SOS από τον σεισμολόγο Γ. Παπαδόπουλο για άμεσο προσεισμικό έλεγχο όλων των κτιρίων

11:43 π.μ. - Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021
11:10 π.μ. - Παρ, 22/43/2021
Image: SOS  από τον σεισμολόγο Γ. Παπαδόπουλο για άμεσο προσεισμικό έλεγχο όλων των κτιρίων

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο γνωστός σεισμολόγος

Έναν μήνα σχεδόν μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 R με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι και η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή με μετασεισμούς που γίνονται αισθητοί σε πολλές περιοχές του νησιού και τον ν. Λασιθίου. Ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 είπε ότι εξ αρχής είχε δηλώσει ότι μετά των σεισμό των 5,8 R στο Αρκαλοχώρι πως για έναν μήνα τουλάχιστον θα είχαμε μετασεισμούς όπως και συνέβη. Σιγά σιγά το φαινόμενο θα εκτονωθεί σίγουρα όμως χρειάζεται χρόνος. Το ενδεχόμενο για έναν σεισμό γύρω στα 5 R δεν έχει εκλείψει ακόμη αν και πλέον οι πιθανότητες είναι μικρότερες σε σχέση με τις πρώτες ημέρες. Είναι σημαντικό να τονιστεί εδώ ότι είναι καλό οι πολίτες, να μην προχωρήσουν ακόμα σε επισκευές. Χρειάζεται υπομονή, τόνισε

Πρόσθεσε ότι ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι δεν συνδέεται με τον σεισμό των 6,3 R στη Ζάκρο και επεσήμανε με αφορμή και τον πρόσφατο σεισμό στην Κάρπαθο ότι κάθε εστία έχει τα δικά της σεισμοτεκτονικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πολλά στοιχεία παίζουν ρόλο όπως το εστιακό βάθος, Οπότε και η μετασεισμική δραστηριότητα κάθε φορά μπορεί να είναι διαφορετική.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το εάν θα ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα εκτιμάται όμως ότι η επαναληπτικότητα ισχυρών σεισμών είναι πολύ μεγάλη. Ενεργοποιούνται δηλαδή σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα και είναι δύσκολο να δώσει κανείς απαντήσεις με πιθανότητες.

Σημείωσε δε ότι μεγάλο ρόλο για να προστατευτούμε είναι η πρόληψη. Πρέπει λοιπόν να κατασκευάζουμε γερά σπίτια, να ακολουθείτε ο αντισεισμικός κανονισμός και βεβαίως όλο το πλέγμα των κανονισμών, οικοδομικός, πυρασφάλειας κλπ. Επίσης σημαντική η εκπόνηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και συχνή επικαιροποίησή τους, η εκπαίδευση μαθητών, η καθαίρεση επικινδυνοτήτων πχ σε παλαιά κτίρια ιδιωτικά ή δημόσια, σε σχολεία που είναι πολύ σημαντικό κλπ από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη είτε είναι πολίτης, είτε υπουργείο, περιφέρεια ή δήμος.