Στήνεται Υβριδικό στο Καβούσι – Ποιος το γνωρίζει;

11:02 π.μ. - Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022
11:06 π.μ. - Τετ, 08/02/2022
Image: Στήνεται Υβριδικό στο Καβούσι – Ποιος το γνωρίζει;

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας στον Ηχώ 99,8

Με έγγραφό του προς τον Δήμο Ιεράπετρας ,  το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ενημερώνει για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι σε διαβούλευση και  αφορά το έργο Υβριδικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση Χαλέπα του Δήμου Ιεράπετρας με φορέα την « ΑΚΤΙΝΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ» . Μάλιστα ο Δήμος καλείται  μέχρι τις 16 Ιουνίου, να στείλει τις θέσεις του και τις απόψεις των Συλλογικών οργάνων του Δήμου  για τη συγκεκριμένη μελέτη.

Ο Ηχώ 99,8 επικοινώνησε με  αρμόδιους για το θέμα, κανείς όμως δεν γνώριζε να μας ενημερώσει σχετικά.

Εν συνεχεία υπήρξε  επικοινωνία με τον  Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο  Ξυλούρη πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας  ο οποίος μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι ένας Υβριδικός σταθμός όχι μόνο παράγει αλλά και αποθηκεύει ενέργεια. Μια εταιρία ή ένας φορέας προκειμένου να προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση παίρνει έγκριση  από τη ΡΑΕ   και από εκεί και πέρα ξεκινά η διαδικασία για τις αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλείται και η τοπική κοινωνία να εκφράσει τις απόψεις της, στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Ιεράπετρας για την παραπάνω επένδυση.

hxonews

Ο σύνδεσμος για τη ΜΠΕ είναι hello.crowdapps.net/participation-crete/challenges/?c=382 .

Πρόσθεσε ότι  η διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα με το γνωστό καλώδιο  θέτει νέα δεδομένα στο ενεργειακό. Ενδιαφέρον από εταιρίες για επενδύσεις υπάρχει. Η Περιφέρεια Κρήτης  έχει βάλει δεσμευτικούς όρους σε τέτοιες επενδύσεις και  όχι σε περιοχές Natura, όχι σε μεγάλα υψόμετρα, όχι σε σημεία  που χρειάζονται  μεγάλα συνοδευτικά έργα, όχι σε επενδύσεις που είναι μακριά από το δίκτυο κ.α.

Η Κρήτη καλύπτει τις ανάγκες μέσω των ΑΠΕ, των μονάδων με  ορυκτά καύσιμα και τελευταία με το καλώδιο. Ως Περιφέρεια  στηρίζουμε τις Ενεργειακές κοινότητες  που έχουν δημιουργηθεί ή θα δημιουργηθούν στην Κρήτη. Μετέχουμε μάλιστα στην Ενεργειακή  κοινότητα Μινώα Ενεργειακη και έτσι καλύπτονται οι ανάγκες σε  ρεύμα του κεντρικού  κτιρίου της Περιφέρειας.  Είναι θετική απέναντι σε  μικρές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών  που  αναπτύσσονται σταδιακά και παίρνουν περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Περιφέρεια. Επίσης έχει κάνει μελέτες για τους ΤΟΕΒ για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για να παράγουν και να συμψηφίζουν το ρεύμα τους.

Στόχος είναι  να παραχθεί ενέργεια με επενδύσεις που θα είναι φιλικές στο περιβάλλον, θα είναι ανταποδοτικές, θα ωφελήσουν την κοινωνία και δεν θα παράγεται πλούτος για ολίγους, είπε μεταξύ άλλων.