από τα ιατρεία ενώ θα ζητείται από τους φορολογουμένους να παρέχουν πληροφορίες για τους ανωτέρω επαγγελματίες. 
 
Ωστόσο η μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή φαίνεται να έχει χαθεί, με τις απώλειες των εσόδων να είναι τεράστιες σε μία περίοδο που οι φορολογούμενοι, κυρίως οι μισθωτοί και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων ετών.
 
Στην αρχή, επιλέγονται δειγματοληπτικά παθολόγοι, οδοντίατροι, δερματολόγοι, γυναικολόγοι, ΩΡΛ, χειρουργοί και ακολούθως εκδίδεται εντολή ελέγχου. Οι «ράμπο» της εφορίας παρακολουθούν διακριτικά 20- 30 ημέρες έξω από τα ιατρεία, όπου γίνεται καταγραφή των στοιχείων των ασθενών- πελατών κατά την έξοδο τους, φυσικά με τη συγκατάθεση τους. 
 
Αφού συλλεχθεί μεγάλος αριθμός τέτοιων δεδομένων, γίνεται επίσκεψη των εφοριακών στο ιατρείο και διασταύρωση αυτών των στοιχείων με τις αποδείξεις, που έχει κόψει ο γιατρός στο επίμαχο χρονικό διάστημα. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι όποιες δικαιολογίες τύπου «δεν πρόλαβα να την κόψω» που ήταν συνήθεις κατά τους ελέγχους που γίνονταν επί τόπου και εφάπαξ.
 
Την ίδια στιγμή η έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και στις κλινικές, με τις οποίες συνεργάζονται γιατροί. Έτσι, θα καταγραφούν χειρουργεία και κάθε είδους επεμβάσεις, χωρίς να τίθεται ζήτημα ιατρικού απορρήτου, καθώς αυτό που ενδιαφέρει είναι ο αριθμός των χειρουργείων ανά γιατρό. Κατόπιν αυτά στοιχεία θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι ελεγχόμενοι γιατροί.
 
 
Πηγή: in.gr