Στα περσινά επίπεδα οι τιμές των κηπευτικών – Εως 80% η αύξηση του κόστους παραγωγής

12:20 μ.μ. - Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022
12:04 μ.μ. - Τετ, 20/20/2022
Image: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές των κηπευτικών – Εως 80% η αύξηση του κόστους παραγωγής

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 το μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» Φώντας Δουλούμης

Την εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά κηπευτικών τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που διανύουμε, δίνει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 το μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» κ. Φώντας Δουλούμης.

Όπως είπε η εβδομάδα που διανύουμε κυλά σαν μια τυπική εβδομάδα με μέσες τιμές αντίστοιχες αυτών των τελευταίων ετών. Η τομάτα πχ έχει τιμή γύρω στο 1.20 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό και στις αγορές περίπου στο 1,69 ευρώ το κιλό αλλά οι ποσότητες που παράγονται είναι μικρές για την εποχή. Βέβαια για να μπορέσει ο παραγωγός να ανταπεξέλθει στα έξοδά τους, θα πρέπει η τομάτα να πωλείται στα 2.00 ευρώ αλλά τότε το ζητούμενο είναι ποιος θα αγοράσει όταν το κόστος διαβίωσης των καταναλωτών είναι αυξημένο με ενδεικτικό παράδειγμα την αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας.

Εκτός από την τομάτα, αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για τα άλλα προϊόντα. Τα πιπεροειδή ωστόσο φαίνεται να έχουν μια καλύτερη πορεία ακόμη και εκτιμάται ότι αυτό θα συνεχιστεί και για τους επόμενους δυο μήνες. Οι καιρικές συνθήκες πάντως έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και διάθεση των προϊόντων με σημαντικές αυξομειώσεις που επηρεάζουν τις τιμές. Ένα βασικό στοιχείο φέτος, είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής που αγγίζει το 80%, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δουλούμης.