Στη χωματερή νέας εσοδείας τομάτες της Ιεράπετρας
Ο πρόεδρος του Α.Σ. Ανατολή Φώντας Δουλούμης μιλά στον Ηχώ 99,8
Η χαμηλή κατανάλωση λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εξαιτίας της πανδημίας, σε συνδυασμό με το οτι διατίθενται στις αγορές προϊόντα και από άλλες περιοχές εντός και εκτός Ελλάδας φαίνεται πως είναι οι παράγοντες που συντελούν στην χαμηλή ζήτηση των κηπευτικών της Ιεράπετρας και τις πολύ χαμηλές τιμές. Τη μεγαλύτερη ζημιά την έχουν υποστεί οι τοματοπαραγωγοί που σε πολλές περιπτώσεις πωλούν τις ντομάτες κάτω του κόστους.
Ο πρόεδρος του Α.Σ. Ανατολή κ. Φώντας Δουλούμης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λέγοντας οτι υπάρχουν παραγωγοί που ξεπατώνουν τις όψιμες καλλιέργειες τομάτας, άλλοι τις πετούν ή τις διοχετεύουν μέσω των δημοπρατηρίων σε πολύ χαμηλές τιμές. Εκτιμάται οτι στην περιοχή μας καλλιεργούνται περίπου 9.000 στρέμματα ντομάτας με μέσο όρο παραγωγής τους 15 τόνους ανα στρέμμα. Από αυτές τις ποσότητες μέχρι τον Μάρτιο το 40% πεταγόταν στις χωματερές και από τον Μάρτιο και μετά το ποσοστό αυξήθηκε στο 70%. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς το μέγεθος της ζημιάς. Το επίσης αρνητικό είναι οτι στις χωματερές καταλήγουν ντομάτες νέας σοδειάς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον παραγωγό. Αν και περίμενε κανείς οτι με το άνοιγμα της εστίασης η κατάσταση θα βελτιωνόταν και η ζήτηση θα παρουσίαζε αύξηση, αυτό τελικά στην πράξη δεν φάνηκε. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε πως θα διαχειριστούμε την όλη κατάσταση αλλά και στο πως μελλοντικά θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο ώστε να εκμεταλλευόμαστε και να αξιοποιούμε καθετί που παράγεται από το θερμοκήπιο, τόνισε ο κ. Δουλούμης.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρενέβη ο κ. Γ. Αθανασίου , παραγωγός, μεταφέροντας την εμπειρία από την προσπάθειά του να παράξει λιαστές τομάτες και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα ως προς την παραγωγή, τη διάθεση και την τιμή, προτείνοντας την προσπάθειά του αυτή ως εναλλακτική λύση ώστε οι ντομάτες να μην καταλήγουν στις χωματερές.