Στα αζήτητα τα κηπευτικά της Ιεράπετρας και αυτήν την εβδομάδα

1:04 μ.μ. - Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024
01:05 μ.μ. - Πέμ, 30/04/2024
Image: Στα αζήτητα τα κηπευτικά της Ιεράπετρας και αυτήν την εβδομάδα

Ο Σπύρος Σιγουράκης, Οικονομολόγος & Υπεύθυνος Golden Farm, μίλησε στην εκπομπή “Γεραπετρίτικη Γη” για την κατάσταση της αγοράς αυτή την εβδομάδα

Ο Σπύρος Σιγουράκης, Οικονομολόγος & Υπεύθυνος Golden Farm, μίλησε στην εκπομπή “Γεραπετρίτικη Γη” για την κατάσταση της αγοράς αυτή την εβδομάδα αλλά και για το τι πιστεύει ότι θα γίνει στην συνέχεια σχετικά με την διάθεση των προϊόντων της περιοχής μας.

Όπως είπε ο κ. Σιγουράκης, συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι δυσκολίες στην διάθεση της ντομάτας και του βελανιδιού με την ζήτηση να παραμένει πολύ χαμηλή ακόμα και για τις ντομάτες νέας καλλιέργειας. Το βελανίδι έδειξε κάποια σημεία ανάκαμψης κυρίως λόγω της απογοήτευσης πολλών παραγωγών οι οποίοι αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε συγκομιδή και έτσι κατάφερε να φτάσει το 1,00 ευρώ κάτι που άλλαξε όταν οι παραγωγοί προχώρησαν ξανά σε συγκομιδή αφού υπήρχε ξανά μεγάλος όγκος προϊόντων με αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετα. Παρόλο που οι ντομάτες προσφέρονται ακόμα και σε τιμές των 0,10-0,15 λεπτών δεν υπάρχει απορρόφηση κάτι που σημαίνει ότι οι παραγωγοί παλαιότερων καλλιεργειών ίσως πρέπει να τις ολοκληρώσουν.

Συνεχίζει να υπάρχει ζήτηση από διάφορες εταιρίες στο μακρύ αγγούρι με αποτέλεσμα να πωλείται σε ικανοποιητικές τιμές.

Η πιπεριά φλωρίνης και κέρατο δεν είχαν ζήτηση αυτή την εβδομάδα καθώς δεν υπογράφηκαν προγράμματα για την εξαγωγή τους.

Η μελιτζάνα έχει καταγράψει καλή πορεία τόσο από θέμα ζήτησης όσο και από θέμα τιμών, με τις τιμές αυτής της εβδομάδας να είναι ικανοποιητικές.

Οι τροφοδοσίες της περιοχής μας δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα δυναμικά καθώς ο “καλός” Μάιος που περίμεναν δεν αντικατοπτρίζεται ούτε σε τιμές ούτε σε ζήτηση. Αυτή τη στιγμή, μεγάλο μέρος της ζήτησης καλύπτεται από άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου δεν υπάρχει το κόστος των μεταφορικών. Ο καιρός είναι πρωταρχικός παράγοντας στην καλή λειτουργία των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και δυστυχώς φέτος δεν βοήθησε καθόλου καθώς οδήγησε σε πρωιμότητα της παραγωγής σε όλες τις περιοχές. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει την επόμενη μέρα στο κηπευτικό. Το σίγουρο είναι ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν θα αλλάξει πολύ την επόμενη εβδομάδα. Λόγω της ολοκλήρωσης κάποιων καλλιεργειών ίσως μείνει χώρος για τις νέες καλλιέργειες.

Κλείνοντας, ο κ. Σιγουράκης δεσμεύτηκε ότι μέσα Ιουνίου θα γίνει στην “Γεραπετρίτικη Γη” συζήτηση για την αποτίμηση της καλλιεργητικής περιόδου τόσο σε θέματα ποσοτήτων όσο και σε θέματα τιμών.