Στη Λιβύη εκτάκτως ο Νίκος Δένδιας για συνάντηση με τον στρατηγό Χαφτάρ

10:50 π.μ. - Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019
10:12 π.μ. - Κυρ, 22/50/2019
Image: Στη Λιβύη εκτάκτως ο Νίκος Δένδιας για συνάντηση με τον στρατηγό Χαφτάρ

Στη Λιβύη μεταβαίνει αυτή την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί με τον στρατηγό Χαφτάρ

Στη Λιβύη μεταβαίνει αυτήν την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να συναντηθεί με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων που σημειώνονται στο μέτωπο της Λιβύης.

Στη Λιβύη ο Δένδιας

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγη ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Λιβύη με το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κυβερνητικό αεροσκάφος απογειώθηκε πριν από λίγο από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό τη Βεγγάζη.

Ο Νίκος Δένδιας πρόκειται να συναντηθεί με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Χαφτάρ και η κατάσχεση του τουρκικού σκάφους

Η κίνηση Δένδια έρχεται λίγες ώρες μετά την είδηση ότι οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ κατέσχεσαν τουρκικό πλοίο.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ανέφεραν πως η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης το ζητήσει, εννοώντας την αποστολή στρατευμάτων.

Η κίνηση από την πλευρά του πολεμικού σκάφους του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαφτάρ να σταματήσει το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα, και να το ρυμούλκησε στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ προκειμένου να εξακριβωθεί το φορτίο του πυροδοτεί νέα ένταση ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατάρχη της Λιβύης και στον πρόεδρο της της Τουρκίας, ο οποίος θεωρείται ότι θα αντιδράσει δυναμικά.

Είχε προηγηθεί η επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της συμφωνίας με τη Λιβύη τόσο για στρατιωτική συνεργασία όσο και για την ασφάλεια, καθώς και οι δηλώσεις ότι η Τουρκία θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Αντίθετες στο ενδεχόμενο να αποστείλει η Τουρκία στρατεύματα στη Λιβύη -προκειμένου να συνδράμει τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον του στρατηγού Χαφτάρ- είναι οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία.

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων του τελευταίου διαστήματος καθώς και η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα να βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα, η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις και συνεχίζει τη μάχη για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία σημειώνοντας ότι για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και στους σχεδιασμούς της Άγκυρας εκτίμησε ότι «η Τουρκία θα βρει απέναντί της πολλούς παίκτες».

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως «είναι δύσκολη η εποχή γιατί υπάρχει το δεδομένο πως σε πάρα πολλά επίπεδα ο γείτονας κλιμακώνει την συμπεριφορά του». Δεν είναι ένα και δύο συμβάντα, τόνισε, αλλά πολλά, «όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής αλλά και σε επίπεδο πράξεων αλλά από κει και πέρα εμείς κάνουμε την δουλειά μας».

Διπλωματική «ομπρέλα» υπέρ της Ελλάδας

Είναι δεδομένη η στάση της Τουρκίας να εγείρει διεκδικήσεις, τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Άγκυρας για αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη και στην τουρκολυβική συμφωνία, ενώ σημείωσε ότι απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς «βλέπουμε να σχηματιζεται ένα μέτωπο.»

«Θα βρει απέναντι της πολλούς παίκτες η Τουρκία και δεν θα είναι τόσο απλό», εκτίμησε.

Ο υπουργός Αμυνας ο οποίος περιοδεύει τις τελευταίες ημέρες σε στρατιωτικές μονάδες σε νησιά υπογράμμισε ότι τα τείχη της χώρας μας φυλάσσονται από άγρυπνους φρουρούς.

Η επίσκεψη Σαλέχ Ίσα

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου 10 ημέρες, ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ Ίσα βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του έλληνα ομολόγου του Κώστα Τασούλα, με τον οποίο συναντήθηκε, όπως και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Ηρθαμε για να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι απορριπτέα, γιατί αυτοί που την υπέγραψαν δεν έχουν καμία νόμιμη ιδιότητα, αφού η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή μας και δεν έχει ορκιστεί νόμιμα στη Βουλή των αντιπροσώπων.

»Οπότε, βάσει τον προβλεπομένων στην πολιτική συμφωνία, η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως, δεν έχει εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από τη συγκεκριμένη συμφωνία, οπότε δεν έχει δικαίωμα υπογραφής σύναψης των συγκεκριμένων μνημονίων, που στην πραγματικότητα είναι συμφωνίες και άπτονται της κυριαρχίας του λιβυκού κράτους και των δικαιωμάτων χωρών της ανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι νόμιμη. Εμείς, ως Βουλή αντιπροσώπων, την απορρίπτουμε. Επίσης, και δημόσια οι Ενοπλες Δυνάμεις της Λιβύης την απορρίπτουν και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης», είχε τονίσει μετά την συνάντηση ο Αγκίλα Σάλεχ Ισα.

Ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι «εμείς θα είμαστε μια ομάδα για να ακυρώσουμε αυτή τη συμφωνία, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, και σε όλα τα διεθνή φόρα», ζήτησε από την ελληνική πλευρά να συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων και να υπάρξουν και νέες συναντήσεις, ευχήθηκε να υπάρξει αεροπορική και λιμενική σύνδεση της Βεγγάζης με την Ελλάδα και σημείωσε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες στην ανοικοδόμηση της χώρας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ισα ανέφερε στην ελληνική πλευρά ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αποτελεί προϊόν εκβιασμού από την Αγκυρα, στη στρατιωτική βοήθεια της οποίας στηρίζεται η πολιορκούμενη από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ κυβέρνηση της Τρίπολης.

in.gr