Στέλνουν αστυνομικούς από την Ιεράπετρα στη Λέρο

3:14 μ.μ. - Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017
03:01 μ.μ. - Δευ, 16/14/2017
Image: Στέλνουν αστυνομικούς από την Ιεράπετρα στη Λέρο

Το οικονομικό κόστος και τα ερωτηματικά

Σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, αλλά και ζητήματα Δημόσιας Ασφάλειας εγείρουν και στην Κρήτη πλέον, οι χειρισμοί της κυβέρνησης όσον αφορά στο ζήτημα του μεταναστευτικού.
Η διαταγή για μετακίνηση ομάδας απ’ όλη την Κρήτη προς τη Λέρο για διάστημα είκοσι ημερών, προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες, ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία για δεκάδες αστυφύλακες και αξιωματικούς. 
 
Η ομάδα της Κρήτης έφυγε από το Ηράκλειο χθες με προορισμό τη Λέρο, προκειμένου να τεθεί ως ομάδα φύλαξης και περιφρούρησης στο Hot Spot των μεταναστών. Άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας έχουν μετακινηθεί επίσης στη Λέρο, με στόχο να προσφέρουν γραμματειακές υπηρεσίες καταγραφής προσφύγων και λοιπές υπηρεσίες υποστήριξης.
 
Το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η πρώτη μετακίνηση αστυνομικών από την Κρήτη προς τη Λέρο είναι μόνο η αρχή. 
 
Με βάση όσα ήδη διαρρέονται, αφού η πρώτη ομάδα επιστρέψει στο νησί, αναμένεται να αντικατασταθεί από δεύτερη ομάδα και πάλι από την Κρήτη, χωρίς να υπάρχει σαφής ενημέρωση ή χρονοδιάγραμμα για το πότε θα σταματήσει η διαδικασία. Σημειώνεται βέβαια, ότι αντίστοιχες μετακινήσεις πραγματοποιούνται από διάφορες Περιφέρειες της Ελλάδας από την αρχή του Μεταναστευτικού ζητήματος, με όλες τις συναρμόδιες πλευρές να τηρούν μια σιωπηλή στάση ως προς την προσέγγιση του θέματος. Πέραν από τις κοινωνικές προεκτάσεις του ζητήματος, υπάρχουν σοβαρότατα οικονομικά θέματα πίσω από τη διαδικασία, που επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους, καθώς και καίρια θέματα ασφάλειας ολόκληρης της Κρήτης, η οποία ήδη είναι αρκετά επιβαρυμένη, εξαιτίας της σημαντικής υποστελέχωσης σε προσωπικό.
 
Οικονομικό Κόστος
 
Η μετακίνηση των Αστυνομικών από διάφορες Περιφέρειες της χώρας στις περιοχές του ανατολικού Αιγαίου για την κάλυψη αναγκών που αφορούν στο Μεταναστευτικό ζήτημα, έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση και κατά συνέπεια για κάθε Έλληνα φορολογούμενο. Σε ένα απλοϊκό παράδειγμα μετακίνησης αστυνομικών από το Ηράκλειο προς τη Λέρο, αρκεί κάποιος να σκεφθεί ότι το ελληνικό δημόσιο, οφείλει να καλύψει έξοδα εκατοντάδων ευρώ για κάθε έναν από τους αστυνομικούς. 
 
Κι αυτό γιατί, το Δημόσιο και κατά συνέπεια οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, οφείλουν να καλύψουν έξοδα σε εισιτήρια από Ηράκλειο προς Πειραιά, σε εισιτήρια από Πειραιά προς Λέρο, έξοδα διαμονής σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού και έξοδα διαβίωσης.
 
Αν σε αυτά τα έξοδα υπολογιστεί και το κόστος μετακίνησης του αστυνομικού λεωφορείου, γίνεται κατανοητό το ύψος του συνολικού κόστους, το οποίο είναι τόσο υψηλό που θα μπορούσε προφανώς να καλύψει ακόμα και έκτακτες προσλήψεις προσωπικού. 
 
Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη πως μετακινήσεις αστυνομικών υπαλλήλων πραγματοποιούνται προς τις συγκεκριμένες περιοχές, από διάφορες Περιφέρειες της Ελλάδας, για ένα διάστημα περίπου έξι μηνών, είναι εύκολα αντιληπτό το τεράστιο οικονομικό κόστος με το οποίο έχουν επιβαρυνθεί όλοι οι Έλληνες εξαιτίας της συγκεκριμένης κατάστασης.
 
«Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς το οικονομικό κόστος για κάθε μετακίνηση Αστυνομικών» αναφέρει ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών κ. Στέλιος Καρακούδης, ο οποίος διευκρινίζει:
 
«Σίγουρα όμως το Δημόσιο καλύπτει τα εισιτήρια, τη διαμονή, την μετακίνηση των αστυνομικών οχημάτων και δίνει μια ημερήσια αποζημίωση».
 
Τεράστιες ελλείψεις
 
Σοβαρά επιχειρησιακά θέματα εγείρει η μετακίνηση των αστυνομικών υπαλλήλων της Κρήτης προς τη Λέρο. Αυτό συμβαίνει διότι, οι ελλείψεις σε προσωπικό σε όλες τις υπηρεσίες είναι τεράστιες, ενώ πολλαπλά είναι τα έγγραφα που έχουν γίνει τα οποία επεξηγούν την κατάσταση.
 
Με τη μετακίνηση των υπαλλήλων γίνεται κατανοητό πως είναι αναγκαία η κάλυψη των θέσεων τους από συναδέλφους τους, οι οποίοι όμως είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένοι λόγω της υποστελέχωσης των Διευθύνσεων και Υποδιευθύνσεων.
 
«Οπωσδήποτε οι άνθρωποι αυτοί, στην περίπτωση επιχειρησιακών αναγκών θα πρέπει να αντικατασταθούν από συναδέλφους τους που μένουν πίσω, άρα πρέπει και να αλλάξει ο γενικότερος σχεδιασμός» υποστηρίζει ο κ. Καρακούδης που προσθέτει:
 
«Η έλλειψη προσωπικού είναι δεδομένη και ασφαλώς η οποιαδήποτε μετακίνηση επηρεάζει τη συνολικότερη παραγωγή έργου».
 
Γιαννης Ζωράκης- ΠΑΤΡΙΣ