Στην Ισπανία το 1ο Λύκειο Ιεράπετρας

12:02 μ.μ. - Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2022
12:12 μ.μ. - Πέμ, 01/02/2022
Image: Στην Ισπανία το 1ο Λύκειο Ιεράπετρας

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Φεβρουάριο στην Πορτογαλία

Το σχολείο μας έλαβε μέρος  σε διακρατική συνάντηση δράσης Erasmus+, με συμμετοχή δύο εκπαιδευτικών και έξι μαθητριών και μαθητών, από τις 06  μέχρι την 13 Οκτωβρίου 2022, που οργανώθηκε από το σχολείο Institut Montgri στη πόλη Torroella de Montgrí της Καταλονίας της Ισπανίας, μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229  με κωδικό:   2020-1-IT02-KA229-079075_5  και τίτλο:  “RIVERS” . 

hxonews

Το Πρόγραμμα είναι διάρκειας τριών ετών (2020-2023) και το σχολείο μας συμμετέχει με άλλα πέντε σχολεία από ευρωπαϊκές χώρες, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβακία. Το έργο είναι μια έρευνα που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της οδηγίας -πλαισίου για τα ύδατα της ΕΕ, λαμβάνοντας δεδομένα επί τόπου  χαρτογραφώντας και χρησιμοποιώντας τα μοντέλα GIS(Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Geographic Information Systems), αξιοποιώντας τις δυνατότητες των σύγχρονων εφαρμογών συστημάτων χαρτογραφίας και λογισμικών GIS. Οι εργασίες της εβδομάδας αυτής είχαν τον τίτλο «Rivers and Hydrogeological values».

hxonews

Η διακρατική συνάντηση ξεκίνησε με υποδοχή στο σχολείο και την τελετή έναρξης από την Διεύθυνση και τις συντονίστριες. Οι μαθήτριες και μαθητές  παρουσίασαν τη χώρα, το σχολείο, τα ποτάμια και τις υδρογεωλογικές αξίες της περιοχής τους με το λογισμικό GIS. Στη συνέχεια παρακολούθησαν διάφορα μαθήματα στις τάξεις, προσφέρθηκε παραδοσιακό γεύμα από τους γονείς με κυρίαρχο πιάτο την Παέγια (Paella). Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο της Μεσογείου και συνάντηση με τον Δήμαρχο της πόλης. Το πρόγραμμα τις επόμενες μέρες εξελίχθηκε ως εξής:

hxonews

Πραγματοποιήθηκε ταξίδι στην πόλη Χiρώνα(Girona) μία από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ισπανίας, όπου διατηρεί τις επιρροές της από τους διάφορους πολιτισμούς τις θρησκείες και την όμορφη αρχιτεκτονική της. 

hxonews

Στο ποτάμι Ter  έλαβε μέρος QBR εργαστήριο και ακολούθησε Kayak, μια μοναδική εμπειρία όπου όλη η ομάδα αντιμετώπισε με ιδιαίτερο σεβασμό και προστασία τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

hxonews

Το ταξίδι με πλοίο, στο νησί Medes σε ένα από τα πιο όμορφα καταφύγια της Μεσογείου είχε σαν αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί QBR εργαστήριο και παρουσίαση με συζήτηση  στην παραλία της Platera με  τον Περιβαλλοντολόγο  καθηγητή κο Xavier Quintana για την βιοποικιλότητα της περιοχής και τα τις υδρογεωλογικά φαινόμενα της περιοχής.

hxonews

 Η πεζοπορία προς το κάστρο Montgrí Castle ήταν αφορμή για την θαυμάσια θέα της πόλης Torroella de Montgrí.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Βαρκελώνη με οργανωμένη ξενάγηση  στη Σαγράδα Φαμίλια, στο Μουσείο Πικάσο,  και σε άλλα αξιοθέατα της πόλης, Πάρκο Güell(Γκαουντί) καθώς και στο Camp Nou FC Barcelona Museum.

hxonews

Τέλος έγινε η απονομή πιστοποιητικών σε εκδήλωση  που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο με γεύμα που προσέφεραν οι γονείς των οικογενειών. Τα παιδιά αποχαιρέτησαν τους φίλους και φίλες τους δημιουργώντας φιλίες που προωθούν τις αξίες της συμπεριληπτικότητας και της πολυμορφίας, της ανεκτικότητας και της δημοκρατικής συμμετοχής. 

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Φεβρουάριο στην Πορτογαλία.

Η Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+ 1ου ΓΕΛ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

https://www.facebook.com/rivers.erasmusplus/ 

https://www.youtube.com/watch?v=tkAqgya4FDw

hxonews