Στα "λόγια" η παράταση αναστολής για κατεδάφιση αυθαιρέτων στο παραλιακό μέτωπο Ιεράπετρας και Μύρτους
Ο κ. Εμμ. Τζώρτζης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ιεράπετρας, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή του Ηχώ 99,8
Ξεκινώντας από το θέμα των αυθαιρέτων κατασκευών στην παραλιακή της Ιεράπετρας, έκανε γνωστό ότι η παράταση που δόθηκε είναι άτυπη και ανά πάσα ώρα μπορούν να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης καθώς δεν έχουν ακυρωθεί. Η κατάσταση που επικρατεί και στο Μύρτος είναι παρόμοια με αυτή της Ιεράπετρας, ωστόσο και εκεί δόθηκε μια άτυπη παράταση μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν.
«Θέλουμε να γκρεμιστούν οι πέργκολες όταν είναι να ξεκινήσει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.»
Τον Οκτώβρη πρέπει να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τον φάκελο για την χερσαία ζώνη, ο οποίος πρέπει πρώτα να διορθωθεί, αναφέρει ο κ. αντιδήμαρχος. Ο Δήμαρχος είναι ήδη σε συνεχή επικοινωνία με διάφορους φορείς προκειμένου να βρεθεί η χρηματοδότηση. Ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθεί η χερσαία ζώνη λιμένα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί γραπτή χρηματοδότηση παρά μόνο προφορική. Μόλις ολοκληρωθεί η ζώνη λιμένα θα γίνει η επίσημη χρηματοδότηση.
Αναφορικά με την κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας, ο κ. Τζώρτζης ανέφερε πως το έργο δεν έχει παραληφθεί ακόμη από τον Δήμο. Σε περίπτωση που υπάρχουν αστοχίες στα υλικά, θα διορθωθούν πρώτα και έπειτα θα παραληφθεί. Επιπρόσθετα, φαίνεται πως υπάρχει μια σκέψη για να δημιουργηθεί ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας στην πλατεία.
Το επόμενο θέμα για το οποίο ρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος αφορούσε τον Βιολογικό του Μακρύ Γιαλού. Αναλυτικότερα, ο εργολάβος συνεχίζει το έργο μετά από κάποιες δυσκολίες που προέκυψαν και είχε γίνει μια παύση. Το βασικότερο πρόβλημα συνδέεται με τα αντλιοστάσια, τα οποία τοποθετήθηκαν σε χώρο που προς το παρόν θεωρείται ιδιόκτητος και μετά την ολοκλήρωση του έργου θα θεωρείται κοινόχρηστος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι ιδιοκτήτες και να προβούν σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του εργολάβου. «Προς το παρόν τα 2 από τα 4 αντλιοστάσια έχουν περιοριστικά μέτρα. Έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το σχέδιο πόλης πριν ξεκινήσει ένα τέτοιο έργο.» Τέλος, το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.
Σχετικά με το γηροκομείο, ο κ. Τζώρτζης υπογράμμισε πως παρόλο που το κτήριο έχει εγκαινιαστεί, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. «Έχουν ζητηθεί 150 χιλιάδες ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης για να γίνει κατάλληλος ο χώρος. Ελπίζουμε να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο. Ακόμη, έκανε γνωστό πως το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ δεν έχει λειτουργήσει καθώς μετά από αρκετούς ελέγχους το κτήριο βρίσκεται στην κατηγορία 2. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πρέπει να διορθωθούν τα σημεία που θεωρούνται ακατάλληλα ειδάλλως θα πρέπει να επιστραφεί η χρηματοδότηση. Ο κ. Τζώρτζης ανέφερε πως εκκρεμούν 4-5 σημεία ακόμα για να διορθωθούν και μετά θα γίνει ξανά έλεγχος.
Για το ζήτημα του υφάλου κυματοθραύστη, ο κ. αντιδήμαρχος τόνισε πως είναι αρκετά λειτουργικός και το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί. Σε ερώτηση σχετικά με το αν τοποθετήσουν ξανά άμμο στην παραλία, η απάντησή του ήταν αρνητική.
Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε τα 52 δέντρα που θα πρέπει να αφαιρεθούν από τον Δήμο Ιεράπετρας. « Τα συγκεκριμένα δέντρα έχουν σηκώσει πεζοδρόμια και έχουν μπει σε αποχετεύσεις σπιτιών γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η απομάκρυνσή τους.» Ο ίδιος τόνισε πως δεν επιθυμεί να κοπεί κανένα δέντρο δίχως να υπάρχει ουσιώδης λόγος. Τέλος, ανακοίνωσε πως θα φυτευτούν 95 δέντρα στα πλαίσια του open mall.