Στην έκθεση Μικρασιάτικων βιβλίων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και στο εμβληματικό "Κωνσταντινουπολίτικο" γήπεδο της ΑΕΚ ο Αργύρης Πανταζής

9:23 π.μ. - Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023
09:01 π.μ. - Δευ, 30/23/2023
Image: Στην έκθεση Μικρασιάτικων βιβλίων  της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και στο εμβληματικό "Κωνσταντινουπολίτικο" γήπεδο της ΑΕΚ ο Αργύρης Πανταζής

Δείτε αναλυτικά

Τη δυνατότητα να επισκεφθεί την έκθεση Μικρασιάτικων ιστορικών βιβλίων με τίτλο ‘’ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ’’ (1764 - 1922) είχε κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘’Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα’’ Αργύρης Πανταζής. Τον Μικρασιάτη απόγονο κ. Πανταζή ξενάγησε στα αρχεία της Γεννναδείου Βιβλιοθήκης η επιστημονική του συνεργάτιδα κα. Μανδάλα Αναστασία αρχαιολόγος ερευνήτρια. Η ιστορικότητα των εκθεμάτων ήταν ιδιαίτερης σημασίας, μιας και υπήρχαν βιβλία από τις εκδόσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως από το 1919 και μετά.

hxonews

Εκατοντάδες εκθέματα με αναφορά στην ιστορία της Μικράς Ασίας, με έντονο το στοιχείο του Ελληνισμού ενώ το πλούσιο φωτογραφικό τους υλικό (πέρα από το πρωτότυπο τους) ήταν μοναδικής ιστορικότητας. Η έκθεση παρουσιάζει τη σπουδαία συλλογή Μικρασιάτικων εκδόσεων, χειρογράφων και τεκμηρίων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης από το 1764 έως το 1922 εστιάζοντας στην γεωγραφική διασπορά των Ελληνικών τυπογραφείων με επίκεντρο τη Σμύρνη. Παράλληλα, μοναδικά ιστορικά τεκμήρια της εποχής συμπληρώνουν το πανόραμα εκείνης της περιόδου. Επιπρόσθετα δόθηκε η δυνατότητα στον κ. Πανταζή της ξενάγησης του στο υψίστης ασφαλείας ιστορικό αρχείο, το οποίο βρίσκεται σε τρείς υπόγειους ορόφους του Αμερικάνικου Ιδρύματος.

hxonews

Στην συνέχεια ο κ. Πανταζής βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του νέου εμβληματικού γηπέδου της ΑΕΚ όπου από μόνο του το έργο αυτό είναι ένα ιστορικό μουσείο, με έντονο το στοιχείο της αρχιτεκτονικής της Αγίας Σοφίας. Το σημαίνον κτίριο κοσμούν εξωτερικά τεράστιες φωτο-τοιχογραφίες με αναφορές στους Μικρασιάτες και τη διαδρομή τους. Αναφορές όπως, Αιώνιος σεβασμός στη μάνα της προσφυγιάς, δε θα ξεχάσουμε ποτέ, τί να ξεχάσω από όσα πέρασα, οι πρόσφυγες αλλάξαν την Ελλάδα και άλλες. Είναι αναπόφευκτη η αναφορά στην εγκατάσταση γλυπτού μεταλλικής κατασκευής που απεικονίζει τον δικέφαλο αετό, έργο του Ούγγρου γλύπτη Gábor Miklós Szőke (Γκάμπορ Μίκλος Ζόκε) στην προαύλια πρόσοψη του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είναι μια κατασκευή που παριστάνει έναν εστεμμένο δικέφαλο αετό με τα δύο κεφάλια σε στάση επίθεσης, με ανοιχτά ράμφη, ενώ γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην Ελληνορθόδοξη παράδοση καθώς το γλυπτό εδράζεται σε κυκλικό θόλο, που αντιγράφει αυτόν της Αγία Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

hxonews

Εν κατακλείδι είναι πασιφανές και από τις δύο επισκέψεις του κυρίου Πανταζή, ότι ο άυλος πολιτιστικός πολιτισμός και η ιστορία του τόπου μας, μπορεί να μετουσιωθεί σε εμβληματικού χαρακτήρα έργα και δράσεις. Η ανάδειξη των ιστορικών δεδομένων σε συνεργασία με τα (Γ.Α.Κ.) Γενικά Αρχεία του Κράτους (παράρτημα Χίου) μπορούν κάλλιστα να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας περιοχής, φτάνει να λαμβάνουμε τα μηνύματα της κάθε περιόδου και να τα μετατρέπουμε σε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

Για την δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Ο Επικεφαλής

ΠΑΝΤΑΖΗΣ Θ. ΑΡΓΥΡΗΣ

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews