Σουρβίνος για Ηπατίτιδα: Δεν συνδέεται με εμβόλια ή κορωνοϊό
Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής Κλινικής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας και ειδικότερα στην Κρήτη, αλλά και τα περιστατικά εκδήλωσης ηπατίτιδας σε παιδιά του εξωτερικού ανέλυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής Κλινικής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας, του ΠΑΓΝΗ.
Όπως ανέφερε ο κ. Καθηγητής, αυτή την περίοδο στη χώρα μας υπάρχει μια σταθερή τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας και ειδικότερα σε ότι αφορά στην Κρήτης η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη. Στο νησί μας ο ρυθμός θετικότητας μειώθηκε από τις αρχές του μήνα. Η Όμικρον 2 φαίνεται πάντως να κυριαρχεί σε ένα ποσοστό, που αγγίζει το 90% και εκτιμάται ότι θα επικρατήσει ευρύτερα στη χώρα μας το καλοκαίρι. Η μεταδοτικότητά της είναι αυξημένη και σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσοχή, από τους πολίτες καθώς άτομα, που ανήκουν σε οι ευπαθείς ομάδες δεν αποκλείεται να χρειαστούν νόσηση.
Επιπλέον, ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει, ότι δεν μιλάμε για μια γρίπη. Οπότε απαιτείται αυξημένη προσοχή και τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
Αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στη Σαγκάη σχολίασε, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ακραία. Σε μια περιοχή με 25 εκατομμύρια πληθυσμό είναι ουτοπικό από τη στιγμή που υπάρχουν κρούσματα να μην καταγράφονται και κάποιοι θάνατοι. Τώρα για το εάν συμβαίνει κάτι άλλο , είπε ότι επιστημονικά δεν αποκλείεται τίποτα, δεν απέκλεισε δηλαδή το ενδεχόμενο να υπάρχει ή να εμφανιστεί κάποιο νέο στέλεχος, κάτι που θα φανεί στην πορεία.
Σε ότι έχει να κάνει με τα κρούσματα οξείας Ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας που καταγράφονται σε χώρες του εξωτερικού ο κ. Σουρβίνος σημείωσε, ότι δεν σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού. Τα κρούσματα με Ηπατίτιδα αφορούν σε παιδιά εως 16 ετών και κυρίως στις ηλικίες 2-5 ετών, που δεν είναι εμβολιασμένα και δεν έχουν νοσήσει.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει οδηγίες προς τα εργαστήρια να εξετάζονται 9 διαφορετικά παθογόνα. Έχει σημάνει συναγερμός και η αγωνία εστιάζεται στο ότι ο ιός μπορεί να «ταξιδέψει» με τον άνθρωπο, οπότε τώρα που ανοίγει ο τουρισμός δεν αποκλείεται να υπάρξουν κρούσματα και στη χώρα μας.
Ως εργαστήριο πάντως είναι σε ετοιμότητα. Οι γονείς από την πλευρά τους θα πρέπει να είναι προσεκτικοί , να παρατηρήσουν εάν τα παιδιά παρουσιάσουν ίκτερο, αλλαγή στο χρώμα των ούρων κόπωση, αλλαγή στη διάθεση για δραστηριότητες και εάν συμβαίνει οτιδήποτε να επικοινωνούν με τον γιατρό τους.
Ακούστε εδώ αναλυτικά του καθηγητή κ. Γ. Σουρβίνο