Στην Βουλή η υποστελέχωση της ΔΟΥ Αγίου Νικολάου

9:01 μ.μ. - Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021
09:04 μ.μ. - Δευ, 12/01/2021
Image: Στην Βουλή η υποστελέχωση  της ΔΟΥ  Αγίου Νικολάου

Ερώτηση προς το υπουργείο οικονομικών

Ο Βουλευτής Λασιθίου Θραψανιώτης Μανόλης κατέθεσε ερώτηση προς το το Υπουργείο Οικονομικών, την οποία συνυπογράφουν όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κρήτης και αφορά τη δυσλειτουργία της Δ.Ο.Υ Αγίου Νικολάου, εξαιτίας της υποστελέχωσής της για το οποίο έχει γίνει σχετικό ρεπορτάζ στην ΑΝΑΤΟΛΗ.

Ο αρμόδιος κ. Υπουργός ερωτάται σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, προκειμένου μια σειρά φορολογικών υπηρεσιών να λειτουργήσουν άμεσα. Αυτό ζητά, άλλωστε, και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Κρήτης, ώστε να λήξει η ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και των υπαρχόντων υπαλλήλων που υπερβάλλουν εαυτούς, προκειμένου να διευθετήσουν τον μεγάλο όγκο των οικονομικών υποθέσεων.

Αναλυτικά η ερώτηση

Αθήνα, 12 Απριλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Σημαντικές καθυστερήσεις σε διεκπεραιώσεις υποθέσεων στη Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου Λασιθίου λόγω υποστελέχωσης του τοπικού καταστήματος»

Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στην διεκπεραίωση υποθέσεων εξαιτίας της υποστελέχωσης του τοπικού καταστήματος της Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου Λασιθίου, όπως επισημαίνει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Κρήτης.

Τα προβλήματα δυσλειτουργίας της συγκεκριμένης Δ.Ο.Υ. έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως με παρεμβάσεις στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα δίχως όμως να έχει δοθεί ακόμα λύση.

Για τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων Φ.Μ.Α. καθώς και για τις δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών απαιτούνται μήνες για την διεκπεραίωση τους, υποθέσεις οι οποίες θα έπρεπε να ολοκληρώνονται εντός τριών εργάσιμων ημερών. Είναι χαρακτηριστικό και αξίζει να σημειωθεί ότι ένας μόνο υπάλληλος στο τμήμα Μεταβιβάσεων, καλείται να ολοκληρώσει δεκάδες υποθέσεις δουλεύοντας ακόμα και απογεύματα.

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος παρουσιάζει σημαντικές ενστάσεις για την κατάθεση εγγράφων και φακέλων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας γιατί όπως αναφέρεται στην παρέμβαση του, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το θέμα ευθύνης σε περίπτωση λάθους και οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι δεν είναι εξοικειωμένοι ακόμα με τη χρήση της.

Επειδή παρά την ενίσχυση η ΔΟΥ Αγ. Νικολάου εξακολουθεί να υπολείπεται της κάλυψης των αναγκών.

Επειδή η Δ.Ο.Υ Αγίου Νικολάου καλύπτει της ανάγκες ολόκληρου του Νομού Λασιθίου με αποτέλεσμα οι πολίτες να χρειάζεται να μετακινηθούν ακόμα και πάνω από 100χλμ.

Επειδή λόγω πανδημίας, έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις των πολιτών και η εξυπηρέτηση τους καθυστερεί με κίνδυνο να τους καταλογιστούν ευθύνες.

Επειδή δεκάδες αγοροπωλησίες ματαιώνονται και το Δημόσιο έχει απώλεια εσόδων ή εισπράττει με μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ οι συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται αφάνταστα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, προκειμένου να εξομαλυνθούν το γρηγορότερο τα παραπάνω προβλήματα στην ΔΟΥ Αγίου Νικολάου Λασιθίου;

Σκοπεύετε να καλύψετε τις υπαρκτές ελλείψεις στις υπηρεσίες ΔΟΥ Αγ. Νικολάου με προσωπικό μέσω μόνιμων προσλήψεων, με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ή η κάλυψη των επειγουσών αναγκών θα πραγματοποιηθεί μέσω μετατάξεων;

Ο ερωτόντες Βουλευτές

Θραψανιώτης Μανόλης

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νίκος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Ξανθός Ανδρέας

Πολάκης Παύλος