Οι ιρλανδικές οργανώσεις παρουσίασαν στοιχεία εναρμονισμένων πρακτικών και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των μεγάλων παγκόσμιων προμηθευτών λιπασμάτων, που οδηγούν σε αυξητικές τάσεις έως 20% τις τελευταίες εβδομάδες.
Επιπλέον, επανέρχεται και από άλλους φορείς των Ευρωπαίων αγροτών το θέμα της προνομιακής προστασίας της ευρωπαϊκής λιπασματοβιομηχανίας. Πιο συγκεκριμένα, το ισχύον δασμολογικό καθεστώς κρατά τεχνητά τις τιμές των εισαγόμενων λιπασμάτων σε υψηλά επίπεδα, που, όπως υποστηρίζεται, στην περίπτωση του αζώτου επιβαρύνει τους Ευρωπαίους αγρότες κατά 50 έως 60 ευρώ τον τόνο.
Η υστέρηση της γεύσης των σύγχρονων ποικιλιών ντομάτας, σε σύγκριση με τις παλαιότερες παραδοσιακές, έχουν καθηλώσει την κατανάλωση του δημοφιλούς κηπευτικού. Ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ισραήλ, την Ολλανδία και την Ισπανία «ξεκλείδωσαν» τους παράγοντες που προσδιορίζουν τη γεύση και προετοιμάζουν νέες ποικιλίες.
Η ντομάτα αποτελεί το βασικότερο λαχανικό της παγκόσμιας διατροφής. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι εταιρείες παραγωγής σπόρων επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στους παράγοντες που διαμορφώνουν τη στρεμματική απόδοση, την ανθεκτικότητα στις ασθένειες, τη διατήρηση της σκληρότητας, ειδικά για τη μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις, και στην ομοιόμορφη εμφάνιση. Αντίθετα, οι παράγοντες που σχετίζονται με τη γεύση είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ακριβοί να μετρηθούν, και σε κάθε περίπτωση δεν αποτέλεσαν πεδίο ενδιαφέροντος.
Ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε τα συμπεράσματα πολυετούς έρευνας 398 σύγχρονων και παραδοσιακών ποικιλιών ντομάτας (1). Απομονώνοντας τα στοιχεία των σακχάρων, των οξέων και του αναδυόμενου αρώματος, προσδιόρισαν μία κλίμακα μέτρησής τους. Η ένταση πολλών συνδυασμών των στοιχείων αυτών αποτιμήθηκε από πολυάριθμα πάνελ γευσιγνωστών κριτών και απλών καταναλωτών. Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν τα σημεία του γονιδιώματος της ντομάτας, που καθορίζουν την ένταση των στοιχείων αυτών. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα στοιχεία αυτά, στις σύγχρονες ποικιλίες ντομάτας, ήταν ελάχιστα ή απουσίαζαν πλήρως.
Οι επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να βελτιώσουν σύγχρονες αποδοτικές ποικιλίες, με γευστικά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ποικιλιών, χωρίς τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Όπως τονίζουν, παρά το γεγονός ότι η ψύξη συχνά υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση του προϊόντος, ο σπόρος μίας ποικιλίας είναι αυτός που προσδιορίζει τα γευστικά χαρακτηριστικά. Ο δρόμος που άνοιξε πλέον για τη ντομάτα θα συνεχιστεί και με πολλά άλλα κηπευτικά.
Ωστόσο, υπάρχει μία επιπλέον παράμετρος που δεν έχει ακόμη αποκωδικοποιηθεί, και συνεχίζει να προσθέτει ποιότητα σε πολλά προϊόντα, όπως αυτά της Ελλάδας. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι τοπικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες συχνά ενισχύουν ή υποβαθμίζουν τη γεύση της ίδιας ποικιλίας ενός φυτικού είδους. Είναι αυτή η σύζευξη, του νέου με το παλιό και το ήπιο, που μπορεί να προσδώσει τεράστια οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή.
(1) D.Tieman, et.al, A chemical genetic roadmap to improved tomato flavor, Science Jan. 2017, vol 335, Issue 6323
Ανατρέπει τα δεδομένα ο νέος τρόπος φωτισμού στα θερμοκήπια
Ο καθολικός φωτισμός θερμοκηπίων με λαμπτήρες LED νέας γενιάς δημιουργεί νέα παραγωγικά δεδομένα. Μετά από πλήρη δωδεκάμηνη χρήση στη μεγαλύτερη θερμοκηπιακή υδροπονική μονάδα ντομάτας της Βρετανίας, οι αλλαγές που έχουν καταγραφεί οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:
Μείωση του κόστους παραγωγής σε σύγκριση με το προηγούμενο υβριδικό σύστημα και συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 2/3.
Σταθερή αποδοτικότητα και ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές μεταξύ θερινής και χειμερινής περιόδου.
Αύξηση στρεμματικής απόδοσης κατά 30%.
Δωδεκάμηνη κλιμάκωση παραγωγικών κύκλων, σε αντίθεση με τη νεκρή περίοδο Δεκεμβρίου – Μαρτίου του παρελθόντος.
Μπορεί τα παραπάνω να βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα, απειλούν όμως να ανατρέψουν παγιωμένες ισορροπίες πολλών ετών. Χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, διέθεταν συγκριτικά πλεονάσματα, που κινδυνεύουν να τα χάσουν με τέτοιου είδους τεχνικές καινοτομίες.
Πηγή: ypaithros.gr