Στην Κρήτη για σεισμικές έρευνες το "Φατίχ"

3:13 μ.μ. - Κυριακή, 24 Μαΐου 2020
03:05 μ.μ. - Κυρ, 24/13/2020
Image: Στην Κρήτη για σεισμικές έρευνες το "Φατίχ"

Η Άγκυρα φέρεται να έχει πάρει απόφαση να σταλεί το σεισμογραφικό τον Ιούλιο στην Κρήτη

Η Τουρκία προχωρεί - σύμφωνα με πληροφορίες - σε σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης και τον Ιούλιο αναμένεται να σταλεί στην περιοχή το σεισμογραφικό πλοίο, «Φατίχ», το οποίο θα ενεργεί, υποτίθεται, εκ μέρους της Λιβύης!

Η κίνηση αυτή, η οποία εντάσσεται στην εφαρμογή του λεγόμενου Μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης, στοχεύει παράλληλα να δοκιμάσει και τα αντανακλαστικά της Αθήνας.

Σημειώνεται επίσης, ότι ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε παρέμβαση του προ ημερών -μέσω τηλεδιάσκεψης- σε ενεργειακό συνέδριο που έγινε προ ημερών (Turkey Energy Summit) είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τουρκική εταιρεία Πετρελαίων ΤΡΑΟ έχει υποβάλλει αίτηση προς την κυβέρνηση της Τρίπολης για την έναρξη σεισμικών ερευνών.

Οι διαδικασίες στην προκειμένη περίπτωση παραπέμπουν σε «σημαδεμένη τράπουλα», καθώς ήδη η αποστολή του ερευνητικού σκάφους θεωρείται δεδομένη από την Τουρκία και η άφιξη του στην περιοχή έχει χρονικά καθοριστεί.

Την ίδια ώρα, είναι προφανές ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει στην περιοχή της Κρήτης το μοντέλο που υιοθέτησε και για περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, όπου ισχυρίζεται πως διενεργεί έρευνες και γεωτρήσεις μετά από άδεια του ψευδοκράτους.

Είναι σαφές από πληροφορίες πως οι έρευνες θα γίνουν στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης, σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος. Θα προβληθεί, ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι θα διενεργούνται σε ΑΟΖ της Λιβύης!

«Διαβάζοντας» τις εξελίξεις, καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο hellasjournal,gr, πως η Άγκυρα ενδεχομένως να προετοιμάζει το έδαφος για νέες εντάσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία παρουσιάζεται πιο επιθετική παρά ποτέ. Οι ίδιες πηγές υποδείκνυαν πως το καθεστώς Ερντογάν έχει την τελευταία περίοδο αναβαθμίσει τις προκλήσεις από το Αιγαίο μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία επιβολής.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η συμπεριφορά αντανακλά και στις NAVTEX, που εκδίδει. Η νέα αυτή τακτική επιδιώκει εμπράκτως να διεκδικήσει την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου και τον απόλυτο επιχειρησιακό έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Όλα κινούνται στη βάση της εφαρμογής του μεγαλεπήβολου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», που αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της κατοχικής Τουρκίας.

Πηγή cretalive