Σπυριδάκης: Μόλις ανοίξουν τα εργαστήρια θα δοθούν απαντήσεις για το φαινόμενα των νεκρών πτηνών- Σαρρής: ανοιχτά τα εργαστήρια και οι κρατικές δομές τον Αύγουστο

1:21 μ.μ. - Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2024
01:09 μ.μ. - Δευ, 09/21/2024
Image: Σπυριδάκης: Μόλις ανοίξουν τα εργαστήρια θα δοθούν απαντήσεις για το φαινόμενα των νεκρών πτηνών- Σαρρής: ανοιχτά τα εργαστήρια και οι κρατικές δομές τον Αύγουστο

Μίλησαν στον ΗΧΩ 99.8

Ο κ. Σπυριδάκης είπε ότι το θέμα των νεκρών περιστεριών δεν είναι ένα φαινόμενο που έχει αφεθεί στη τύχη του.

Αρχικά, εξήγησε τη σημασία της λέξης ζωονόσος. Όπως είπε, ζωονόσος είναι η ασθένεια που κολλάει ο άνθρωπος από το ζώο. Το ζώο νοσεί και όταν η ασθένεια φύγει από αυτό και μεταδοθεί στον άνθρωπο τότε ονομάζεται ζωονόσος.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το πρόβλημα των νεκρών περιστεριών υπάρχει εδώ και τρεις εβδομάδες και οι δυνατότητες που έχουμε σε τοπικό επίπεδο είναι ο μακροσκοπικός έλεγχος και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις που μπορούν να γίνουν. Από εκεί και πέρα χρειάζονται πιο εξειδικευμένες δομές όπως ιολογικό και τοξικολογικό εργαστήριο. Αυτό που έγινε σε πρώτη φάση ήταν ότι οι τοπικοί κτηνίατροι έκαναν νεκροψίες, πήραν δείγματα και είδαν ότι τα ζώα δεν καταλήγουν από παράσιτα.

Επίσης, δεν παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα τοξίκωσης κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν να μην φεύγουν από δηλητηρίαση ωστόσο για να λεχθεί αυτό με σιγουριά χρειάζεται ειδικό εργαστήριο. Η όλη εικόνα δείχνει ότι υπάρχει κάποιος ιός ο οποίος προκαλεί νευρολογικά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, λόγω του ότι δεν υπάρχει σαφή εικόνα των συμπτωμάτων πριν πεθάνει το πτηνό δεν μπορούν να πουν για ποιον ιό πρόκειται.  Γι’ αυτό το λόγο περιμένουν την βοήθεια εξειδικευμένου εργαστηρίου των κτηνιατρικών πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης και της Καρδίτσας τα οποία ωστόσο υπολειτουργούν λόγω καλοκαιρινών διακοπών και έτσι όταν ανοίξουν θα σταλούν τα δείγματα ώστε να δοθούν απαντήσεις.

Για την πιθανότητα μεταδόσεις στον άνθρωπο ή σε οικόσιτα ζώα, ο κ. Σπυριδάκης ανέφερε ότι έχουν περάσει αρκετές μέρες και δεν έχει αναφερθεί κάτι παρόμοιο. Εάν υπήρχε κάποια επικινδυνότητα, είχε διαπιστωθεί κάτι που ήταν αμφίβολο ή υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να πάθει κάτι κάποιος συμπολίτης μας, οι υπηρεσίες υγείας θα ήταν σε ετοιμότητα, διαβεβαίωσε ο κ. Σπυριδάκης.

Κλείνοντας, είπε ότι υπάρχει ιδιωτικό εργαστήριο στο Ηράκλειο το οποίο θα μπορούσε να δώσει γρηγορότερα αποτελέσματα ωστόσο δεν έχει την εξειδίκευση του πανεπιστημίου. Όταν θα υπάρξουν σαφείς απαντήσεις για τους λόγους θανάτου των πτηνών θα ενημερωθεί ο κόσμος.

Σε απάντηση του κ. Σπυριδάκη, ο κ. Σαρρής έκανε παρέμβαση όπου εξήγησε ότι η συνέντευξη που έδωσε πριν μερικές μέρες για αυτό το φαινόμενο είχε σκοπό να κινητοποιήσει τις υπηρεσίες, ως όφειλε ως μικροβιολόγος, και όχι να προκαλέσει πανικό.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι τα εργαστήρια των πανεπιστημίων δεν κλείνουν τον Αύγουστο ούτε και οι ειδικοί φορείς του κράτους.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι εάν δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί αυτό το φαινόμενο δεν μπορούμε ούτε να είμαστε καθησυχαστικοί ούτε να σπείρουμε τον πανικό.