Στεφανάκης: Με επιδοματική πολιτική δεν λύνονται τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα

10:45 π.μ. - Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022
10:09 π.μ. - Δευ, 12/45/2022
Image: Στεφανάκης: Με επιδοματική πολιτική δεν λύνονται τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης

Για δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης έκανε λόγο μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης. Τονίζοντας ότι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα είναι πολύ δύσκολη και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους όπου εκτός από το αυξημένο κόστος παραγωγής, έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εργατών γης.

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είπε ότι, πρόκειται για μέτρα πυρόσβεσης, απαραίτητα όμως για να κρατηθούμε και να έχουμε, την όποια, αυτάρκεια μπορούμε ως χώρα. Προσθέτοντας ότι όλο αυτό που βιώνουμε είναι να μια ευκαιρία για να γίνει ένα μάθημα στην κοινωνία. Ένα μάθημα σχετικά με το τι ασχολούμαστε και ποιος ο προσανατολισμός ζωής μας σε αυτόν τον πλανήτη. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την προώθηση της αγροτοδιατροφικής μας αυτάρκειας. Χρειάζεται επίσης η πολιτεία, η κυβέρνηση να δουλέψει πάνω στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας.

Από την άλλη, πρέπει να δούμε και τη συμπεριφορά μας ως καταναλωτές. Κοιτάζουμε άραγε την ετικέτα πριν αγοράσουμε ένα προϊόν; Προτιμούμε αυτό που παράγει ο τόπο μας; Θέλουμε ένα προϊόν με ταυτότητα ή ένα παγκοσμιοποιημένο προϊόν; Αντιλαμβανόμαστε την οικονομική δυσχέρεια σε νοικοκυριά πρέπει όμως να εξετάσουμε τι αγοράζουμε και εάν τελικά ένα ποιοτικό ένα υγιεινό προϊόν είναι το ζητούμενο. Γιατί όλο αυτό έχει να κάνει και με την υγεία μας.

Μέσα σε όλα αυτά, διαπιστώνει κανείς ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζεται σαν Logistic και όχι ως παραγωγή . Η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει προβλήματα μέσω μιας επιδοματικής πολιτικής. Όμως με τον τρόπο αυτό δεν λύνει τα προβλήματα. Ανακυκλώνει τα προβλήματα. Ένα ακόμη ζήτημα είναι ότι ενώ έχουμε ανθρώπους με γνώσεις με ατελείωτα πτυχία, δεν έχουμε ανθρώπους με εμπειρία στο πεδίο της παραγωγικής διαδικασίας και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο κενό, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Στεφανάκης.