Σοκάρουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας

1:58 μ.μ. - Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020
01:01 μ.μ. - Παρ, 03/58/2020
Image: Σοκάρουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας

Προκαλεί σοκ η έκταση που έχουν πάρει στη χώρα μας τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας

Το 2018 σημειώθηκαν 1.372 τραυματισμοί λόγω της βίας που ασκήθηκε μέσα στις οικογένειες. Οι παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας ήταν 4.702 για το ίδιο έτος -όσον αφορά τα τετελεσμένα αδικήματα- ενώ είχαμε και 20 απόπειρες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας -δημιουργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- είναι αποκαλυπτικά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δραστών είναι άνδρες: 4230 έναντι 826 γυναικών. Τα περισσότερα θύματα (4.263) ήταν ελληνικής καταγωγής και 827 αλλοδαποί.

Αντίστοιχα το 2017 καταγράφηκαν πάνω από 4.216 δράστες, από τους οποίους συνελήφθησαν 1.611. Από αυτούς οι 3.497 είναι άνδρες και οι 671 γυναίκες. Παράλληλα, όπως έχει προκύψει από τις καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ. για το ίδιο έτος οι περισσότεροι δράστες ήταν Ελληνες (3.523), ενώ οι υπόλοιποι ήταν αλλοδαποί.

Γυναίκες τα περισσότερα θύματα

Όσον αφορά τα θύματα, τα περισσότερα ήταν γυναίκες (3.196) και 1.025 ήταν άνδρες. Αναφορικά με το 2016 είχαμε 3.829 περιστατικά που καταγγέλθηκαν και αφορούσαν τις παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας, με τους περισσότερους δράστες (2.858) να είναι άνδρες. Επιπρόσθετα, 2.696 γυναίκες ήταν τα περισσότερα θύματα για τον ίδιο χρόνο.

«Δίνουμε φωνή στα θύματα και σπάμε τον κύκλο της σιωπής και των στερεοτύπων. Η βία κάθε μορφής είναι έγκλημα και η Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζει τα θύματα και επιβάλλει τον νόμο», ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο υλοποίησε τη συγκεκριμένη δράση για την ενδοοικογενειακή βία, «βάζοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΛ.ΑΣ. την πρόληψη της βίας σε βάρος όλων των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ομάδων».

Συνολικά, η νέα επιχειρησιακή δομή περιλαμβάνει 73 υπηρεσίες πανελλαδικά. Πρόκειται ουσιαστικά για γραφεία, στελεχωμένα από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν θα έχουν επιχειρησιακό ρόλο, αλλά θα συνεργάζονται με όλες τις άλλες υπηρεσίες, θα παρακολουθούν τις υποθέσεις οικογενειακής βίας, θα δίνουν οδηγίες και θα εισηγούνται μέτρα για τη διαχείριση των υποθέσεων αυτών.

Η υπηρεσία έχει βασικούς στόχους την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων, με έμφαση και στην πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, την ενθάρρυνση και την καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών αλλά και την πρόληψη και αντιμετώπιση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τη συστηματική παρακολούθηση όλων των υποθέσεων. Οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα αναλάβουν επίσης την εκπαίδευση και τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. ενώ έχουν ήδη θέσει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

patris.gr