Στη βουλή η απόδοση ΑΜΚΑ στους εργάτες γης από τρίτες χώρες
Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Κατερίνα Σπυριδάκη
Με πρωτοβουλία της Βουλευτή Λασιθίου, κ. Αικατερίνης Σπυριδάκη κατατέθηκε ερώτηση προς τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Remaining Time-0:00FullscreenMute
Η ερώτηση αναφέρεται στο σοβαρό πρόβλημα των δυσλειτουργιών στη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ για τους εργάτες γης, που προέρχονται από τρίτες χώρες και εργάζονται στην Ελλάδα και ζητείται η άμεση επίλυσή του.
Την ερώτηση συνυπέγραψαν ο κ. Μουλκιώτης Γιώργος, Βουλευτής Βοιωτίας και ο κ. Αχμέτ Ιλχάν, Βουλευτής Ροδόπης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Είναι γνωστό το τεράστιο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Π.Ε Λασιθίου αλλά και γενικότερα οι αγρότες όλης της χώρας, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών. Oι ανάγκες σε εργατικά χέρια είναι μεγάλες και αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί άμεσα, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην καλλιεργηθούν χιλιάδες στρέμματα και να μην συγκομισθεί μεγάλος όγκος αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα την έλλειψη προϊόντων, την αύξηση των τιμών καθώς και την οικονομική ζημία των παραγωγών. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι μόνο στην Ιεράπετρα απαιτούνται 5.000 έως και 8.000 εργατικά χέρια κατά την περίοδο συγκομιδής της ελιάς.
Την προηγούμενη περίοδο, στην Π.Ε Λασιθίου, υπήρξε μαζική φυγή αλλοδαπών εργατών προς άλλες χώρες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εργατών γης να έχει μειωθεί πάρα πολύ.
Και ενώ απαιτείται μια ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης της έλλειψης εργατών γης, που να στοχεύει στην ομαλή προσέλευση και διευκόλυνση της εργασίας εργατών γης από τρίτες χώρες, η Κυβέρνηση συνεχίζει να δυσκολεύει ακόμη είτε αυτούς που εργάζονται ήδη στην χώρα μας, είτε αυτούς που έρχονται ξανά με τρίμηνη απασχόληση. Τις μεγάλες ελλείψεις της περιοχής σε εργατικά χέρια, έρχεται να επιδεινώσει η γραφειοκρατικής φύσεως διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ, η οποία δυσκολεύει εκατοντάδες διαμένοντες στο Λασίθι εργάτες γης να εργαστούν νόμιμα.
Μέχρι πρόσφατα, για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, εκδιδόταν Προσωρινός ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ). Η λύση του ΠΑΜΚΑ είχε επιλεγεί, κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, προκειμένου να εμβολιαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι εργάτες γης. Σήμερα, απαιτείται πλέον η απόδοση κανονικού ΑΜΚΑ, το οποίο εκδίδεται άμεσα ηλεκτρονικά από το ΕΦΚΑ, με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Το ΠΑΜΚΑ εξυπηρέτησε το σκοπό του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σήμερα όμως δεν έχει ισχύ σε καμία χρήση και απλά δυσκολεύει τις διαδικασίες έκδοσης ΑΜΚΑ, αφού εξακολουθεί να είναι «χρεωμένο» στους κατόχους του. Όσοι είχαν εισέλθει στην χώρα με Κάρτα Ασύλου -αλλά όχι μόνο σε αυτούς- έχοντας ήδη ΠΑΜΚΑ, δε μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση ΑΜΚΑ, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα του e-ΕΦΚΑ δε μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία, με την αιτιότητα πως υπάρχει ήδη το Προσωρινό. Ως εκ τούτου, υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες γης που έρχονται κυρίως για τρίμηνη απασχόληση, στους οποίους δεν δύναται να εκδοθεί νέο ΑΜΚΑ αυτόματα από την Υπηρεσία ΗΔΙΚΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκτός της ταλαιπωρίας των εργοδοτών και των εργατών γης, να μην είναι εφικτή και η απόδοση των αντίστοιχων εργόσημων, προτρέποντας έτσι τους αγρότες να επέλθουν σε μη νόμιμες ενέργειες, ώστε να καταφέρουν να αποδώσουν στους εργάτες γης τα εργόσημα που τους αναλογούν.
Επειδή η απόδοση των εργόσημων αποτελεί υποχρέωση των εργοδοτών και η μη καταβολή τους συνιστά αδίκημα
Επειδή η εργασία χωρίς την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών συνιστά «μαύρη εργασία»
Επειδή με το ΠΑΜΚΑ, οι εργοδότες δεν μπορούν να πληρώσουν τα ανάλογα εργόσημα στους εργαζόμενους και η δυσλειτουργία του συστήματος θα οδηγήσει στην ανασφάλιστη εργασία
Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί :
-Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα;
-Προτίθεστε να ρυθμίσετε, με σύντομες διαδικασίες, την απόδοση νέου ΑΜΚΑ για τους εργάτες γης, επεμβαίνοντας στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΗΔΙΚΑ;
- Ποιοι είναι οι λόγοι των δυσλειτουργιών στη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ για τους εργάτες γης που προέρχονται από τρίτες χώρες και έχουν ήδη Προσωρινό ΑΜΚΑ;
-Σκοπεύετε να επαναφέρετε σε ισχύ τους ΠΑΜΚΑ, για τους εργάτες γης και να το χαρακτηρίσετε ως ΑΜΚΑ, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, χωρίς να έπονται στην συνεχόμενη ταλαιπωρία, εργοδότες και εργαζόμενοι;»