Στην Ισπανία με erasmus+ το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας

8:49 π.μ. - Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019
08:05 π.μ. - Δευ, 06/49/2019
Image: Στην Ισπανία με erasmus+ το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας

Πραγματοποιήθηκε στα Κανάρια Νησιά – Τενερίφη στην πόλη Σάντα Κρούζ από 31/3/19 – 06/4/19 η 6η και τελευταία διακρατική συνάντηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+

Πραγματοποιήθηκε στα Κανάρια Νησιά – Τενερίφη στην πόλη Σάντα Κρούζ από 31/3/19 – 06/4/19  η  6η και τελευταία  διακρατική συνάντηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ (ΚΑ2) με τίτλο  “Life & Job Skills for Successful Europeans” (2017-1-EL01-KA219-036168) το οποίο συντονίζει  το σχολείο μας το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας. Πρόκειται για μια διετή σχολική σύμπραξη  που χρηματοδοτείται από το ΙΚΥ με πόρους της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και σαν στόχο της έχει τη συνεργασία των σχολείων-εταίρων με σκοπό την  ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη βελτίωση της εκπαιδευτικής πράξης.
 
Το σχολείο μας σε συνεργασία με τα άλλα πέντε ευρωπαϊκά σχολεία από Αυστρία, Ιταλία, Κύπρο, Πορτογαλία και Ισπανία(Κανάρια Νησιά) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δραστηριοποιείται στη διαμόρφωση απόψεων και  δημιουργίας δεξιοτήτων που προάγουν τις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας. Επίσης η ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, η επιτυχημένη κοινωνική ένταξη και οι δεξιότητες ζωής ώστε να διασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση από τη ζωή του σχολείου σε πραγματικές καταστάσεις ζωής.  Προϋποθέσεις που τους επιτρέπουν  να αναπτύξουν την προσωπικότητά του με ισχυρή αντίληψη, συναισθηματική σταθερότητα, κρίσιμη και διαλεκτική δεξιότητα. Καθώς επίσης θετική στάση στη συνεργασία  και υπευθυνότητα με δημοκρατικές,  κοινωνικές και ανθρωπιστικές αρχές, χωρίς θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές προκαταλήψεις. Οι μαθητές μας θα πρέπει να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που θα εξασφαλίσουν την απασχόλησή τους το συντομότερο δυνατό μετά την αποφοίτησή τους.  Δεξιότητες που  να τους βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, να αποφύγουν την εξαίρεσή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αγορά εργασίας. Είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες αλλαγές και να γίνουν ευτυχισμένοι εργαζόμενοι καθ 'όλη τη διάρκεια της ενεργού ζωής τους
 
Το πρόγραμμα ξεκίνησε την πρώτη μέρα με το επίσημο  καλωσόρισμα στο σχολείο με ξενάγηση και παρουσίαση μιας τυπικής μουσικής ομάδας των Καναρίων Νήσων. Οι μαθητές έκαναν παρουσιάσεις και κάθε χώρα παρουσίασε τις εργασίες της. Οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα και οι εκπαιδευτικοί είχαν συνάντηση  και ξενάγηση στην La Laguna.
 
Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε ξενάγηση στην πόλη Σάντα Κρουζ με επίσκεψη το Περιβαλλοντικό μουσείο «Μουσείο Φύσης και ο άνθρωπος» όπου συζητήσαμε για τις δεξιότητες απασχόλησης και  ζωής στην περιοχή από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Ακολούθησε επίσκεψη στο κτίριο της Κυβέρνησης του νησιού και συνάντηση με έναν εκπρόσωπο και ανταλλαγή  δώρων. 
 
Την τρίτη μέρα οι μαθητές & καθηγητές παρακολούθησαν μαθήματα, μέσα σε αυτά και Αρχαία Ελληνικά. Έπειτα  αναχωρήσαμε για στο EL TEIDE με στάση στο Κέντρο επισκεπτών του El Portillo. Επίσκεψη το Εθνικό Πάρκο Teide, το μεγαλύτερο και παλαιότερο πάρκο στις Κανάρια Νησιά, το οποίο το 2007 ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ακολούθησε συζήτηση με τους γεωλόγους σχετικά με τις δεξιότητες εργασίας και ζωής και  μας εξήγησαν ότι το ηφαίστειο Teide είναι το κύριο αξιοθέατό του, το οποίο είναι η τρίτη υψηλότερη ηφαιστειακή δομή στον κόσμο.
Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μουσείο που διαθέτει μια αναπαλαίωση του εσωτερικού ενός ηφαιστειακού τούνελ, διαδραστικών στοιχείων, πίνακες εικόνων και φωτιζόμενων πάνελ. Παρουσιάστηκε σε αίθουσα με οπτικοακουστικό υλικό η δημιουργία του κρατήρα του Teide-Pico Viejo. Οι Βοτανικοί Κήποι δίπλα στο Κέντρο Επισκεπτών του El Portillo, όπου αναπαράγεται η τοπική χλωρίδα της περιοχής, ήταν εντυπωσιακοί και λαμβάνουν διεθνή υποστήριξη με στόχο την υποστήριξη της ανάκτησης των ειδών φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση. Τον απόγευμα επισκεφτήκαμε την πόλη La Orotava όπου υπάρχουν υπέροχα διατηρημένα παραδοσιακά σπίτια. 
 
Την τέταρτη μέρα επισκεφτήκαμε νότια στο νησί το μεγαλύτερο τυροκομείο στην Τενερίφη (Quesería Montesdeoca). Παρακολουθήσαμε όλες τις παραγωγικές φάσεις παρασκευής των πιο νόστιμων τυριών στα Κανάρια και δοκιμάσαμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι μαθητές έμαθαν για τη ζωή και τις δεξιότητες εργασίας των εργαζομένων της επιχείρησης. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το θαλάσσιο πάρκο ψυχαγωγίας Siam Park όπου παρουσιάστηκαν  δεξιοτήτων ζωής και εργασίας από εργαζόμενους.
 
Την τελευταία μέρα έγινε πρόβα για ηχογράφηση του τραγουδιού μας "Life & Job Skills" όπου  κάθε χώρα έχει γράψει  στίχους. Έπειτα ακολούθησε αξιολόγηση και κλείσιμο του έργου. Το βράδυ ήταν το πάρτι αποχαιρετισμού στο σχολείο με συμμετοχή μιας χορευτικής ομάδας καρναβαλιού με τοπικά φαγητά που είχαν μαγειρέψει οι γονείς. Η βραδιά έκλεισε μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης και με την υπόσχεση μιας ακόμη συνάντησης την επόμενη χρονιά.
 
Στην συνάντηση συμμετείχαν μαθητές και οι εκπαιδευτικοί Κονταξάκη Σοφία(Διευθύντρια του σχολείου),  Πουλής Γεώργιος, Φανουράκης Γιάννης,  και Ξυλούρη Ελένη που είναι η γενική συντονίστρια του έργου.
 
«Το Erasmus+ μας έφερε κοντά. Μοιραστήκαμε στιγμές γέλιου, χαράς και δυσκολιών. Εμπλουτίσαμε τις ζωές μας, διευρύναμε τους ορίζοντες μας. Νιώσαμε πολίτες της Ευρώπης». 
 
Παρακάτω είναι χρήσιμοι σύνδεσμοι όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δραστηριότητες του προγράμματος μας.
 
Website: http://erasmusplus.gym-kokkinochoria-amm.schools.ac.cy
Facebook: Erasmus: Life And Job Skills For SE
Etwinning : https://twinspace.etwinning.net/51758/home
Blogger : http://ljsse.blogspot.com
Email : lifeandjobskills@gmail.com
Youtube: ERASMUS LJSSE
Slideshare: https://www.slideshare.net/lifeandjobskills/presentations
 
Η Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+1ου ΓΕΛ Ιεράπετρας