Στεφανάκης για σεισμούς στο Οροπέδιο: Ανησυχία για το φαινόμενο - Συνεχή επικοινωνία με Λέκκα

11:47 π.μ. - Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022
11:09 π.μ. - Παρ, 30/47/2022
Image: Στεφανάκης  για σεισμούς στο Οροπέδιο: Ανησυχία για το φαινόμενο -  Συνεχή επικοινωνία με Λέκκα

Τι είπε ο Δήμαρχος Οροπεδίου στον Ηχώ 99,8 για τα «απάτητα βουνά» και την απόρριψη της ένστασης για τα αιολικά πάρκα

Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χθες στο Οροπέδιο Λασιθίου ανησύχησε τους κατοίκους. Από πλευράς δημοτικής αρχής ανακοινώθηκε ότι, λόγω σεισμικής δόνησης με επίκεντρο στην περιοχή του Δήμου παρακαλούνται οι κάτοικοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απομακρυνθούν από παλαιές κατασκευές, να μην πλησιάζουν σε χαράδρες και γενικά να εφαρμόζουν τις οδηγίες όπως προβλέπονται από τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας.

Σε περίπτωση ανάγκης οι πολίτες να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης με απόφαση Δημάρχου διακόπηκαν χθες τα μαθήματα εντός των αιθουσών για όλες τις σχολικές μονάδες.

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου κ. Γιάννης Στεφανάκης μίλησε σήμερα στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι, ο σεισμός ήταν 2,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ένας μικρός σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι και επαναλήφθηκε το απόγευμα. Ποτέ όμως δεν είχαμε σεισμό με επίκεντρο το Οροπέδιο Λασιθίου. Πιο συγκεκριμένα το επίκεντρο δόθηκε σε εστιακό βάθος 12χιλ. στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, στη μέση του κάμπου δηλαδή. Ο κόσμος ανησύχησε. Είναι αλήθεια ότι μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι που ως Οροπέδιο Λασιθίου τον βιώσαμε έντονα, υπήρχε ήδη ανησυχία. Μεταξύ άλλων είχε πληγεί το κτίριο που στεγαζόταν το Γυμνάσιο και το Λύκειο και γίνονται προσπάθειες ώστε την επόμενη χρονιά να δοθεί ξανά προς χρήση. Ο χθεσινός σεισμός ήρθε και ανησύχησε ακόμη περισσότερο τους κατοίκους. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Το φαινόμενο παρακολουθείται από σεισμολόγους και υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας και τον κ. Ε. Λέκκα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Ο κ. Στεφανάκης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με την απόρριψη , επί της αρχής, της ένστασης του Δήμου για τη μη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Οροπέδιο, με τον Δήμαρχο να αναφέρει ότι θα συνεχίσουν τις νομικές διαδικασίες για να αποτρέψουν την εγκατάσταση. Εκείνο πάντως που τους προβληματίζει είναι ότι ενώ στον κατάλογο των «Απάτητων Βουνών» αναμένεται να προστεθεί προσεχώς και το όρος Δίκτη στο Λασίθι, όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, την ίδια ώρα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σπεύδει να ανακοινώσει, προς τους επενδυτές προφανώς για να τους καθησυχάσει, ότι θα γίνουν οι εγκαταστάσεις αιολικών στο Οροπέδιο Λασιθίου. Πάμε λοιπόν στο επόμενο στάδιο προσβολής των αδειών ώστε να αποτρέψουμε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Αυτό που προτείνουμε, σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ, είναι η μετατροπή των παραδοσιακών ανεμόμυλων για την παραγωγή ενέργειας μέσω αυτού του μοντέλου, είπε ο Δήμαρχος.

Ακούστε εδώ τον κ. Στεφανάκη