Στην Κύπρο ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Λασιθίου για το Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Τριτέκνων
Το Συνέδριο αποτέλεσε αφετηρία νέων κοινών προσπαθειών και κατάλληλου προγραμματισμού δράσεων για το επόμενο διάστημα.
Στην Κύπρο μετέβη o Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων ν. Λασιθίου, ως Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα Ελλάδος (ΟΠΟΤΤΕ) προκειμένου να παρακολουθήσει το Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Τριτέκνων (ΠΟΠΟ). Μαζί του συμμετείχαν και δύο άλλα μέλη του Δ.Σ οι κ. Μελίνα Κατέρη (Γ Αντιπρόεδρος –Κάλυμνος), και Γιώτα Κεφαλά Αν. Υπεύθυνη. Δημοσίων Σχέσεων –Δράμα).
Η ΟΠΟΤΤΕ και η ΠΟΠΟ Ομοσπονδίες συνεχίζουν τις επαφές με κύριο σκοπό και στόχο την ανάπτυξη κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων με κεντρικά το Δημογραφικό και την αναγνώρισή των τρίτεκνων ως πολύτεκνων (Μεγάλες Οικογένειες –Large Families, όπως λέγονται στην Ευρώπη). Για το λόγο αυτό πραγματοποιούν κοινές επεξεργασίες σε διάφορα θέματα, ετοιμάζουμε πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από τις κυβερνήσεις για να στηριχθεί η οικογένεια.
Ο κ. Χαβάκης ως ομιλητής εκ με τους της ΟΠΟΤΤΕ μετέφερε τους χαιρετισμούς από τους τρίτεκνους της Ελλάδα αναφέρθηκε σε μερικά κρίσιμα ζητήματα που ασχολείται η ΟΠΟΤΤΕ όπως η Δημογραφική Κρίση που βιώνει το Έθνος μας, αφού η συρρίκνωση του ενεργού πληθυσμού είναι η βασική αιτία πολλών των προβλημάτων και μεταξύ άλλων εθνικών. Άλλο θέμα που έθεσε είναι η εξομοίωση (αναγνώριση ως πολύτεκνοι), αφού όπως είπε «οι τρίτεκνοι θεωρούν ότι ένα από τα κλειδιά για το Δημογραφικό». Επίσης, μεταξύ άλλων επισήμανε τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη, αφού υπάρχουν πολλά κοινά προβλήματα και υπάρχουν δυνατότητες επίλυσης μέσω των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες. Επισήμανε επίσης πως «δεν αντιδικούμε με καμιά κοινωνική ομάδα, αντίθετα όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα» .
Στο τέλος, υπενθύμισε την επιστημονική τεκμηρίωση (dianeosis) σύμφωνα με την οποία το όριο αναπαραγωγής γενεών για να παραμείνει σταθερός πληθυσμός είναι 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, δηλαδή τρία τουλάχιστον παιδιά. Έκλεισε την εισήγησή του υπενθυμίζοντας τα λόγια του Γάλλου Δημοσιογράφου και Ανθρωπολόγου Alfred Sauvy, σύμφωνα με τον οποίο ΄΄Τα προβλήματα του πληθυσμού είναι τόσο θεμελιώδη που εκδικούνται τρομερά εκείνους που τα αγνοούν ‘’.
Ευχήθηκε να έχει επιτυχία το Συνέδριο, να αναδειχτούν τα προβλήματα αλλά και οι προτάσεις και μαζί τους οι πιο ικανοί να τις υλοποιήσουν. Προσέφερε δώρα εκ μέρους της ΟΠΟΤΤΕ και του Συλλόγου του Λασιθίου και ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της ΠΟΠΟ κ. Ευθύμιο Στρούθο και τα μέλη του Δ.Σ για την υπέροχη φιλοξενία. Το Συνέδριο αποτέλεσε αφετηρία νέων κοινών προσπαθειών και κατάλληλου προγραμματισμού δράσεων για το επόμενο διάστημα.