Η έκρηξη που αναμένεται τα επόμενα χρόνια θα είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, διαχειρίσιμη, ωστόσο, οι υποδομές πρέπει να είναι έτοιμες.
Στη Σαντορίνη, μπροστά από το μαγευτικό τοπίο της Καλντέρας βρίσκεται η Νέα Καμένη (το πιο πρόσφατο τμήμα στεριάς που δημιουργήθηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα), η οποία αχνοκαπνίζει και μυρίζει θειάφι.
Το ηφαίστειο, άλλωστε, είναι ενεργό, όπως εξηγούν επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ (Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης) που παρακολουθούν τη δραστηριότητα στην περιοχή.
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής ακολούθησε την επιστημονική αποστολή από το λιμάνι του Αθηνιού στο ηφαίστειο μαζί με τους κατοίκους του νησιού και ξένους τουρίστες.
Από την ώρα που οι επισκέπτες πατούν το πόδι τους στο σεληνιακό τοπίο αρχίζει η… βουτιά στην Ιστορία με οδηγό τον ηφαιστειολόγο, Γιώργη Βουγιουκλάκη, που ξέρει τη Νέα και την Παλιά Καμένη σχεδόν όπως το σπίτι του.
Νέα στοιχεία αλλάζουν τον χρόνο της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης
«Σας λέω με βεβαιότητα ότι κάποτε στο μέλλον το ηφαίστειο θα εκραγεί ξανά. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί θα το έχουμε προβλέψει πολύ νωρίτερα και θα έχουμε ενημερώσει. Θα είναι μία ελεγχόμενη κατάσταση, που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για το νησί, προσελκύοντας ακόμα και περισσότερους τουρίστες που θα θέλουν να δουν το φαινόμενο» εξηγεί ο Γ. Βουγιουκλάκης.
Η Νέα Καμένη, που άρχισε να δημιουργείται το 1570 είναι ήδη πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ, κανείς δεν πίστευε ότι το ηφαίστειο θα είχε ξανά δραστηριότητα, μέχρι την περίοδο 2011-2012, που στη διάρκεια λίγων μηνών καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.000 σεισμοί.
«Ενώ μέχρι τότε η νέα Καμένη βυθιζόταν 6 χιλιοστά το χρόνο, από το 2011 ανέβηκε 13 εκατοστά και από το 2014 άρχισε να κατεβαίνει ξανά 6 χιλιοστά το χρόνο» εξηγεί ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος.
«Παρότι το 2011 το ηφαίστειο έφτασε στο όριο να εκραγεί, εξακολουθούμε να μην έχουμε ως χώρα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα ηφαίστεια» σημειώνει ο ηφαιστειολόγος του ΙΓΜΕ, Γιώργης Βουγιουκλάκης, προσθέτοντας ότι το 2013 υποβλήθηκε σχέδιο στη Γενική Γραμματεία Πολιτικές Προστασίας, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει υιοθετηθεί.
«Έχουμε πρόβλημα με τις κρατικές υπηρεσίες, η στήριξη στο έργο μας είναι ανύπαρκτη» σημειώνει ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης.
Η έκρηξη που αναμένεται τα επόμενα χρόνια θα είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, διαχειρίσιμη, ωστόσο, οι υποδομές πρέπει να είναι έτοιμες.
«Αν χρειαζόταν σήμερα να εκκενωθεί το νησί από έκρηξη του ηφαιστείου, το λιμάνι του Αθηνιού δεν θα λειτουργούσε, ενώ λόγω της στάχτης, πιθανότητα ούτε αεροσκάφη θα μπορούσαν να προσγειωθούν. Ακόμα και δύο χρόνια πριν να προβλεφθεί μία έκρηξη δεν αρκούν για να φτιάξουμε υποδομές» λέει ο Κώστας Παπαζάχος.
Στην περιοχή του Μονόλιθου η νέα μαρίνα που σχεδιάζεται για την αποσυμφόρηση του λιμανιού βρίσκεται ακόμα στις μακέτες «Για τα λιμενικά έργα έχει εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη και έχουμε πάρει έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία. Στην Ελλάδα για να κάνουμε ένα καινούριο λιμάνι χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο 14 χρόνια. Ενοχλούμε ξανά και ξανά τους υπουργού, αλλά όλα προχωρούν με ρυθμούς χελώνας» λέει ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος.
cnn.gr