Σπυριδάκης:Να δημιουργηθούν εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα μαζεύουν τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα

3:39 μ.μ. - Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2024
03:09 μ.μ. - Δευ, 02/39/2024
Image:  Σπυριδάκης:Να δημιουργηθούν εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα μαζεύουν τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα

Υπάρχουν δομικά προβλήματα στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος όπως η έλλειψη χώρου όπου θα περιορίζονται αυτά τα αιγοπρόβατα αφού μαζευτούν

Με αφορμή τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή της Καλαμαύκας ανάμεσα σε κατοίκους και κτηνοτρόφους, ο κ. Μιχάλης Σπυριδάκης, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Ζωικής παραγωγής και Αλιείας Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8.

Όπως είπε ο κ. Σπυριδάκης, ο Δήμος και οι υπηρεσίες δεν μπορούν να δώσουν μόνοι τους λύση στο πρόβλημα της υπερβόσκησης. Πριν από δύο μήνες, στάλθηκε ένα έγγραφο σε όλα τα χωριά το οποίο ζητούσε να δημιουργηθούν εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα μαζεύουν τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα καθώς η ομάδα σύλληψης αιγοπροβάτων αποτελείται από τρία μόνο άτομα ένα εκ των οποίων είναι γαμπρός βοσκού και αρνείται να συμμετέχει στην διαδικασία. Ο κ. Σπυριδάκης ανέφερε ότι το να πιαστούν τα αιγοπρόβατα είναι δύσκολο και πρέπει να γίνεται άμεσα κάτι που δεν μπορεί να γίνει από τα ΤΑΕ Αγίου Νικολάου καθώς χρειάζονται αρκετό χρόνο κάθε φορά ώστε να φτάσουν στο εκάστοτε σημείο.

Ο κ. Σπυριδάκης μας ενημέρωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί ήδη συνάντηση με τους κτηνοτρόφους στην οποία ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που υπάρχουν και για τις κινήσεις που θα γίνουν και εντός των επόμενων ημερών θα οριστεί συνάντηση με τους προέδρους των χωριών. Οι περισσότεροι από τους κτηνοτρόφους που παρευρέθηκαν δεν ήταν παραβάτες, δεν υπήρχαν δηλαδή μηνύσεις εις βάρος τους και είπαν ότι μπορεί κάποιες φορές να τους ξεφεύγουν κάποια αιγοπρόβατα ωστόσο τα μαζεύουν όταν ενημερωθούν.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σπυριδάκης ανέφερε ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος όπως η έλλειψη χώρου όπου θα περιορίζονται αυτά τα αιγοπρόβατα αφού μαζευτούν. Πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις ώστε να περιοριστεί η παραβατικότητα και ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό. «Εάν δεν φτιαχτούν νόμοι οι οποίοι θα περιορίζουν την παραβατικότητα δεν θα πάμε μπροστά. Οι νόμοι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιτρέπουν την παραβατικότητα», είπε κλείνοντας.