Στα «κάγκελα» οι επιλαχόντες νέοι αγρότες της Ιεράπετρας

11:41 π.μ. - Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023
11:03 π.μ. - Πέμ, 23/41/2023
Image: Στα «κάγκελα» οι επιλαχόντες νέοι αγρότες της Ιεράπετρας

Πολιτική απόφαση η εξεύρεση κονδυλίων απαντά η Άννα Μίχου Αν. Προϊσταμένη στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας

Στον «αέρα» βρίσκονται νέοι αγρότες στην Ιεράπετρα που είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους για ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών υπομέτρο 6.1 του 2021 και είχαν καταταχθεί στη σειρά ως επιλαχόντες.

Ο κ. Μιχάλης Παπουτσάκης και ο κ. Κων/νος Σουργιαδάκης μίλησαν στον Ηχώ 99,8 μεταφέροντας την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως εξηγούν ο φάκελος που ο καθένας τους κατέθεσε πληρούσε τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα. Ωστόσο εντάχθηκαν στους επιλαχόντες και από τότε περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Καθώς όπως έχουν ενημερωθεί, τα διαθέσιμα κονδύλια δεν επαρκούν για να ενταχθούν όλοι όσοι κατέθεσαν τον φάκελό τους και πληρούν τα κριτήρια. Εξηγούν ακόμη ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που τους κρατούν πίσω καθώς δεν μπορούν να εργαστούν με πλήρη απασχόληση τουλάχιστον μέχρι να διευκρινιστεί εάν θα ενταχθούν. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουν ξοδέψει χρήματα για τη σύνταξη της μελέτης και την πληρωμή του μελετητή ή έχουν προχωρήσει στην μίσθωση ακινήτων με σκοπό να αναπτύξουν εκεί την καλλιέργειά τους.

Αναφέρουν ακόμη ότι έχουν επαφή με νέους αγρότες από άλλες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα. Επισημαίνοντας ότι πρώτη φορά επιλαχόντες μένουν εκτός.

«Είμαστε όμηροι αυτής της κατάστασης. Προσπαθούμε να επενδύσουμε στον πρωτογενή τομέα και βλέπουμε μια αδιαφορία από το κράτος, χωρίς καμία ενημέρωση ώστε να κάνουμε και εμείς τον προγραμματισμό μας» τονίζουν.

-

Για το θέμα τοποθετήθηκε στον Ηχώ 99,8 η κα Άννα Μίχου Αν. Προϊσταμένη στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ιεράπετρας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν κονδύλια για ένταξη των επιλαχόντων.

Εάν θα βρεθούν αυτό είναι πολιτική απόφαση.

Τα χρήματα που έρχονται από την Ε.Ε. έρχονται σε συγκεκριμένους λογαριασμούς. Δεν μπορεί το κράτος να τα πάρει από ένα Υπουργείο που τυχόν έχει αποθεματικό και να τα διαθέσει σε ένα άλλο..

Πάντα υπήρχαν επιλαχόντες που ίσως τελικά δεν θα ενταχθούν. Αυτό το ξέρουν εξ αρχής όσοι καταθέτουν φάκελο για ένταξη, σημείωσε μεταξύ άλλων.