Στα χωράφια και οι δικαιούχοι των 800 ευρώ ζητά ο Χαρακόπουλος

11:05 π.μ. - Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020
11:04 π.μ. - Τετ, 01/05/2020
Image: Στα χωράφια και οι δικαιούχοι των 800 ευρώ ζητά ο Χαρακόπουλος

Να εξετάσουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως εργάτες γης και όσοι λαμβάνουν το βοήθημα των 800 ευρώ,

Να εξετάσουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως εργάτες γης και όσοι λαμβάνουν το βοήθημα των 800 ευρώ, καθώς λόγω του κορονοϊού υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών -κυρίως αλλοδαπών- καλεί τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη υπογραμμίζει ότι «η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σοβαρά την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, με συνέπειες και στην αγροτική παραγωγή, που χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες σε ότι αφορά την εποχικότητα των εργασιών.

Όπως υποστηρίζουν αγρότες του κάμπου, στο ξεκίνημα της εαρινής καλλιεργητικής περιόδου είναι εμφανής η έλλειψη εργατικού δυναμικού, που αποτελείται κυρίως από αλλοδαπούς εργάτες γης, με αποτέλεσμα οι αγροτικές εργασίες, που στηρίζονται στην επαρκή διαθεσιμότητα εργατικών χεριών, να κινδυνεύουν να μην πραγματοποιηθούν έγκαιρα. Ωστόσο, η καλλιέργεια της γης είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να ανασταλεί, ακόμα και υπό συνθήκες πανδημίας, καθώς ουσιαστικά είναι ο βασικότερος κρίκος στην παραγωγή τροφίμων. Επομένως, είναι επιβεβλημένη η αναζήτηση λύσεων από την πολιτεία.

Σήμερα υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν εργάζονται λόγω της αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων στο πλαίσιο των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Προκειμένου να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις υποαπασχόλησης στη μία περίπτωση και έλλειψης εργατικού δυναμικού στη δεύτερη, οι αγρότες προτείνουν να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνουν τις ανάγκες τους σε εργατικά χέρια και, αντίστοιχα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής της εργασίας τους, να έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους για εργασία στην αγροτική παραγωγή. Η αμοιβή τους θα πρέπει να είναι νόμιμη, με εργόσημα.

Ωστόσο, για να δοθούν επιπλέον κίνητρα, οι αγρότες προτείνουν, όσοι εργαστούν να μην χάνουν το βοήθημα των 800 ευρώ και να έχουν ελαφρύνσεις στη φορολογία και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσαν να παίξουν και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να λάβουν υπόψη τις προτάσεις των αγροτών για την αντιμετώπιση της έλλειψης αγροτικών χεριών λόγω κορονοϊού και να επεξεργαστούν κάποιο σχέδιο υλοποίησής τους.

agro24.gr