Στα χέρια του Σουλτάνου η τύχη των Ελλήνων στρατιωτών

11:10 π.μ. - Τρίτη, 3 Απριλίου 2018
11:04 π.μ. - Τρί, 03/10/2018
Image: Στα χέρια του Σουλτάνου η τύχη των Ελλήνων στρατιωτών

Οι δύο εισηγήσεις που δέχεται

Στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας και βεβαίως του Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται η τύχη της υπόθεσης των δύο συλληφθέντων στρατιωτικών στο Εβρο. Η αυριανή ημέρα θα δείξει πιθανότατα τις προθέσεις της γειτονικής χώρας σε επίπεδο κυβέρνησης κι όχι της δικαιοσύνης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η γνώμη του Τούρκου προέδρου είναι αυτή που θα μετρήσει ως προς τη δίκη των δύο και ως προς τη μεταχείριση που θα έχουν.
 
Στην Αγκυρα έχουν πέσει δύο γραμμές. Αυτή των σκληρών γερακιών που εμφορούνται από ακραίες ιδέες και πιέζουν τον Ερντογάν να είναι άτεγκτος με τους Ελληνες. Και η άλλη, η πιο μετριοπαθής που συστήνει να μην υπάρξει σοβαρή εμπλοκή στο ζήτημα και να λυθεί όπως λύνονται τέτοια χαμηλής έντασης επεισόδια στη μεθόριο.
 
Η πρώτη, σκληρή γραμμή είναι αυτή που έχει αναγκάσει τον Ερντογάν, τον Γιλντιρίμ και άλλους κυβερνητικούς να εντείνουν τις επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας. Ολο το προηγούμενο διάστημα η τουρκική ηγεσία έκανε «επίδειξη δύναμης» στα λόγια φυσικά δημιουργώντας πολεμικές συνθήκες. 
 
Επρόκειτο κυρίως για την αντίδραση που θέλει να βγάλει ο πρόεδρος Ερντογάν σε όσους τον κατηγορούν ότι παραδίδει τα «τουρκικά» νησιά στους Ελληνες και είναι υποχωρητικός. Αλλά και μια προσπάθεια να φύγει έστω και για λίγο η επικαιρότητα από το μέτωπο του Αφρίν όπου οι Τούρκοι στρατιώτες που έχουν πέσει νεκροί και ο φόβος ενός μακροχρόνιου εγκλωβισμού του τουρκικού στρατού στην περιοχή, στοιχειώνουν τον κ. Ερντογάν.
 
Η μετριοπαθής φωνή λέει ότι δεν πρέπει να ανοίξει νέο μέτωπο με μια ευρωπαϊκή χώρα αλλά και να δημιουργηθεί μια πιθανή δυσφορία του αμερικανικού παράγοντα. Αυτοί λένε ότι πρέπει να παραδοθούν οι Ελληνες στρατιώτες χωρίς να συνδεθεί η υπόθεσή τους με τους 8 πραξικοπηματίες.
 
Ο χρόνος της επιστροφής τους ενδεχομένως να διαφανεί τη Δευτέρα με τα σενάρια να είναι δύο όσες και οι εισηγήσεις:
 
1. Είτε οι Τούρκοι θα τραβήξουν το σχοινί, θα επεκτείνουν το κατηγορητήριο και θα οδηγηθούμε σε μια μακρά διαπραγμάτευση και τριβή που είναι άγνωστο που θα καταλήξει. Ενδεχομένως και στον εκβιασμό από την πλευρά της Αγκυρας για τους 8 Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Αυτό εισηγούνται και οι ακραίοι που πιέζουν τον Σουλτάνο να μην κάνει πίσω και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δόθηκε.
 
2. Είτε θα δικαστούν για τα παραπάνω αδικήματα, χωρίς τα κατασκοπευτικά σενάρια, θα τιμωρηθούν με κάποιους μήνες φυλακή με αναστολή και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Είναι η άποψη των μετριοπαθών.
 
Σε κάθε περίπτωση όλοι περιμένουν μια δήλωση, ένα νεύμα από τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους. Ειδικά οι Τούρκοι δικαστές που καλούνται να αποφασίσουν ακόμη και για το είδος του κατηγορητηρίου που θα δικάσουν αύριο.
 
Η κατηγορία που τους έχει απαγγελθεί είναι «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής». Ο εισαγγελέας, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που προέρχονται από τις τουρκικές εφημερίδες, ήθελε να προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία, όμως ο δικαστής άφησε μόνο την παραβίαση στρατιωτικής ζώνης. Ωστόσο διέταξε την προφυλάκισή τους με την υποψία διαφυγής.
 
Κι εδώ θα παιχτούν όλα. Αν ο Ερντογάν κάνει το χατίρι των ακραίων τότε η Ελλάδα μπαίνει σε έναν κυκεώνα πιέσεων με τους δύο στρατιωτικούς στο κέντρο της συζήτησης. Υπάρχει μια πληροφορία ότι έχουν ασκηθεί πιέσεις και από τους Αμερικανούς να λήξει το θέμα και κυρίως να μη προχωρήσουν οι Τούρκοι σε ενέργειες παράνομες, όπως π.χ. να «πειράξουν» τα τρία κινητά που είχαν οι δύο Ελληνες, τα δύο προσωπικά τους κι ένα της υπηρεσίας.
 
Πάντως, σύμφωνα με το  in.gr, η ακραία τουρκική προπαγάνδα συνεχίστηκε και χθες με διαρροές για… αντιφάσεις στις καταθέσεις των στρατιωτικών, θέλοντας έτσι να ενισχύσουν το σενάριο ότι «κάτι συνέβη στον Εβρο, κάτι ήθελαν στα τουρκικά εδάφη. Είναι προφανώς το σενάριο της κατασκοπείας που αφελώς περιφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ από την Παρασκευή. Μια πρώτη απάντηση πήραν από τις ίδιες τις καταθέσεις των συλληφθέντων που είπαν ότι «κατάσκοποι και να περπατάνε στο χιόνι αφήνοντας ίχνη παντού, δεν νοούνται».