Spodoptera frugiperda - Με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο η διακίνηση μελιτζάνας και πιπεριάς από τη νέα χρονιά
Έλεγχοι, πρόληψη, κανόνες υγιεινής και εγγραφή στο φυτοϋγειονομικό μητρώο, τα πρώτα μέτρα
Ενημερωτική εσπερίδα για το παμφάγo έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στο Bic Κρήτης στην Ιεράπετρα παρουσία της επιστημονικής κοινότητας αλλά και αρκετών παραγωγών. Η σύσκεψη έγινε υπό την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα κα. Ειρήνη Χουδετσανάκη.
Την περιγραφή, το ιστορικό αλλά και την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, την προέλευση και την συμπεριφορά του για τα φυτά ξενιστές και τους τρόπους αντιμετώπισης, έκανε ο καθηγητής του Μπενάκειου φυτοπαθολογικού ινστιτούτου κ. Δ. Παπαχρήστος. Πρόσθεσε ότι στο Λασίθι το έντομο καραντίνας εμφανίστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου και από τότε έχει σημάνει συναγερμός.
Όσον αφορά τον τρόπο που έφτασε στην Κρήτη ένα πιθανό σενάριο είναι να ήρθε με την κακοκαιρία Ντάνιελ. Βασικός στόχος είναι να μην εισέλθει το έντομο στα θερμοκήπια. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να είναι καθαρό το περιβάλλον εντός αλλά και γύρω από το θερμοκήπια μιας και μπορεί να υπάρχουν ζιζάνια, ξενιστές του εντόμου που να συμβάλλουν στην περαιτέρω εξάπλωσή του. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο παραγωγός να παρατηρεί την καλλιέργεια και εάν εντοπίσει κάτι ύποπτο να το στέλνει για έλεγχο. Επομένως η καθαριότητα και η παρατήρηση είναι τα προληπτικά μέτρα που θα βοηθήσουν προληπτικά. Από τις καλλιέργειες που προτιμά στην περιοχή μας είναι το καλαμπόκι, το γκαζόν, η πιπεριά, η μελιτζάνα και λιγότερο η ντομάτα.
-
Σήμερα ο κ. Παπαχρήστος μίλησε στον Ηχώ 99,8 και τον ρόλο τους ως Μπενάκειο επισημαίνοντας ότι θα έχουν την ευθύνη παρακολούθησης του εντόμου με έναν συστηματικό τρόπο ώστε να μπορέσουν να έχουν την εικόνα της βιολογίας και της συμπεριφοράς του σε μια περιοχή, δηλαδή, τι πληθυσμούς θα αναπτύξει, σε ποιες καλλιέργειες θα αναπτύξει προβλήματα, ποια θα είναι η ένταση εκδήλωσης προβλημάτων, ώστε να γίνει μια ορθολογική αντιμετώπιση. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα εχθρών καραντίνας στην Ευρώπη που ξεπερνούν τους 350 οργανισμούς. Για τους περισσότερους από αυτούς το κλίμα μας είναι κατάλληλο για να εγκατασταθούν. Το θέμα είναι αν θα έρθουν. Οι περισσότεροι μπορεί να μεταφερθούν στη χώρα μας ή σε γειτονική και μετά και σε εμάς, μέσω της διακίνησης προϊόντων. Το συγκεκριμένο έντομο πετά μεγάλες αποστάσεις μέσω ρευμάτων αέρα κατά περιόδους. Στη χώρα μας εμφανίστηκε με μετανάστευση, σε ένα τόξο ανατολικά της χώρας. Επειδή το έντομο είναι δύσκολο να αναγνωριστεί στο χωράφι πρέπει να μεταφερθεί στο εργαστήριο για έλεγχο. Ο παραγωγός θα δει σε πρώτη φάση τις προνύμφες, τα σκουλικάκια. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις από τα άλλα έντομα που το εργαστήριο τις εντοπίζει. Με ενημέρωση και εκπαίδευση των παραγωγών θα μπορέσουν μελλοντικά να το διακρίνουν. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν η ενημέρωση των παραγωγών και κάθε εμπλεκόμενων και εν αναμονή έκδοση της ΚΥΑ που θα δίνει συγκεκριμένες οδηγίες θα πρέπει να τηρούνται προληπτικά μέτρα όπως προαναφέρονται, είπε ο κ. Παπαχρήστος.
-
Στη συνέχεια κ. Χ. Αραμπατζής γεωπόνος MSc, Προϊστάμενος Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλυσε το τι προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα έντομα καραντίνας, μίλησε για την οριοθέτηση ζωνών και είπε ότι σε καραντίνα είναι όλη η Κρήτη για τα προϊόντα πιπεριά και μελιτζάνα που για να διακινηθούν θα πρέπει να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Οπότε οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν εγγραφή στο φυτοϋγειονομικό μητρώο για να μπορούν να ταξιδέψουν εκτός Κρήτης τα συγκεκριμένα προϊόντα. Το διαβατήριο θα εκδίδεται μετά από έλεγχο της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας.
Ακούστε την τοποθέτηση του κ. Αραμπατζή στην ενημερωτική εκδήλωση:
-
Από την πλευρά του ο Δρ Εμμανουήλ Ροδιτάκης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας, πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) ανέλυσε το θέμα «Η αντιμετώπιση των λεπιδοπτέρων της οικ. Noctuidae, με έμφαση στο είδος Spodoptera frugiperda».
Ακούστε εδώ την τοποθέτηση του κ. Ροδιτάκη στην ενημερωτική εκδήλωση:
-
Στον απόηχο της συνάντησης, η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα κα. Ειρήνη Χουδετσανάκη μίλησε σήμερα στο Ηχώ 99,8 για τα συμπεράσματα της σύσκεψης και τις κινήσεις που θα κάνουν ως Περιφέρεια Κρήτης. Προέτρεψε τους παραγωγούς μελιτζάνας και πιπεριάς να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να εγγραφούν στο φυτοϋγειονομικό μητρώο και στη συνέχεια να περιμένουν την έκδοση ΚΥΑ που θα εξειδικεύονται τα μέτρα για την έκδοση του φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου.
-