Σούδα: Ενισχύεται ο ναύσταθμος – 2η βάση του ελληνικού στόλου η Κρήτη

8:03 π.μ. - Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020
08:06 π.μ. - Τετ, 17/03/2020
Image: Σούδα: Ενισχύεται ο ναύσταθμος – 2η βάση του ελληνικού στόλου η Κρήτη

Στο προσκήνιο σενάρια αναβάθμισης του Ναυστάθμου Κρήτης ώστε να “φιλοξενεί” τον μισό πολεμικό στόλο

Μια δεύτερη μεγάλη ναυτική βάση, μετά από αυτή της Σαλαμίνας, όπου θα εδρεύει μόνιμα πλέον ο μισός πολεμικός στόλος της Ελλάδας (ή σε κάθε περίπτωση θα μπορεί να μεταφέρεται ανά πάσα στιγμή μεγάλο μέρος του στόλου), φέρεται - σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα - να σχεδιάζει να δημιουργήσει στα Χανιά η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ήδη μάλιστα έχουν πέσει στο τραπέζι σχέδια ριζικής αναβάθμισης του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα, που ήδη βεβαίως αποτελεί μια κρίσιμη εγκατάσταση του Πολεμικού Ναυτικού, με βασικό ρόλο - μέχρι τώρα - τη συντήρηση και την επισκευή πλοίων και πλωτών μέσων, που εξυπηρετούν τις ανάγκες του πολεμικού στόλου.

Η αναβάθμιση του Ναυστάθμου και η μετεξέλιξή του σε μια μεγάλη βάση-έδρα του πολεμικού στόλου έρχεται στο προσκήνιο, στον απόηχο αφενός των πρόσφατων διαδοχικών επισκέψεων στον Ναύσταθμο της Σούδας από τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης αλλά και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, και αφετέρου στον απόηχο των γεωπολιτικών και ενεργειακών εξελίξεων, κινήσεων, δηλώσεων και μηνυμάτων με επίκεντρο την περιοχή της Κρήτης.

Όπως έχουμε ήδη γράψει, στα ανοιχτά της Λιβύης και της Κρήτης “στέλνουν” προς τα τέλη της χρονιάς το νεοαποκτηθέν τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο “Κανουνί” τουρκικά μέσα ενημέρωσης, την ίδια ώρα που ελληνικά δημοσιεύματα σκιαγραφούν ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από ελληνικής πλευράς.

Ένα σχέδιο που ουσιαστικά αποβλέπει στο να αποτρέψει μια τυχόν ακραία τουρκική πρόκληση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με ένα “πλωτό φράγμα”, με την εμπλοκή μεγάλου μέρους του ελληνικού στόλου και με σημαντική υποστήριξη από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Πέραν των επιχειρησιακών σχεδίων για τη διαμόρφωση ενός “πλωτού φράγματος” αποτροπής ενάντια στα τουρκικά σχέδια και τις τουρκικές προκλήσεις, δεν αποκλείεται να δούμε και μια πιο ηχηρή κίνηση. Μια κίνηση κομβικής περαιτέρω στρατικοποίησης της Κρήτης, με την αναβάθμιση του Ναυστάθμου στα Χανιά κα τη μετεξέλιξή του σε μια 2η μεγάλη βάση του Πολεμικού Ναυτικού.

Βεβαίως το ενδεχόμενο να δούμε μελλοντικά τον μισό ελληνικό στόλο να εδρεύει στη Σούδα είναι μια πολύ θεαματική μεν αλλά και πολύπλοκη - από πολλές πλευρές - εξέλιξη. Ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς τα σημερινά δεδομένα και τις μελλοντικές αναμενόμενες εξελίξεις στη γειτονιά μας, μια τέτοια κίνηση φαντάζει... λογική. Και, σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα, χαρακτηρίζεται πλέον και επιβεβλημένη από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με εμπνευστή τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, και θιασώτη ήδη τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Πώς προκύπτει το όλο σενάριο;

Την περασμένη Πέμπτη 11 Ιουνίου, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, επισκέφτηκε τον Ναύσταθμο Κρήτης (Ν.Κ.), όπου τον υποδέχτηκε ο διοικητής του Ν.Κ., πλοίαρχος Ι. Σαρρηγιάννης, Π.Ν.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΓΕΝ, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Ν.Κ., τα πλοία σε επισκευή, τις πλωτές δεξαμενές και τις υποδομές ενδιαίτησης του προσωπικού. Όμως, η επίσκεψη του αρχηγού κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Γιατί αυτό;

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Α/ΓΕΝ προκρίνει την ιδέα, με την οποία είναι απόλυτα σύμφωνος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αναβάθμισης του Ναυστάθμου Κρήτης και μετακόμισης ενός μεγάλου μέρους του Στόλου εκεί.

Όπως αναφέρει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, οι τουρκικές απειλές στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο και πλέον “τρέχουν” με ταχείς ρυθμούς τα μεγάλα τεχνικά έργα που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν από κοινού τις ανάγκες του Στόλου, όσο και του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ είναι άριστη, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη στη Σούδα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ο αρχηγός Πετράκης ήταν εκ των βασικών εισηγητών αναβάθμισης του Ναυστάθμου Κρήτης απ’ όταν ήταν αρχηγός Στόλου, υποστηρίζοντας ότι πρέπει ο μισός Στόλος να μετακομίσει εκεί ή να υπάρχουν οι υποδομές φιλοξενίας του μισού Στόλου, ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Μάλιστα, το σχέδιο περιλαμβάνει και τη μόνιμη παρουσία τουλάχιστον ενός αναβαθμισμένου Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΝΣ) Ρ-3Β, μόλις αρχίσουν να μπαίνουν στην υπηρεσία, που υπολογίζεται περί τα τέλη του 2022 με αρχές 2023.

Κομβικός ο ρόλος του Ναυστάθμου

Εντωμεταξύ, η Σούδα παραμένει σταθερά στο επίκεντρο της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, σε μια συγκυρία κάθε άλλο παρά τυχαία αλλά ίσα-ίσα κρίσιμη, ένεκα των εξελίξεων στη Λιβύη με φόντο φυσικά τις κινήσεις της Τουρκίας και το περίφημο σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της πλευράς της κυβέρνησης Σάρατζ στη Λιβύη.

Θυμίζουμε ότι, ελάχιστες μέρες πριν, σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, και να απωθήσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε επιβολή στρεφόμενη εναντίον της, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εδώ από το νησί μας και από τη Βάση της Σούδας.

Μια επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό, αφού μαζί με τον κ. Παναγιωτόπουλο βρέθηκε στα Χανιά ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και βεβαίως ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Οι κύριοι Παναγιωτόπουλος και Πάιατ, μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ, επισκέφτηκαν την αμερικανική Βάση στον Μουζουρά Ακρωτηρίου και τη ναυτική Βάση Μαραθίου, ενώ επιβιβάστηκαν σε σκάφη των Ειδικών Επιχειρήσεων του Ναυτικού, κάνοντας μια βόλτα στον όρμο της Σούδας.

Ποιο ήταν το στίγμα που δόθηκε μέσα από την κοινή αυτή επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας και του Αμερικανού πρέσβη στα Χανιά;

Σε μια περίοδο που η Τουρκία εγείρει αξιώσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και απειλεί με γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης, Ελλάδα και ΗΠΑ αναδεικνύουν τον ρόλο της Βάσης της Σούδας σε κομβικής και στρατηγικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

neakriti.gr