Στη βουλή το αίτημα για παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

8:15 μ.μ. - Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021
08:07 μ.μ. - Τετ, 21/15/2021
Image: Στη βουλή το αίτημα για παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ζητούν παράταση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως 27/10/2021

Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε κοινοβουλευτική αναφορά προς το Υπουργείο Οικονομικών, την επιστολή του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Λασιθίου που υπογράφει ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Ανδρουλιδάκης με Θέμα «Αιτήματα για Νομοθέτηση Χρονοδιαγράμματος για την 5μηνη διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και Άμεση παράταση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως 27/10/2021 με επέκταση της έκπτωσης του 3%».

Οι λογιστές στο Λασίθι -αλλά και σε όλη την Ελλάδα- διαμαρτύρονται έντονα και δικαιολογημένα, καθώς για πρώτη φορά έχουμε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην ενσωμάτωση των φορολογικών στοιχείων, που δείχνουν φαινόμενα διάλυσης και ανικανότητας της διοίκησης, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό το έτσι κι αλλιώς απαιτητικό έργο των λογιστών/φοροτεχνικών.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν νομοθετηθεί μέτρα στήριξης των πολιτών, η υλοποίησή των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά από τη βοήθεια των λογιστών/ φοροτεχνικών που υπερβάλλουν εαυτούς για να φέρουν σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Κανένα μέτρο όμως δεν έχει παρθεί για την προστασία των ίδιων των λογιστών, τη στήριξη του έργου τους και τη μείωση του άγχους και της πίεσης που δέχονται.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσαν μέτρα όπως η εφαρμογή λογικών χρονοδιαγραμμάτων και διαδικασιών, καθώς και η θεσμοθέτηση νομοθέτηση 5μηνης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, αλλά και η επέκταση της έκπτωσης του 3% για τα Δημόσια Ταμεία σε κάθε περίπτωση ΕΦΑΠΑΞ καταβολής του συνόλου του φόρου εισοδήματος 2021.

Αναλυτικά η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, καταθέτει αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Λασιθίου που υπογράφει ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Ανδρουλιδάκης με Θέμα «Αιτήματα για Νομοθέτηση Χρονοδιαγράμματος για την 5μηνη διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και Άμεση παράταση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως 27/10/2021 με επέκταση της έκπτωσης του 3%».

Ο σύλλογος διαμαρτύρεται, καθώς ενώ διαπιστώνονται αρκετά προβλήματα στην ανάρτηση των στοιχείων των αποζημιώσεων που σχετίζονται με την πανδημία του κορονωϊού, η ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών επιμένουν να θέτουν ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 27/8 /2021, όταν είναι ολοφάνερο ότι ο τεράστιος όγκος των δηλώσεων είναι αδύνατον να υποβληθεί σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Διεκδικείται λοιπόν η νομοθέτηση 5μηνης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, ο οποίος κρίνεται ικανός χρόνος για την διεκπεραίωση της διαδικασίας, ενώ παράλληλα εκφράζεται η πεποίθηση ότι η έκπτωση του 3% θα είναι πιο αποτελεσματική για τα Δημόσια Ταμεία, όταν επεκταθεί σε κάθε περίπτωση ΕΦΑΠΑΞ καταβολής του συνόλου του φόρου εισοδήματος 2021 και όχι μόνο για τις πληρωμές έως 31/7/2021.