ΣτΕ: Τα αυθαίρετα δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες

11:14 π.μ. - Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017
11:07 π.μ. - Κυρ, 23/14/2017
Image: ΣτΕ: Τα αυθαίρετα δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες

To δρόμο για την εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες των αυθαίρετων οικισμών μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις

 Κλείνει το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάνοντας δεκτή την προσφυγή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και της WWF Hellas, που είχαν στραφεί εναντίον της ρύθμισης.
 
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, έκρινε αντισυνταγματική την ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις, παραπέμποντας λόγω σπουδαιότητας την υπόθεση στην Ολομέλεια. Το θέμα δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα, δημιουργώντας πολλαπλούς κραδασμούς στην πολιτική του υπουργείου για την κύρωση των δασικών χαρτών.
 
Ο νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, ο οποίος «κουμπώνει» με τις οικιστικές πυκνώσεις, είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ωστόσο ο ανασχηματισμός αλλά και η απουσία πολιτικής βούλησης να θεσμοθετηθεί, οδήγησαν σε συνεχείς αναβολές με το νέο χρονοδιάγραμμα να έχει οριστεί για τις 23η Σεπτεμβρίου. Στις αρχές Μαίου το ΥΠΕΝ αποφάσισε να χορηγήσει και νέα παράταση έως τις 23 Ιουλίου, θεωρώντας ότι ήταν επαρκές διάστημα για να προχωρήσει η ψήφιση του νέου νόμου. Οι σχεδιασμοί για άλλη μια φορά έπεσαν έξω, με αποτέλεσμα τις προηγούμενες μέρες να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η νέα παράταση του υφιστάμενου νόμου.