Στην Ιεράπετρα η 19η Παγκόσμια Συνάντηση canyoning

11:12 π.μ. - Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021
11:10 π.μ. - Πέμ, 14/12/2021
Image: Στην Ιεράπετρα η 19η Παγκόσμια Συνάντηση canyoning

Το RIC είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση canyoning στον κόσμο

Από τις 15 έως τις 24 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η 19η Παγκόσμια Συνάντηση canyoning, RIC 2020 Crete,  που είχε ακυρωθεί λόγω covid, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην πόλη της Ιεράπετρας.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: 

Το canyoning είναι ένα σχετικά νέο άθλημα στην Ελλάδα με έναρξη δραστηριότητας το 2004. Αρκετά όμως ανερχόμενο, ολοένα και περισσότεροι νέοι μπαίνουν στον μαγικό κόσμο των φαραγγιών. Με τον όρο canyoning εννοούμε την διάσχιση/ κατάβαση άβατων φαραγγιών με χρήση ειδικού τεχνικού εξοπλισμού. Οι άνθρωποι που κάνουν το άθλημα αυτό πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και μέλη εξειδικευμένων ομάδων. Η Κρήτη αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για canyoning, καθώς στο δυναμικό της συγκεντρώνει περισσότερα από 90 τεχνικά φαράγγια. Το έντονο γεωμορφολογικό ανάγλυφο με τους μεγάλους ορεινούς όγκους να δεσπόζουν, δημιουργεί πάνω από 350 φαράγγια σε ένα σχετικά μικρό γεωγραφικά τόπο. Από αυτά τα 90 και πλέον είναι τεχνικά, δηλαδή διασχίζονται μόνο με τεχνικές canyoning. H Κρήτη έχει από τα πιο όμορφα, εντυπωσιακά και άγρια φαράγγια στην Ευρώπη, όπως το φαράγγι του Χα κοντά στη Ιεράπετρα και τα φαράγγια Άρβη και Πορτέλα στη περιοχή της Βιάννου. Η Κρήτη επίσης έχει τους μεγαλύτερους (ψηλότερους) καταρράκτες στην Ελλάδα που είναι του φαραγγιού της Πέρδικας στα Λευκά Όρη με ύψος 220μ και του φαραγγιού του Μάστορα στη Θρυπτή με ύψος 220μ. Η Κρήτη συνδυάζει το ήπιο κλίμα, τις άριστες συνθήκες την περίοδο της άνοιξης και την ποικιλία στο επίπεδο των φαραγγιών, για να είναι ο καλύτερος προορισμός canyoning της νότιας Ευρώπης. Σε συνδυασμό με τον αρχαίο πολιτισμό, την κρητική παράδοση, τις κρητικές γεύσεις και την ασυναγώνιστη φιλοξενία είναι το ιδανικό μέρος για canyoning τους μήνες της Άνοιξης.

Ο Παγκρήτιος Όμιλος Διάσχισης και Εξερεύνησης Φαραγγιών (ΠΟΕΦ) έχει αναλάβει τιμητικά αυτή την οργάνωση της Παγκόσμιας συνάντησης, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Canyoning. Το RIC είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση canyoning στον κόσμο, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετικά μέρη ανά τον κόσμο. Η διοργάνωση αποτελεί πόλο έλξης αθλητών canyoning από όλο τον κόσμο καθώς και Ελλήνων. Στόχος μας είναι η ανάδειξη του τόπου μας με την προσέλκυση αυτού του είδους θεματικού τουρισμού στο νησί μας. Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην ήπια ανάπτυξη αυτού του είδους τουρισμού στην Κρήτη, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην εξέλιξη του τόπου μας.

Μεγάλος Συνδιοργανωτής είναι η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ιεράπετρας και ο Δήμος Αγίου Νικολάου.