Στ. Χατζάκης: Δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος στα σώματα ασφαλείας - Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση

9:48 π.μ. - Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021
09:03 π.μ. - Δευ, 22/48/2021
Image: Στ. Χατζάκης: Δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος στα σώματα ασφαλείας - Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση

Τι είπε για Τ.ΟΜ.Υ. και δωρεά Ρεθυμνιωτών

Συγκινητική η κίνηση Ρεθυμνιωτών κατοίκων της Ιεράπετρας που προσέφεραν στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας τρία σύγχρονα monitor συμβατών με την κεντρική μονάδα παρακολούθησης και καταγραφής της Καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου. Η παράδοση θα γίνει σήμερα Δευτέρα 22 Μαρτίου, τηρουμένων των μέτρων κορωνοϊού. Θα παραδοθούν στο Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου, τα μέλη του οποίου αναλαμβάνουν τη διαδικασία για την αποδοχή της δωρεάς και την παράδοση - παραλαβή από το Νοσοκομείο. Ο καρδιολόγος κ. Σταύρος Χατζάκης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρας» μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι η προσφορά αυτή έρχεται να καλύψει ανάγκες της κλινικής είναι όμως και μια αναγνώριση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται από την κλινική.

Ο κ. Χατζάκης στη συνέχεια δίνει την εικόνα της καρδιολογικής κλινική του Νοσοκομείου Ιεράπετρας εν μέσω πανδημίας λέγοντας ότι η προσέλευση στο νοσοκομείο έχει μειωθεί γιατί ο κόσμος φοβάται λόγω κορωνοϊού. Δεν προσέρχεται παρόλο που μπορεί να έχει ενοχλήσεις. Είναι σωτήριο όμως όταν αισθανθούμε κάποια ενόχληση να πάμε στο Νοσοκομείο πόσο μάλλον όταν στον τόπο μας έχουμε το πλεονέκτημα, αυτό, να είναι κοντά μας. Τα περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου είναι αυξημένα τα τελευταία χρόνια και αυτό έχει να κάνει με συνήθειες της καθημερινότητάς μας όπως το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, τα λιπαρά στη διατροφή κλπ. Τα τελευταία 3 χρόνια από τους 2000 περίπου ασθενείς που έχουν εξεταστεί στα τακτικά ιατρεία γύρω στα 200 περιστατικά οδηγήθηκαν σε στεφανιογραφία. Αυτοί οι άνθρωποι εάν δεν προσέρχονταν για εξέταση θα έρχονταν στο Νοσοκομείο με έμφραγμα, ανέφερε ο κ. Χατζάκης.

Μίλησε και για το πιλοτικό πρόγραμμα καρδιαγγειακής νόσου που διενεργείται στο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας λέγοντας πως το πρώτο στάδιο έχει ολοκληρωθεί όπου περίπου 200 άτομα εξετάστηκαν. Αναλύονται τα στατιστικά από τα οποία θα προκύψει ένα πόρισμα που θα σταλεί στις υπηρεσίες. Στη συνέχεια θα σταλούν και οι προτάσεις για βελτίωση της ζωής. Ένας επόμενος, δύσκολος, στόχος είναι ο έλεγχος στα σχολεία από μια ομάδα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων με στόχο ο μαθητής να έχει τον ιατρικό του φάκελο.

Ο κ. Χατζάκης αναφέρθηκε τέλος στη δημιουργία ΤΟΜΥ μετά και την προκήρυξη προσλήψεων Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) στην Ιεράπετρα για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Περιφέρειες, υποστηρίζοντας ότι είναι σημαντικό να ενισχύονται οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σημειώνοντας ότι τέτοιες μονάδες θα πρέπει να λειτουργούν σε κεντρικό χώρο της πόλης, εύκολα προσβάσιμο ώστε εάν προκύψει ανάγκη το περιστατικό να προωθείται πιο άμεσα στο Νοσοκομείο.