Σε σκληρό «μπρα ντε φερ», εξελίχθηκε η χθεσινή δημοπρασία πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (τύπου NOMΕ). Λίγο πριν τις 11 μ.μ. (και με τη δημοπρασία να μετρά περίπου 11 ώρες και να συνεχίζεται) η τιμή της κιλοβατώρας είχε «ξεφύγει» και προσέγγιζε τα 45 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στο «Βήμα», εξέφραζαν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την πολυαναμενόμενη αύξηση των μεριδίων των εναλλακτικών προμηθευτών. Είναι αξιοσημείωτο ότι, από νωρίς το απόγευμα αρκετοί από τους συμμετέχοντες αποσύρθηκαν εξαιτίας της ξέφρενης πορείας που είχε πάρει η τιμή της κιλοβατώρας.
Όπως σχολίαζαν χθες στελέχη εταιρειών που συμμετείχαν στη δημοπρασία, η έκπληξη ήταν για όλους μεγάλη. Με δεδομένο ότι η προσφερόμενη ποσότητα ήταν η μεγαλύτερη που έχει διατεθεί το τελευταίο έτος (δηλαδή 718 μεγαβατώρες) και με τιμή εκκίνησης τα 32,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θεωρητικά είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής τιμής, η οποία θα επέτρεπε και τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών ρεύματος.
Όμως η δημοπρασία εξελίχθηκε διαφορετικά και όπως εξηγούν, «με τόσο υψηλές τιμές είναι αδύνατο όχι μόνο να αυξήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας, αλλά και να προσφέρουμε σταθερές τιμές στους σημερινούς πελάτες μας για τον επόμενο χρόνο». Έτσι, προβλέπεται ιδιαιτέρως δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί από τους θεσμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) το ποσοστό της ΔΕΗ στη λιανική είναι σήμερα 83,56% και πρέπει έως το τέλος του έτους να φτάσει το 75,24%. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ωστόσο, βάσει της τελευταίας δημοπρασίας – η οποία θα επηρεάσει την πορεία της αγοράς όλο τον επόμενο χρόνο _ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια βελτίωσης των μεριδίων.
Στη χθεσινή δημοπρασία είχαν για πρώτη φορά τεθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αυστηροί περιορισμοί. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όσοι διέθεσαν το 30% του ρεύματος που είχαν αγοράσει στους προηγούμενους διαγωνισμούς ΝΟΜΕ στην εγχώρια αγορά. Στόχος της Αρχής είναι να αποτρέψει όσους αγοράζουν φθηνό ρεύμα στις δημοπρασίες με μοναδικό στόχο να το εξάγουν.
Πηγή: in.gr