Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για επέκταση του πολέμου
Μία μέρα μετά τη δολοφονία του Νο2 της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, στον Λίβανο, αλλά και τη διπλή βομβιστική επίθεση στο Ιράν με δεκάδες νεκρούς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκινά περιοδεία στη Μέση Ανατολή
Πρόκειται για την τέταρτη περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, και στόχο έχει να αποτρέψει κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, εξήγησε ότι στην περιοδεία του ο Άντονι Μπλίνκεν θα περάσει και από το Ισραήλ, ενώ είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, θα πάει το Σάββατο στην Τουρκία και την Κυριακή θα έρθει στην Ελλάδα, στα Χανιά, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Μάθιου Μίλερ επισήμανε ότι καμιά χώρα δεν έχει «συμφέρον» να υπάρξει «κλιμάκωση».
Οι ΗΠΑ δέχονται σφοδρές επικρίσεις για την ευρεία υποστήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ αφότου άρχισαν οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους κυρίως άμαχοι και ο απολογισμός των νεκρών του πολέμου να γέρνει συντριπτικά δυσανάλογα προς την παλαιστινιακή πλευρά. Οι νεκροί Παλαιστίνιοι έχουν ξεπεράσει τις 22.300, με το 70% των θυμάτων να είναι γυναίκες και παιδιά. Από την πλευρά του Ισραήλ, από τη φρικιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και στις συνέχεια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις οι νεκροί δεν ξεπερνούν τις 2.000.
Ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου
Το προηγούμενο διάστημα, οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, οι επιθέσεις σε πλοία από τους Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και προειδοποιήσεις από το Ιράν, είχαν ευλόγως δημιουργήσει ανησυχία για το κίνδυνο ο πόλεμος να διαχυθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, δύο περιστατικά έχουν πυροδοτήσει τον φόβο ότι αυτή η κλιμάκωση δεν είναι πολύ μακριά.
Παλαιότερη φωτογραφία του υπαρχηγού της Χαμάς, Σαλά Αλ Αρούρι | (AP Photo/Nariman El-Mofty)
Ήταν η δολοφονία, την Τετάρτη, σε προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, του Νο2 της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι, σε επίθεση με drone, αλλά και η διπλή έκρηξη στην Κερμάν, στο νότιο Ιράν, που κόστισε τη ζωή πάνω από 100 εκατό ανθρώπους, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 200, ενώ πήγαιναν σε νεκροταφείο για να τιμήσουν τη μνήμη του Κασέμ Σουλεϊμανί, που δολοφονήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια.
Tasnim News Agency via AP
Ιρανοί αξιωματούχοι, αλλά και η Χεζμπολάχ, κατηγορούν το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Σάλεχ Αλ Αρούρι, αλλά και για τη διπλή βομβιστική επίθεση στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες και στις ΗΠΑ, των ισχυρότερων συμμάχων του Ισραήλ.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφεύγει να σχολιάσει τις κατηγορίες, παρά το γεγονός ότι αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είπε πως το πλήγμα εναντίον του Σάλεχ αλ Αρούρι ήταν «ισραηλινό». Ωστόσο, ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε «παράλογη» την ιδέα πως το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ ευθύνονται για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κερμάν.
Απειλές από το Ιράν - συναγερμός στο Ισραήλ
Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διεμήνυσε πως θα υπάρξει «πολύ σκληρή» ανταπόδοση για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κερμάν. Από τη δική του πλευρά, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι «δεν φοβόμαστε τον πόλεμο» και προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον κάθε νέας κλιμάκωσης.
Ο αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ
| Office of the Supreme Leader via AP
«Μέχρι στιγμής, εμπλεκόμαστε σε μάχες στο μέτωπο με λελογισμένο τρόπο», είπε, αλλά πρόσθεσε: «Αν ο εχθρός εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του Λιβάνου, θα πολεμήσουμε χωρίς όρια, χωρίς περιορισμούς και χωρίς σύνορα».
Στο Ισραήλ, όλα δείχνουν ότι ο στρατός προετοιμάζεται για ενδεχόμενη σύγκρουση ευρείας κλίμακας στα σύνορα με τον Λίβανο. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χερτσί Χαλεβί δήλωσε πως οι δυνάμεις του βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού στα σύνορα με τον Λίβανο. «Πιστεύω ότι η προετοιμασία μας βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο», είπε, προσθέτοντας πως υπάρχουν «ευκαιρίες» για να υπάρξει «σημαντική αλλαγή» στην περιοχή.
Διαρκείς βομβαρδισμοί
Στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη συνεχίστηκαν με την ίδια ένταση οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στις πόλεις Χαν Γιούνις, στον νότο, και Ντέιρ αλ Μπάλα, στα κεντρικά, με αναφορές και πάλι για πολλούς νεκρούς.
Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, νερού, καυσίμων και φαρμάκων, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να φθάνει με το σταγονόμετρο παρά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
efsyn.gr