Στα χνάρια του τελευταίου ιερέα της Σπιναλόγκα, το 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας
Εκδήλωση με θέμα τη ζωή και το έργο του τελευταίου Ιεραπετρίτη Ιερέα της Σπιναλόγκα π. Χρύσανθου Κατσουλογιαννάκη
Πραγματοποίθηκε το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 στις 19:00 μ.μ. στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Ιεράπετρας
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ακόμα και τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «Άθως: Καράβι πολιτισμού και παράδοσης».
Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιεράπετρας με σκοπό τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Τη φετινή σχολική χρονιά μια από τις πολιτιστικές ομάδες του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας που αποτελείται από 30 μαθητές, μετά από την παρότρυνση των καθηγητών κ. Χοϊλού Δημητρίου Θεολόγου και κα Δημητριάδου Ελένη Μαθηματικό ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την πορεία του ορθόδοξου αγιορείτικου μοναχισμού μέσα στην εκκλησιαστική ιστορία.
Στόχος του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωσή των μαθητών πάνω στον τρόπο λειτουργίας ενός ορθόδοξου αγιορείτικου μοναστηριού αλλά κυρίως η κατανόηση της πολιτιστικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής αξίας του Αγίου Όρους και των αγιορειτών για την ελληνορθόδοξη ιστορία και παράδοση μας.
Κατά την διάρκεια της εργασίας οι μαθητές ήρθαν για πρώτη φορά στη ζωή τους σε επαφή με έναν ιερό τόπο ο οποίος είναι απόλυτα ιδιαίτερος. Οι μαθητές επεξεργαστήκανε την ιστορική πορεία των 20 μονών του αγίου όρους μέσα από την δημιουργία μια σειράς παρουσιάσεων με θέμα την ιστορία της κάθε μίας από τις 20 μονές, μάθανε για τα κειμήλια και τις ιερές εικόνες των ιερών μονών, είδανε από διάφορα ντοκυμαντέρ τον τρόπο ζωής των αγιορειτών πατέρων, συνομιλήσανε με ανθρώπους που έχουνε επισκεφτεί το Αγιώνυμο Όρος, μάθανε ιστορίες και θαυμαστά περιστατικά από το περιβόλι της Παναγίας. Ως εργόχειρο πλάσανε αγιορείτικο λιβάνι ενώ διδαχθήκανε την μέθοδο decoupage με την οποία κατασκευάσανε αναμνηστικά σουβέρ και μικρά ξύλινα κουτάκια ως δώρο για τους καθηγητές τους.
Οι μαθητές του προγράμματος έλαβαν μέρος στον 1ο Θεολογικό Συνέδριο που έγινε στην πόλη της Ναυπάκτου στο οποίο και παρουσιάσαμε την θεολογική ερμηνεία των ενδυμάτων ενός μοναχού.
Ενώ πήρανε μέρος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και στο 3ο Πανελλήνιο Θεολογικό Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2017 με γενικό θέμα «Η θεολογία διαλέγεται με το σύγχρονο κόσμο». Το συνέδριο διοργανώθηκε και φέτος από το 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης με συμμετοχή 400 μαθητών από όλη την Ελλάδα. Το 2ο Γυμνάσιό Ιεράπετρας ήταν το μοναδικό στο Νομό Λασιθίου και ένα από τα δύο όλης της Κρήτης που πήρανε μέρος στο συνέδριο. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε μέσω skype ένα βιντεάκι με το έργο και τη δράση του πατρός Χρύσανθου Κατσουλογιαννάκη του τελευταίου ιερέα της Σπιναλόγκας που είχε καταγωγή από την Ιεράπετρα.
Σκοπός της εισήγησης ήταν να αναδειχθεί η προσωπικότητα ενός σύγχρονου διακόνου του λόγου του Θεού ο οποίος πέρασε στην ιστορική λήθη. Η ανάδειξη της προσωπικότητας του πατρός Χρυσάνθου Κατσουλογιαννάκη αποτέλεσε μια ιδιαίτερη πρόκληση τη στιγμή κατά την οποία πολλοί από εμάς αγνοούσαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου ιερέα. Αυτό φυσικά βοήθησε ώστε τελικά να συνδεθούν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.
Με τη συμμετοχή στα δύο αυτά συνέδρια οι μαθητές αποκόμισαν μια χρήσιμη και ενδιαφέρουσα εμπειρία για τη μετέπειτα σχολική ζωή. Ήρθαν σε επαφή με μαθητές και εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων της χώρας, γνωρίσανε τον τρόπο διοργάνωσης και λειτουργίας ενός συνεδρίου, προβληματιστήκαν από τις παρουσιάσεις των άλλων μαθητών και λάβανε ανατροφοδότηση για την δική μας δράση.
Η εργασία με θέμα τον τελευταίο ιερέα της Σπιναλόγκας έτυχε ευρείας αποδοχής και ενδιαφέροντος από όλους τους σύνεδρους γεγονός που έκανε υπερήφανους τους μαθητές αν μάλιστα σκεφτεί κανείς πως κάνανε γνωστό ένα κομμάτι από την ιστορία της Ιεράπετρας στον υπόλοιπο κόσμο.
Το ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση τριήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής σε Ιερές Μονής της Μακεδονίας και τον περίπλου του Αγίου Όρους από τις 07 Απριλίου εώς και τις 10 Απριλίου.
Κατά την διάρκεια της εκδρομής επισκεφτήκαμε τους Μακεδονικούς Τάφους στη Βεργίνα όπου ταξιδέψαμε για αιώνες πίσω και ανακαλύψαμε την αξία της ιστορικής αλήθειας πως η Μακεδονία είναι Ελληνική. Κατόπιν προσκυνήσαμε το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού που δεν είναι άλλο από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο της Βεροίας και ενημερωθήκαμε για την ιστορία της Μονής και την περιπέτεια της ιεράς εικόνας της Παναγίας από τον Πόντο μέχρι και τις πλαγιές του Βερμίου. Εντύπωση μας προκάλεσε ο τεραστίων διαστάσεων ναός του αγίου Λουκά επισκόπου Συμφερουπόλεως στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβράς.
Με λαχτάρα από την Ουρανούπολη πήραμε το καραβάκι της γραμμής ξεκινώντας, για τον περίπλου του Αγίου Όρους. Εντύπωση μας έκανε «το περιβόλι της Παναγίας», με τις κατάφυτες πλαγιές που κατέληγαν στη θάλασσα, τοπίο απάτητο, άγριο αλλά με μια γλυκιά ηρεμία που απλώνονταν παντού, οι ψυχές γαλήνευαν και ανοίγοντας τα φτερά της καθαρότητας έφταναν να αγγίξουν και να νιώσουν τη Χάρη της Παναγιάς. Είδαμε μερικές από τις μονές του άθωνα, ακούσαμε την ιστορία τους και απολαύσαμε τη θεά και το παιχνίδι με τους γλάρους.
Με λαχτάρα από την Ουρανούπολη πήραμε το καραβάκι της γραμμής ξεκινώντας, για τον περίπλου του Αγίου Όρους. Εντύπωση μας έκανε «το περιβόλι της Παναγίας», με τις κατάφυτες πλαγιές που κατέληγαν στη θάλασσα, τοπίο απάτητο, άγριο αλλά με μια γλυκιά ηρεμία που απλώνονταν παντού, οι ψυχές γαλήνευαν και ανοίγοντας τα φτερά της καθαρότητας έφταναν να αγγίξουν και να νιώσουν τη Χάρη της Παναγιάς. Είδαμε μερικές από τις μονές του άθωνα, ακούσαμε την ιστορία τους και απολαύσαμε τη θεά και το παιχνίδι με τους γλάρους.
Ο άθωνας φάνταζε σαν ένα αραχνούφαντο μεταξωτό ύφασμα που είχαν κεντήσει πάνω του πολύτιμα πετράδια. Πολύτιμα πετράδια, τα μοναστήρια του, που ξεπρόβαλαν μέσα στο απερίγραπτης ομορφιάς τοπίο. Ένας κόσμος πνευματικός προσευχής και κατάνυξης φρούρια χριστιανισμού, ελπίδα για όλους εμάς τους κοσμικούς, για τη σωτηρία της ψυχής μας και της πνευματικής μας αφύπνισης.
Κατόπιν βρεθήκαμε στο Ιερό Ησυχαστήριο «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος» στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου εκεί βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Παίσιου. Αφού προσκυνήσαμε έναν σύγχρονο άγιο φιλοξενηθήκαμε από τις αδερφές της μονής οι οποίες πρόθυμες απάντησαν σε οποιαδήποτε ερώτησή μας.
Εντύπωση μας προκάλεσε η επίσκεψη μας στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου και τις κατακόμβες που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τον Ιερό Ναό. Εκεί ξεναγηθήκαμε στη φυλακή του αγίου, στον τόπο μαρτυρίου του, στο χώρο που έβγαινε το μύρο του αγιου και τελικά στο μέρος από το οποίο ξεκινά η χριστιανική παράδοση της Θεσσαλονίκης.
Η επιστροφή μας πίσω στη Κρήτη μας βρήκε γεμάτους με εμπειρίες και την ελπίδα το ταξίδι που ξεκίνησε φέτος να συνεχιστεί και του χρόνου.
Για την εκδρομή γράφηκαν μαντινάδες από μία συνοδό καθηγήτρια:
«Έξι τ’ Απρίλη του δεκαεφτά επήγαμε εκδρομή, πρόγραμμα πολιτιστικό, πνοή θρησκευτική! Πνοή ζωής , πνοή χαράς, παράδοσης , θρησκείας, η Κρήτη τ’ άγιο προσκυνά χώμα Μακεδονίας. Πρόγραμμα πολιτιστικό για την παράδοσή μας, πριν απ΄ το Πάσχα προσευχή είχε η εκδρομή μας! Ο Χοϊλούς Δημήτριος, Εύη , Βασιλική και η Μαρία συνοδοί ήταν στην εκδρομή. Την Πέμπτη το απόγευμα απ’ έξω απ’ το σχολείο σε διώροφο εμπήκαμε , μεγάλο λεωφορείο. Στο Ηράκλειο εφτάσαμε με κέφι στις εφτά, τραγούδια , γέλια μουσικές, αγάπη και χαρά! Χαράματα στον Πειραιά σε άλλο λεωφορείο, ήσυχα επεράσαμε το βράδυ μες το πλοίο. Γλυκός καιρός και γελαστό πανέμορφο πρωί, Απρίλης και Παρασκευή εγιόρταζε η ζωή! Εχόρτασαν τα μάτια μας κάμπους και πρασινάδα, στη Θεσσαλία την όμορφη, στη Στερεά Ελλάδα. Για κόσμημα τις πασχαλιές η φύση έχει φορέσει, το θαύμα της Ανάστασης ο νους πώς να χωρέσει; Οι παπαρούνες κόκκινες, στόλιζαν τα βουνά, στη φύση όλη χρώματα γλυκά και ζωηρά. Φύση, ομορφιά και άνοιξη, μνημεία ιστορικά, βλέπει η ματιά, θυμάται ο νους στο παρελθόν γυρνά. Γέφυρα Γοργοπόταμου, στενά Θερμοπυλών είναι μνημεία ιστορικά αλλοτινών καιρών!!! Έξι τ’ Απρίλη εγκαίνια στη σήραγγα Τεμπών και στις εφτά επεράσαμε με ομάδα μαθητών. Καλά παιδιά, προσεκτικά και όλα αγαπημένα, τραγούδι έχουν στα χείλη τους και τα φτερά ανοιγμένα. Να μην τους λείψει η χαρά , να έχουν πάντα υγεία, τα βήματά τους να οδηγεί πάντοτε η Παναγία! Μες τη Βεργίνα ευρήματα πολλά, ιστορικά, του βασιλιά του Φίλιππου μνημεία ταφικά!!! Είδαμε και θαυμάσαμε δόξα αρχαίων αιώνων, ευρήματα ανεκτίμητα της γης των Μακεδόνων.
Τέχνη αρχαία, πολιτισμό και γνώση ιστορική εθαύμασε κι εδάκρυσε βλέποντας η ψυχή!!
Στο Βέρμιο στα ανατολικά, στη Βέροια κοντά , πανέμορφη ιερή Μονή , η Παναγία Δοβρά. Προσκύνημα και προσευχή κι αγίασμα ιερό, Μονή που μνήμες διατηρεί απ’ τον παλιό καιρό. Ψιλή βροχή μας έπιασε στον Όλυμπο κοντά και χιονισμένα φαίνονταν στο βάθος τα βουνά. Ελάχιστη ήταν η βροχή κι ύστερα συννεφιά κι είδαμε τ’ Αλιάκμονα πιο πέρα τα νερά. Στην Παναγία Σουμελά εικόνα ιερή, η Παναγία Aθηνιώτισσα φυλάσσεται εκεί. Την Παναγία τη Σουμελά οι Πόντιοι την εκτίσαν, Μονή παλιά Βυζαντινή του Πόντου ετιμήσαν. Προσκύνημα στην Παναγιά σε ένα όμορφο τοπίο, δέντρα ψηλά, πολλή ομορφιά, μα έντονο το κρύο. Σάββατο του Απρίλη οχτώ , κινήσαμε πρωί, πήγαμε Ουρανούπολη σ’ όμορφη διαδρομή.
Δέντρα πολλά και πράσινα, δάσος , πολλά νερά, μα και γαλάζια θάλασσα, γλάροι , πολλή χαρά. Δέντρα πολλά, σειρά, σειρά, μηλιές, ροδακινιές, άνθη λευκά εστολίζανε του δρόμου τις μεριές! Με καραβάκι διαδρομή, περίπλους στο Άγιο Όρος, συγκίνηση προκάλεσε ο ιερός ο χώρος. Καιρός θαυμάσιος , φωτεινός, δέος και μεγαλείο , εβλέπαμε πολλές Μονές με προσοχή απ’ το πλοίο. Ξηροποτάμου, Σίμωνος, Μονή Δοχειαρίου, Μονή Παντελεήμονος, Μονή Διονυσίου… Πράσινο, βλάστηση παντού, χαράδρες, ομορφιές και χιόνια επάνω στις ψηλές, απάτητες κορφές. Γλυκιά γαλάζια θάλασσα, αέρας να μας δροσίζει και το μυαλό στο παρελθόν μ’ αγάπη να γυρίζει. Θρησκεία και Βυζάντιο, Μονές κι Ορθοδοξία, παράδοση Βυζαντινή, Χριστιανική θρησκεία. Ξανά στην Ουρανούπολη, επήγαμε για γεύμα, λίγο να ξεκουράσουμε το σώμα και το πνεύμα.
Μονές ιερές της Σουρωτής κι Αγίας Αναστασίας, δυο προσκυνήματα ιερά Χριστιανικής θρησκείας! Σάββατο βράδυ ανάπαυλα, ξεκούραση μικρή, την Κυριακή απόγευμα θα άρχιζε επιστροφή. Την άλλη μέρα το πρωί Βαΐων Κυριακή, στον Άγιο Δημήτριο κάναμε προσευχή! Στον Άγιο Δημήτριο, τον ιερό ναό, στις κατακόμβες κάναμε προσκύνημα ιερό. Πέρασε από τα μάτια μας η ιστορία αιώνων, μαρτύρια και θύμησες χριστιανικών αγώνων. Ηχούν καμπάνες Κυριακής και ύμνοι της γιορτής, το τελευταίο προσκύνημα ήταν της Κυριακής. Μακεδονία όμορφη, γλυκιά Μακεδονία, το γόνυ κλίνω, προσκυνώ αγώνες και ιστορία!!! Χρέος σε σένα έχουμε γη Μακεδονική, φωνάζουν τα ευρήματα πως είσαι ελληνική!!! Το πρόγραμμα της εκδρομής είχε επιτυχία και όλα όσα ζήσαμε είχαν μεγάλη αξία! Δώρο Θεού η εκδρομή, πολύ επιτυχημένη, βαθιά μέσα στη σκέψη μας για πάντα χαραγμένη!!! Στίχοι: Μαρία Λαγουδάκη- Αγγελάκη»
Το παραπάνω πρόγραμμα κατάφερε να εμφυσήσει στους μαθητές το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για την πολιτιστική μας κληρονομίας καθώς και για τον εναλλακτικό τρόπο ζωής των μοναχών. Τέτοιου είδους εκπαιδευτικών προγραμμάτων προάγουν τον πολιτισμό και βοηθούν τους μαθητές να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας προσφέροντάς τους Παιδεία με την τρισυπόστατη διάστασή της: ως εκπαίδευση, μόρφωση και ηθική καλλιέργεια. Γίνεται λοιπόν άμεσα αντιληπτή η αξία και η σπουδαιότητα του παραπάνω προγράμματος που στηρίζεται κυρίως στο άοκνο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για την διαπαιδαγώγηση των νέων.
Σε μια εποχή που η κρίση της κοινωνίας δεν είναι τόσο οικονομική όσο ηθική, το σύγχρονο σχολείο καλείται να δημιουργεί κοινωνικές τάσεις στους μαθητές μέσα από την ανακάλυψη της μάθησης ως διαδικασία διδασκαλίας μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Η παραπάνω διδακτική πράξη ώστε ο μαθητής να αποκτήσει αρχές και αξίες που θα τον βοηθήσουν αποτελεσματικά στην σχέση και ένταξη του στο κοινωνικό σύνολο.
Μάλιστα η διερευνητική μεθοδολογία μάθησης μέσα από την αναζήτηση πληροφοριών με τη βοήθεια του διαδικτύου καθώς και η ομαδοσυνεργατικότητα εξασφαλίζουν στην διδακτική και μαθησιακή διαδικασία ένα πλαίσιο κατάλληλο για ανάπτυξη αλληλεπιδραστικών δραστηριοτήτων με σκοπό την μεγιστοποίηση του μαθησιακού αποτελέσματος.
Υπεύθυνοι για το συντονισμό αυτής της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας ήταν ο θεολόγος καθηγητής κ. Χοϊλούς Δημήτριος και η μαθηματικός καθηγήτρια κα. Δημητριάδου Ελένη μαζί με την πολιτιστική τους ομάδα που αποτελείται από τους μαθητές:
Γκενάντα Γκίνη, Λαγουδάκη Ιωάννα, Μαυράκη Βασιλική, Μάλσι Ντόναλντ, Λιοντάκη Γεωργία, Λαποκωνσταντάκη Χριστίνα, Κουγιουμουτζάκη Μαρία, Ντόϊ Σάρα, Τσαγκαράκη Μαρία, Κορνιλάκη Ιωάννα, Σκύβαλος Αντώνιος, Γερομαρκάκη Κωνσταντίνο, Γερομαρκάκη Γεώργιο, Σαββάκη Δήμητρα, Δαγαλάκη Μιχαηλ. Γαλανάκη Γεωργία, Κοσιδεκάκη Αικατερίνη, Κόλλα Τζοάνα, Δαούτη Δέσποινα, Μπαλοθιάρη Παναγιώτα, Πιτροπάκη Μελίνα, Μεταξάκη Ελένη, Πετραντωνάκη Ελένη, Φρονιμάκη Λουκία, Ψυλλάκη Μαρία, Σωμαράκη Αικατερίνη.
Για την δημοσίευση των φωτογραφιών των παιδιών οι γονείς έχουν παραχωρήσει γραπτές άδειες - σύμφωνα με τον θεολόγο καθηγητή κ. Χοϊλούς Δημήτριο.
Πηγή: ekriti.gr